Kitosan ve kitosan nanopartikülün farklı derişimlerde kullanılmasının smear tabakasını kaldırmadaki etkilerinin karşılaştırılmalı incelenmesi: İn vitro çalışma
A comparative evaluation of the effects of using chitosan and chitosan nanoparticles at different concentrations on smear layer removal: An in vitro study
- Tez No: 1001775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇAKICI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, EDTA, Nanopartikül, Smear Tabakası, Derişim, Chitosan, EDTA, Nanoparticles, Smear Layer, Concentration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, kitosan ve kitosan nanopartiküllerinin farklı derişimlerde kullanımının ve kitosan nanopartikül–EDTA kombinasyonunun kök kanal dentininde smear tabakasını uzaklaştırma etkinliğini taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada 136 adet tek köklü santral insan dişi kullanıldı. Kök kanalları #40/.04 boyutuna kadar şekillendirildi. Şekillendirme sırasında her eğe değişiminden sonra %2,5 NaOCl ile irrigasyon yapıldı ve işlemler 30 gauge irrigasyon iğnesi ile gerçekleştirildi. Örnekler, uygulanacak son irrigasyon solüsyonuna göre 8 gruba ayrıldı (n=17): %0,2, %0,5 ve %1 kitosan; %0,2, %0,5 ve %1 kitosan nanopartikül; %17 EDTA; %0,2 kitosan nanopartikül–EDTA. Kitosan, kitosan nanopartikül ve kitosan nanopartikül-EDTA solüsyonları 3 dakika, EDTA 1 dakika süreyle uygulandı. Örnekler longitudinal olarak ikiye ayrıldı ve koronal, orta ve apikal bölgelerden ×1000 büyütmede SEM görüntüleri alındı. Smear tabakası Hülsmann'ın 5'li skorlama sistemi kullanılarak iki kör gözlemci tarafından skorlandı. Veriler Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U ve Wilcoxon testleri ile analiz edildi. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada smear tabakası uzaklaştırma etkinliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,0018). Aynı grubun koronal–orta–apikal bölgeleri arasında da smear skorlarının anlamlı şekilde değiştiği görülmüştür (p<0,017) ve apikal bölgede daha yüksek skorlar izlenmiştir (p<0,017). Kitosan gruplarında %0,2 ile %0,5 derişimleri benzer sonuç vermiştir (p>0,0018) ve %1 kitosan bu iki derişime yakın olmakla birlikte daha yüksek smear skorları göstermiştir (p>0,0018). Kitosan nanopartikül gruplarında %0,2 ile %0,5 derişimlerinin performansı düşük ve birbirine benzer bulunmuştur (p>0,0018); %1 kitosan nanopartikül grubunda etkinliğin arttığı ve %1 kitosana yaklaştığı, iki grup arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0,0018). %17 EDTA ile KN/EDTA grubu özellikle koronal ve orta bölgelerde daha düşük smear skorlarıyla öne çıkmış, KN/EDTA'nın EDTA'ya benzer performans sergilediği izlenmiştir (p>0,0018). Sonuçlar: Kitosan ve kitosan nanopartiküllerinin smear tabakasını uzaklaştırma etkinliği derişim ve formülasyona bağlı olarak değişmiş; KN/EDTA kombinasyonu EDTA'ya benzer bir performans sergilerken tüm gruplarda apikal bölgede etkinlik daha sınırlı kalmıştır. Bu nedenle, özellikle visköz formülasyonlar için farklı uygulama ve aktivasyon yöntemlerinin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate, using scanning electron microscopy (SEM), the effectiveness of chitosan and chitosan nanoparticles(CN) at different concentrations, as well as the CN–EDTA combination, in removing the smear layer from root canal dentin. Material and Method: In this in vitro study, 136 single-rooted human maxillary central incisors were used. The root canals were prepared up to size #40/.04. During instrumentation, irrigation with 2.5% NaOCl was performed after each instrument change, and all procedures were carried out using a 30-gauge irrigation needle. The specimens were randomly assigned to eight groups according to the final irrigation solution applied (n = 17): 0.2%, 0.5%, and 1% chitosan; 0.2%, 0.5%, and 1% chitosan nanoparticles; 17% EDTA; and 0.2% CN–EDTA. Chitosan, CN, and CN–EDTA solutions were applied for 3 minutes, whereas EDTA was applied for 1 minute. The specimens were split longitudinally, and SEM images were obtained at ×1000 magnification from the coronal, middle, and apical thirds. Smear layer removal was scored by two blinded observers using Hülsmann's five-point scoring system. Data were analyzed using the Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U, and Wilcoxon tests. Results: Intergroup comparison revealed a statistically significant difference in smear layer removal efficacy (p < 0.0018). Smear scores also varied significantly among the coronal, middle, and apical regions within the same groups (p < 0.017), with higher scores observed in the apical region (p < 0.017). In the chitosan groups, the 0.2% and 0.5% concentrations yielded similar results (p > 0.0018), while 1% chitosan showed slightly higher smear scores, although the differences were not statistically significant (p > 0.0018). In the chitosan nanoparticle groups, the 0.2% and 0.5% concentrations demonstrated low and comparable performance (p > 0.0018); however, smear layer removal efficacy increased in the 1% CN group and approached that of 1% chitosan, with no statistically significant difference between the two groups (p > 0.0018). The 17% EDTA and CN–EDTA (CN/EDTA) groups exhibited lower smear scores, particularly in the coronal and middle regions, and the CN/EDTA group demonstrated performance comparable to that of EDTA (p > 0.0018). Conclusions: The smear layer removal efficacy of chitosan and chitosan nanoparticles varied depending on concentration and formulation; while the CN/EDTA combination exhibited performance comparable to that of EDTA, smear layer removal was more limited in the apical region across all groups. Therefore, the evaluation of alternative application and activation methods is recommended, particularly for viscous formulations.