Toksik liderlik bağlamında çalışan dayanıklılığı, psikolojik iyilik hali ve şefkat yorgunluğu: Havalimanı çalışanları üzerine bir inceleme
An examination of employee resilience, psychological well-being, and compassion fatigue in the context of toxic leadership: A study on airport employees
- Tez No: 1001809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, Toksik liderlik, Yorgunluk, Çalışan dayanıklılığı, Şefkat, Psychological well being, Toxic leadeship, Fatigue, Employee resilience, Compassion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, havalimanı çalışanlarında toksik liderlik algısının psikolojik iyilik hali üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada ayrıca, bu ilişkide şefkat yorgunluğunun aracı ve çalışan dayanıklılığının düzenleyici rolü test edilmiştir. Çalışma, yoğun iş temposu ve yüksek stres düzeyine sahip Antalya'daki bir havalimanında görev yapan 290 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Toksik Liderlik, Çalışan Dayanıklılığı, Psikolojik İyilik Hali ve Şefkat Yorgunluğu ölçekleri kullanılmış; veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; toksik liderliğin, çalışanların şefkat yorgunluğunu artırdığı ve psikolojik iyilik halini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Analizler, şefkat yorgunluğunun toksik liderlik ile psikolojik iyilik hali arasındaki ilişkide aracı rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca çalışan dayanıklılığının, bu ilişkide düzenleyici bir rol üstlendiği saptanmıştır. Buna göre, çalışan dayanıklılığı yüksek olan bireylerde toksik liderliğin olumsuz etkileri daha zayıf hissedilmektedir. Sonuç olarak çalışma, toksik liderliğin çalışan ruh sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini ortaya koyarken, çalışan dayanıklılığının bu etkileri azaltmada koruyucu bir faktör olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the impact of toxic leadership perception on the psychological well-being of airport employees. Additionally, the mediating role of compassion fatigue and the moderating role of employee resilience in this relationship were tested. The study was conducted with 290 employees working at an airport in Antalya, characterized by a high-intensity work pace and significant stress levels. Data were collected using the Toxic Leadership, Employee Resilience, Psychological Well-Being, and Compassion Fatigue scales, and analysed using the SPSS software. The research findings indicate that toxic leadership increases compassion fatigue among employees and negatively affects their psychological well-being. Analyses revealed that compassion fatigue plays a mediating role in the relationship between toxic leadership and psychological well-being. Furthermore, employee resilience was found to have a moderating role in this relationship. Accordingly, the negative effects of toxic leadership are felt less intensely by individuals with high employee resilience. In conclusion, while the study highlights the destructive effects of toxic leadership on employee mental health, it proves that employee resilience is a protective factor in mitigating these effects.