Tip 2 diabetes mellitus hastalarında işitsel işlemleme becerilerinin ve dikkatin değerlendirilmesi
Evaluation of auditory processing skills and attention in patients with Type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 1001776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN ALNIAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Diabetes mellitus-type 2
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tip 2 Diabetes Mellitus (T2DM) tanılı bireylerde işitsel işlemleme becerileri ile bilişsel odaklanma ve dikkat süreçlerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve bu süreçler arasındaki ilişkilerin ortaya konulmasıdır. Çalışmaya, 40-65 yaş arası, konvansiyonel işitme eşikleri normal sınırlar içinde olan T2DM grubu (n = 26, yaş ortalaması = 40± 65 yıl, %50 kadın) ile sağlıklı kontrol grubu (n = 29, yaş ortalaması = 41± 65 yıl, %41,4 kadın) dahil edilmiştir. Katılımcılara Frekans Patern Testi (FPT), Süre Patern Testi (SPT), Rastgele Boşluk Tanıma Testi (RBTT), Türkçe Hearing in Noise Test (HINT) ve Stroop Testi uygulanmıştır. Grup karşılaştırmalarında T2DM ve sağlıklı bireyler arasında FPT, SPT, RBTT, HINT ve Stroop testlerine ait ortalama performanslar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0.05). Bununla birlikte, T2DM grubunda FPT ile Stroop süreleri arasında orta düzeyde negatif korelasyonlar (r = −0.45 ile −0.58) bulunmuş; bu bulgu işitsel temporal patern algısı ile bilişsel inhibisyon ve dikkat süreçlerinin birlikte etkilendiğini göstermiştir. Ayrıca T2DM grubunda yaş ile Stroop süreleri arasında orta–güçlü düzeyde pozitif ilişkiler (r =0.40–0.64) saptanırken, sağlıklı grupta bu ilişkinin daha sınırlı olduğu görülmüştür. Lojistik regresyon analizinde FPT ve Stroop Süre 2 değişkenlerinin grupları ayırt eden anlamlı belirteçler olarak öne çıkması, grup ortalamalarında fark bulunmamasına karşın bireysel düzeyde işitsel ve bilişsel süreçlerin ayırt edici olabileceğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, T2DM'de işitsel değerlendirmenin yalnızca periferal işitme ve konuşma algısı testleriyle sınırlı kalmaması; işitsel temporal işlemleme ile erken düzey bilişsel kontrol süreçlerinin birlikte ele alınmasının, gizli işitme kaybı ile uyumlu işitsel-bilişsel etkilenmelerin daha hassas şekilde saptanmasına olanak sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively examine auditory processing abilities and cognitive focusing and attention processes in individuals with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) and healthy controls, and to investigate the relationships between these processes. The study included a T2DM group (n = 26, mean age = 40 ± 65 years, 50% female) and a healthy control group (n = 29, mean age = 41 ± 65 years, 41.4% female), all aged between 40 and 65 years and presenting with conventional hearing thresholds within normal limits. Participants were administered the Frequency Pattern Test (FPT), Duration Pattern Test (SPT), Random Gap Detection Test (RBTT), the Turkish Hearing in Noise Test (HINT), and the Stroop Test. Group comparisons revealed no statistically significant differences between the T2DM and healthy groups in terms of mean performance on the FPT, SPT, RBTT, HINT, or Stroop tests (p > 0.05). However, in the T2DM group, moderate negative correlations were found between FPT scores and Stroop reaction times (r =−0.45 to−0.58), indicating that auditory temporal pattern perception and cognitive inhibition and attention processes were affected together. In addition, while moderate-to-strong positive correlations were observed between age and Stroop reaction times in the T2DM group (r = 0.40–0.64), this relationship was more limited in the healthy group. Logistic regression analysis identified FPT and Stroop Time 2 as significant discriminative markers between groups, suggesting that auditory and cognitive processes may be differentiating at the individual level despite the absence of differences in group means. In conclusion, the findings suggest that auditory evaluation in T2DM should not be limited to peripheral hearing and speech perception tests alone; rather, the combined assessment of auditory temporal processing and early-stage cognitive control processes may allow for a more sensitive identification of auditory–cognitive impairments consistent with hidden hearing loss.