Kıbrıs'ta Erenköy Muharebeleri ve 1964 Ağustos olayları
The battles of Erenköy in Cyprus and the August 1964 events
- Tez No: 1001787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEŞ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri tarih, Türkiye tarihi, Military history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Tarih Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Kıbrıs'ta Osmanlı egemenliği ile başlayan Türk hakimiyeti, Osmanlı Devleti'nin adayı İngiliz yönetimine devretmesiyle son bulmuştur. Uzun yıllar Ada'yı bir askeri üs olarak kullanan İngilizler, 1950'li yıllara gelindiğinde Rumların Enosis taleplerinin artması sonucu ortaya çıkan EOKA terörü ile karşı karşıya gelmiştir. EOKA terörü sadece İngiliz yönetimini değil Kıbrıslı Türkleri de hedef almıştır. Çözüm arayışları sonucu Londra ve Zürih anlaşmalarıyla orta yol bulunmuş ve Kıbrıs'a bağımsızlık verilmiştir. 1960 yılında ilan edilen yeni devlet çok geçmeden Rumların Enosis istekleri nedeniyle felç olmuştur. 1963 yılında Rumların Anayasa'yı değiştirmek amacıyla başlattığı eylemler Kanlı Noel olaylarıyla sonuçlanmış ve Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti'nden uzaklaştırılmasıyla sonuçlanmıştır. Çıkan çatışmalar sonucu 1958 yılında kurulan bir yeraltı örgütü olan TMT, Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla Ada'nın çeşitli bölgelerinde hakimiyet kurmuştur. Bu bölgelerden birisi de Erenköy'dür. Erenköy Akdeniz kıyısındaki sahiliyle aynı zamanda Türkiye'den gelecek silahların indirildiği ve tüm Ada'ya dağıtıldığı bir lojistik üs görevini görmekteydi. Bölgenin korunması amacıyla Kıbrıslı öğrenciler, askeri eğitim verilerek Erenköy'e gönderilmiştir. 1964 Temmuz'da başlayan Cenevre Görüşmeleri Kıbrıs'ta bir Türk üssü veya egemen bölgesi önerince Kıbrıs Rum liderliği hem görüşmeleri sabote etmek hem de Erenköy'ü etkisiz hale getirmek için bölgeye saldırı başlamıştır. Çalışmada öncesi ve sonrasıyla Erenköy Muharebeleri ve Ada'da 1964 yılı Ağustos ayında meydana gelen şiddet olayları incelenmiş ve bu olaylar tarihsel bir bağlama yerleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish rule in Cyprus, which began with the Ottoman Empire, ended with the Ottoman Empire's transfer of the island to British rule. For many years, the British, who used the island as a military base, faced the EOKA terrorism that emerged in the 1950s as a result of the Greek Cypriots' failure to establish Enosis. EOKA terrorism targeted not only the British administration but also Turkish Cypriots. The London and Zurich agreements, which resulted in the settlement agreements, offered a middle ground, and Cyprus was granted. The new state, declared in 1960, was a struggle for Enosis by a large number of Greek Cypriots. In 1963, the actions initiated by the Greek Cypriots to change the Constitution culminated in the Bloody Christmas events and the expulsion of Turkish Cypriots from the Republic of Cyprus. As a result, TMT, a business organization founded in 1958, established control over various parts of the island to protect Turkish Cypriots. One of these individuals was Erenköy. Erenköy, with its Mediterranean coast, also served as a logistics base from which weapons arriving from Türkiye were unloaded and distributed throughout the island. To protect the region, the Cypriot population was sent to Erenköy after receiving military training. The Geneva Talks, which began in July 1964, prompted Greek Cypriots to propose a Turkish base or sovereign territory in Cyprus, leading to a regional offensive aimed at both sabotaging the talks and neutralizing Erenköy. The study examines the Battles of Erenköy and the violent incidents that erupted on the island in August 1964, both before and after, and establishes a historical context for these events.