Endemik brucella abortus suşlarının karşılaştırmalı biyoinformatik analizi
Comparative bioinformatic analysis of endemic brucella abortus strains
  1. Tez No: 1001782
  2. Yazar: ALİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoinformatik, Brusella aşısı, Brusella-abortus, Virülans faktörleri, Bioinformatics, Brucella vaccine, Brucella-abortus, Virulence factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bruselloz, hem hayvancılık hem de halk sağlığı açısından ciddi kayıplara yol açan önemli bir zoonotik hastalıktır. Bu hastalığa karşı uzun yıllardır kullanılan Brucella abortus S19 canlı atenüe aşısı, kontrol programlarının temelini oluşturmaktadır. Ancak saha koşullarında aşı suşunun zamanla genetik değişimler geçirebilmesi, beklenen koruyuculuğun azalmasına neden olabilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de S19 ile aşılandıktan sonra düşük yapan bir sığırdan izole edilen saha suşu (BAS19) ile referans aşı suşu (BAR19) karşılaştırılarak bu değişimlerin moleküler temeli araştırılmıştır. Saha suşunun tüm genomu Oxford Nanopore Teknolojisi kullanılarak dizilenmiş ve referans suş ile ayrıntılı biçimde karşılaştırılmıştır. Yapılan analizler, BAS19'un daha fazla açık okuma çerçevesine sahip olduğunu ve genomunda çok sayıda SNP, insersiyon ve delesyon bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca saha suşunun daha yüksek sayıda virülans faktörü taşıdığı belirlenmiştir. Dış zar proteinlerinde gözlenen yapısal değişimler ve epitop kayıpları, bakterinin bağışıklık sisteminden kaçış potansiyelinin artmış olabileceğine işaret etmektedir. Aşı tasarımı aşamasında, sığır BoLA moleküllerine güçlü bağlanma potansiyeli gösteren epitoplar çok yönlü biyoinformatik analizlerle değerlendirilmiştir. Antijenik, güvenli ve stabil bulunan aday peptitler üç boyutlu modelleme ve moleküler kenetlenme analizleriyle doğrulanmıştır. Özellikle OMP19 proteininden türetilen SLAAAGIVL peptidi, bağlanma gücü ve immünolojik özellikleri açısından öne çıkmıştır. Elde edilen bulgular, S19 aşı suşunun konakçı immün baskısı altında genetik değişimler geçirebildiğini ve bunun aşı etkinliğini etkileyebileceğini göstermektedir. Çalışma, bruselloza karşı daha hedefe yönelik ve etkili yeni nesil aşıların geliştirilmesine önemli bir bilimsel temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Brucellosis remains a major challenge for livestock production and public health worldwide. The Brucella abortus S19 live attenuated vaccine has long served as the backbone of control programs; however, under field conditions, vaccine strains may undergo evolutionary changes that compromise their protective efficacy. In this study, we investigated the molecular basis of these changes by comparing a field strain (BAS19), isolated in Turkey from a cow that aborted despite S19 vaccination, with the reference vaccine strain (BAR19) using genomic and immunoinformatic approaches. Whole-genome sequencing of BAS19 was performed using Oxford Nanopore Technology. The assembled genome was analyzed through comparative genomics, single nucleotide polymorphism (SNP) and insertion/deletion (INDEL) profiling, virulence factor screening, and phylogenetic analysis against BAR19. In addition, structural alterations in outer membrane proteins (OMPs), as well as differences in B- and T-cell epitopes, were evaluated using immunoinformatic tools. Comparative analyses revealed that BAS19 harbors 1,191 additional open reading frames and contains 1,153 SNPs, 120 insertions, and 2,501 deletions relative to the reference strain. Notably, the field isolate carries a higher number of predicted virulence factors (169 vs. 128). A substantial reduction in beta-barrel OMPs was observed, decreasing from 34.7% to 24.2%, with nine proteins completely losing this structural feature. B-cell epitope analysis demonstrated epitope loss in 49.47% of proteins and epitope gain in 11.58%, indicating adaptive immune modulation. Collectively, these findings demonstrate that the B. abortus S19 vaccine strain does not remain genetically stable under host immune pressure but instead undergoes adaptive changes associated with increased virulence and immune evasion potential. Beyond clarifying possible mechanisms underlying vaccine failure, this study provides a rational framework for next-generation vaccine design. Based on in silico analyses, the SLAAAGIVL peptide derived from the OMP19 protein is proposed as a promising vaccine candidate against brucellosis.