1923-1930 resmi yerel basına göre, taşrada Cumhuriyet Dönemi hukuk uygulamaları
The legal practices in the provinces during the Republican Period in accordance with the 1923–1930 official local press
  1. Tez No: 1001736
  2. Yazar: ERTAN DİLEKCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk kaynakları, Hukuk tarihi, Taşra, Yerel basın, Law resources, Law history, Provinces, Local press
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı İmparatorluğu Tanzimat ile siyasi, hukuki ve kısmen de sosyal bir yenileşme ve değişimi hedeflemiştir. Bu girişim, henüz temel ilkeler çerçevesinde hareket edildiği için, bazı alanlarda yüzeysel kalsa da kendi dönemi için oldukça önemli bir atılımdır. Cumhuriyete giden hukuki, siyasi ve sosyal dönüşüm kapılarını aralamıştır. Bu dönemin ürünü olan birçok unsur Türkiye Cumhuriyeti'ne sirayet etmiştir. Cumhuriyet'e sirayet eden ürünlerden biri resmi vilayet gazeteleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı basın tarihinin mihenk taşlarından biri olan resmi taşra basını, yayınlandıkları dönemin sosyo-kültürel yapısını yansıtan en önemli kaynaklar arasında yerini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ise hiç azımsanmayacak sayıda vilayette yayınlanmaya devam etmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yayın hayatına devam eden bu gazetelerin bazıları değişime uğrasa da büyük çoğunluğu var olan geleneği sürdürmüştür. Bu geleneğin en önemli parçalarından biri mahkeme kararlarını sütunlarına taşımalarıdır. Böylece Cumhuriyet'in ilk yılları içinde önemli bir hukuki kaynak ortaya çıkmıştır. Çalışmamızda resmi taşra basınının Cumhuriyetin ilk yıllarındaki hukuki kaynak değeri ortaya konularak, o dönemdeki hukuk uygulamalarına dair var olan literatür boşluğu doldurulmaya çalışılmıştır. Böylece gazetelerdeki mahkeme kararları özelinde hukuk devrimi öncesi ve sonrası uygulamaların analiz edilebilmesi olanağı ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda çalışmamızda süreli yayınların doğuşu, Osmanlıda süreli yayıncılık, resmi yerel basının ortaya çıkışı ve yaygınlaşması, belli başlı resmi yerel gazeteler gibi başlıklarla resmi taşra basını hakkında bilgi verilmiştir. Diğer taraftan; Ceza hukuku, Özel hukuk, Usul hukuku, Aile Hukuku, Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Askeri Yargı gibi hukukun bütün alanlarıyla ilgili kanunlaşma süreçleri değerlendirilmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yürürlükte olan kanunlar çerçevesinde gazetelerdeki mahkeme kararları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the Tanzimat reforms, the Ottoman Empire aimed at political, legal, and, to some extent, social renewal and transformation. Although this endeavour remained superficial in certain areas due to its foundation being based primarily on broad principles, it represented a highly significant breakthrough for its time. It paved the way for the legal, political, and social transformation that would eventually lead to the Republic. Many aspects that emerged during this period carried over into the Republic of Türkiye. One of the aspects that carried over into the Republican era was the Official Provincial Newspapers. As a cornerstone of Ottoman press history, the official provincial press became one of the most important sources reflecting the socio-cultural structure of its time. In the early years of the Republic of Türkiye, these newspapers continued to be published in a considerable number of provinces. Although some of them changed during this period, the majority preserved the existing tradition. One of the most noteworthy features of this tradition was the regular publication of court decisions. Hence, an important legal source emerged during the formative years of the Republic. This study aims to reveal the legal value of the official provincial press in the early Republican period, thereby addressing a notable gap in the existing scholarship on legal practices of the time. By examining court rulings featured in these newspapers, the research offers a framework to analyse continuities and changes in legal implementation before and after the legal reforms of the Republic. In this context, the study provides an overview of the official provincial press through topics such as the emergence of periodicals, periodical publishing in the Ottoman Empire, the rise and spread of the official local press, and significant examples of official local newspapers. Additionally, the codification processes pertinent to diverse branches of law, including Criminal Law, Private Law, Procedural Law, Family Law, Obligations Law, Administrative Law, and Military Jurisdiction, have been examined. This study analyses court decisions featured in newspapers within the framework of the legislation in force during the early years of the Republic.