Neoliberal kurumsalcı yaklaşım bağlamında ASEAN'ın evrimi ve bölgesel sorunların çözümündeki rolü
The evolution of ASEAN in the context of neoliberal institutionalist approach and its role in solving regional problems
  1. Tez No: 1001755
  2. Yazar: FATMA ŞURA BAHSİ KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM GÖKTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: ASEAN, Neo-liberalizm, Uluslararası ekonomi, Uluslararası ilişkiler teorileri, Uluslararası örgütler, Association of Southeast Asian Nations, Neo-liberalism, International economy, International relations theories, International organizations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Neoliberal yaklaşım ortaya çıkışından günümüze kadar çok farklı siyasi ve ekonomik sisteme uyarlanmıştır. Bu yaklaşımın temel varsayımı ise uluslararası kurumların zaman içinde evrileceği, gelişeceği ve kademeli olarak devlet hakimiyetinin yerini alacağıdır. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra iki kutuplu yapının çöküşü ve ideolojik temelli anlaşmazlıkların ortadan kalkması neoliberal kurumsalcılar açısından uluslararası örgütlerin sayılarının artması için elverişli bir ortam oluşturmuştur. Son otuz yılda neoliberal kurumsalcılık yaklaşımına doğru Güneydoğu Asya (GDA)'da kayda değer bir yönelim olduğu gözlemlenmektedir. Bununla birlikte küreselleşmenin hızlanması ile artan rekabet devletlerin iktisadi ve güvenlik politikalarını tekrar düzenleyerek bölgeselleşme oluşumlarına dahil olmalarını sağlamıştır. Bu bağlamda GDA'da istikrar ve iş birliğinin tesisini amaçlayarak ortaya çıkmış olan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ekonomik ve güvenlik alanında önemli bir bölgeselleşme hareketi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışması neoliberal kurumsalcı yaklaşım çerçevesinde bölgesel bir örgüt olarak kurulmuş ve evrilmiş olan ASEAN'ı incelemektedir. Çalışmada uluslararası örgütler ve bölgeselleşme kavramlarına ilişkin yaklaşımlar üzerinden ASEAN'ın örgütsel yapısı incelenmektedir. Çalışma üye devletlerin makro ekonomik verileri çerçevesinde ASEAN'ın politik ekonomisini analiz etmektedir. Çalışmada ASEAN'ın kurumsal yapısının bölgedeki anlaşmazlık ve çatışmalara ilişkin olarak tutum ve politikaları ortaya konulmaktadır. Bu çalışma ile kurumsal açıdan ASEAN'ın değişim sürecini anlamakla birlikte bölgesel ve uluslararası olaylara verdiği tepkiyi kavramak ve neoliberal kurumsalcılığın ASEAN'ın evriliş sürecindeki rolünü ortaya koymak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Since its inception, the neoliberal approach has been adopted by many different political and economic systems. The basic assumption of this approach is that international institutions will evolve and develop over time, gradually replacing state sovereignty. Following the end of the Cold War and the disappearance of the bipolar structure and ideological-based conflicts, a favourable environment emerged for neoliberal institutionalists to increase the number of international organisations. Over the past thirty years, a significant shift towards neoliberal institutionalism has been observed in Southeast Asia. However, the acceleration of globalisation and increasing competition has forced states to reorganise their economic and security policies and join regionalisation initiatives. In this context, the ASEAN, established to promote stability and cooperation in the region, stands out as a significant regionalisation movement in economic and security affairs. This thesis examines (ASEAN), which was established and has evolved within the framework of the neoliberal institutionalist approach. It analyses the organisation's structure through the lens of approaches to international organisations and regionalisation concepts. It also analyses the political economy of ASEAN using the macroeconomic data of its member states. It reveals ASEAN's attitudes and policies regarding disputes and conflicts in the region. The study aims to understand the transformation process of ASEAN from an institutional perspective, comprehend its response to regional and international events, and reveal the role of neoliberal institutionalism in the evolution of ASEAN.