Köpeklerde intraoküler lens (IOL) implantasyonları üzerine çalışmalar
Studies on intraocular lens implantations in dogs
- Tez No: 22612
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dog, Intraocular lens, polymethylenmethacrylate, Implantation
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Köpeklerde lens ekstraksiyonu sonrasında değişik derecelerde hipermetropi şekillenmektedir.Bu çalışma, köpeklerde rutin lens ekstraksiyonu sonrasında,emetropinin intraoküler lens implantasyonu ile sağlanması amacıyla yapıldı. Ekstrakapsüler lens ekstraksiyonu sonrasında, 10 göze arka kamara intraoküler lens, intrakapsüler lens ekstraksiyonu sonrasında da, 10 göze ön kamara intraoküler lens implante edildi. Bütün operasyonlarda korneal ensizyon tercih edildi. Ön kamara derinliği ve endotel katı korumak amacıyla methylcellulose kullanıldı. Arka kamara lens implantasyonunda, anterior kapsülotomi ve lens ekstraksiyonundan sonra, 25. 5 diyoptrilik fleksible polymethylenmethacrylate arka kamara intraoküler lensler kapsüler kese içerisine yerleştirildi. Ön kamara lens implantasyonlarında, lensin kryoekstraksiyonunu takiben 24 dioptrilik semifleksible polymethlenmethacrylate ön kamara intraoküler lensler ön kamaraya implante edildi. Arka kamara lens implantasyonu yapılan gözlerden lens desentralizasyonu nedeniyle l'inde pupilla ovalleşmesiyle birlikte iridosiklitis sonucu körlük, 1 gözde sadece pupilla ovalleşmesi, 3 gözde ise kapsüler fibrozis oluştu. Ön kamara lens implantasyonlarında, iki gözde yaygın endotel hücre kaybı sonucu, bir gözde ise kryoekstraksiyonunun komplikasyonu olarak, retinal dekolman sonucu körlük şekillendi. !ntraoküler lens implantasyonu yapılan diğer tüm gözlerde, periferik anterior sineşi dışında herhangi bir komplikasyon şekillenmedi. 1 Postoperatif 15. günde tüm gözlerde göz içi basıncı normal değerlere ulaştı. Yapılan oftalmoskopik muayenelerde, rutin lens ekstraksiyonuna nazaran yaklaşık % 50 daha düşük derecede hipermetropi saptandı. Bu çalışmada köpeklerde intraoküler lenslerin ön kamara ve arka kamaraya implantasyonları yapılarak, gerekli görülen emetropinin sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hypermetropie in different degrees is occured after lens extraction on dogs. This study was carried out to perform of emmetropie with the intraocular lens implantation after routin lens extraction on dogs. After the extracapsular lens extraction, posterior chamber intraocular lenses are implanted into ten eyes, and after the intracapsular lens extraction, anterior chamber intraocular lenses were implanted into ten eyes. Corneal incision was preferred for all operastions. Methylcellulose was used for protection of anterior chamber depth and endothel layer. In the posterior chamber lens implantation, after the anterior capsulotomie and lens extraction, 25.5 dioptric flexible polymethylenmethacrylate posterior chamber intraocular lenses were introduced into the capsular bag. In the anterior chamber implantations, following the cryoextraction of the lens, 24 dioptric semiflexible polymethylenmethacrylate anterior chamber intraocular lenses were implanted into the anterior chamber. Because of the lens decentralisation, after the posterior chamber lens implantation, elliptic pupil associated with iridocyclitis followed by blindnees in one eye, only elliptic pupil in one eye and capsular fibrozis in three eyes were occured. In the anterior chamber lens implantations blindness occured in two eyes because of the severe endothel cell loss, and in one eye because of the retinal decolman,as 3the complication of the cryoextraction. In the rest eyes intraocular lens implanted any complications were not observed except anterior synechia. In all eyes intraocular pressure was reached the normal values on the 15 th day of the postoperation. In ophthalmoscopic examinations compared to routin lens extractions about % 50 lower hypermetropie was observed. In this study, it has been concluded that emmetropie can be achieved by performing anterior and posterior chamber intraocular lens implantation on dogs.