Hamstring otogrefti ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan hastalarda lateral ekstra-artiküler tenodezin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of lateral extra-articular tenodesis in patients undergoing anterior cruciate ligament reconstruction with hamstring autograft
- Tez No: 1001774
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT UĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, Anterior cruciate ligament
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı demografik ve morfometrik açıdan homojen iki hasta grubunda ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna ek olarak lateral ekstra-artiküler tenodez uygulanan hastalar ile uygulanmayan hastaların postoperatif erken dönem klinik ve fonksiyonel sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif karşılaştırmalı bir çalışma olarak planlandı. Bu doğrultuda Haziran 2023 tarihinden itibaren kliniğimizde 18-45 yaş aralığında ön çapraz bağ rüptürü tanısıyla hamstring grefti kullanılarak opere edilen 43 ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu hastası ve 40 ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna ek olarak lateral ekstra-artiküler tenodez uygulanan hasta dahil edildi. Hastaların pre-operatif radyolojik görüntülerinden morfometrik ölçümler yapıldı. Ölçümler tek hekim tarafından 2 kez tekrarlanarak ortalama sonuçlar kaydedildi. Hastaların en erken 12 ay olacak şekilde operasyon sonrası kontrolleri tek ortopedi hekimi tarafından yapıldı. Kontrollerde hastalara KOOS, FJS-12, ACL-RSI, Lysholm ve PASS anketleri uygulandı. Klinik muayenede ön çekmece testi, lachman testi, pivot shift testi ve KT-1000 cihazı ile anterior translasyon miktarı ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen iki grup arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı açısından fark bulunmamıştır. Pivot shift testi sonuçları izole grupta %65,1 pozitif, lateral ekstra-artiküler tenodez eklenen grupta %5 pozitif bulunmuş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır(p=0,000). Lachman testi izole grupta %51,2, lateral ekstra-artiküler tenodez grubunda %67,5 pozitif bulunmuş (p=0,197); ön çekmece testi ise izole grupta %46,5 ve lateral ekstra-artiküler tenodez grubunda %52,5 pozitif olup fark anlamlı değildir(p=0,745). Fonksiyonel skorlar değerlendirildiğinde; KOOS izole grupta 76,27, lateral ekstra-artiküler tenodez grubunda 76,68 (p=0,910); Lysholm skoru sırasıyla 79,65 ve 82,7 (p=0,688); ACL-RSI skoru 42,14 ve 49,9 (p=0,118); Forgotten Joint Score 65,31 ve 67,85 (p=0,619) olarak bulunmuş olup benzerdir. İşe dönüş süresi ve komplikasyon oranları açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna eklenen lateral ekstra-artiküler tenodez, rotasyonel diz stabilitesini artırmış ve ek komplikasyona neden olmadan güvenle uygulanabilir bir yöntem olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to compare the early postoperative clinical and functional outcomes of patients who underwent anterior cruciate ligament reconstruction with additional lateral extra-articular tenodesis and those who did not, in two demographically and morphometrically homogeneous patient groups. Methods: Our study was designed as a retrospective comparative study. Accordingly, between June 2023 and onward, 43 patients aged between 18 and 45 years who underwent anterior cruciate ligament reconstruction using a hamstring graft, and 40 patients who underwent anterior cruciate ligament reconstruction combined with lateral extra-articular tenodesis were included. Morphometric measurements were performed on the patients preoperative radiological images. Each measurement was repeated twice by a single physician, and the average values were recorded. Postoperative follow-ups were conducted by the same orthopedic surgeon at a minimum of 12 months after surgery. During the follow-ups, the patients completed the KOOS, FJS-12, ACL-RSI, Lysholm, and PASS questionnaires. In the clinical examination, the anterior drawer test, Lachman test, pivot shift test, and anterior translation measurement using the KT-1000 arthrometer were performed. Result: There was no significant difference between the two groups included in the study in terms of age, sex, body mass index, or smoking status. The pivot shift test was positive in 65.1% of patients in the isolated anterior cruciate ligament reconstruction group and in 5% of patients in the group with additional lateral extra-articular tenodesis, and this difference was statistically significant (p=0.000). The Lachman test was positive in 51.2% of patients in the isolated group and in 67.5% of patients in the lateral extra-articular tenodesis group (p=0.197), while the anterior drawer test was positive in 46.5% and 52.5% of patients, respectively, showing no significant difference (p=0.745). When functional scores were evaluated, KOOS was 76.27 in the isolated group and 76.68 in the lateral extra-articular tenodesis group (p=0.910); the Lysholm score was 79.65 and 82.7, respectively (p=0.688); the ACL-RSI score was 42.14 and 49.9 (p=0.118); and the Forgotten Joint Score was 65.31 and 67.85, respectively (p=0.619). All scores were comparable between the groups. No significant difference was found between the two groups regarding return-to-work time or complication rates. Conclusion: Lateral extraarticular tenodesis added to anterior cruciate ligament reconstruction increased rotational knee stability and was found to be a safely applicable method without causing additional complications.