Bipolar depresyon ve major depresif bozukluk hastalarında klinik özelliklerin incelenmesi ve serum IGF parametrelerinin (IGF-1, IGF-2, IGFBP-2, IGFBP-3) sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Investigation of clinical characteristics and comparison of serum IGF parameters (IGF-1, IGF-2, IGFBP-2, IGFBP-3) with healthy controls in patients with bipolar depression and major depressive disorder
  1. Tez No: 1001808
  2. Yazar: PINAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TUNCER OKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Biyokimya, Psychiatry, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Depresyon, Majör Depresif Bozukluk, İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü, IGF-1/IGFBP-3 oranı, nörotrofik faktörler, Bipolar depression, major depressive disorder, insulin-like growth factor, IGF-1/IGFBP-3 ratio, neurotrophic factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Bipolar Depresyon (BD) ve majör depresif bozukluk (unipolar depresyon, MDB) tanılı hastalarda klinik özellikleri ve ölçek puanlarını değerlendirmek ile serum IGF-1, IGF-2, IGFBP-2, IGFBP-3 ve IGF-1/IGFBP-3 oranını sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak duygudurum bozukluklarındaki olası biyolojik rolünü değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya BD ve MDB tanısı alan hastalar ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubu dâhil edilmiştir. Tüm katılımcıların sosyodemografik ve klinik verileri kaydedilmiş; depresyon şiddeti Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ), intihar düşüncesi Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği (BİDÖ) ve umutsuzluk Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ile değerlendirilmiştir. Serum IGF-1, IGF-2, IGFBP-2 ve IGFBP-3 düzeyleri ölçülmüş,IGF-1/IGFBP-3 oranı hesaplanmıştır. Analizlerde yaş, cinsiyet, BKİ ve sigara kullanımı karıştırıcı değişkenler olarak dikkate alınmış ve düzeltilmiş istatistiksel modeller uygulanmıştır. Bulgular: Sosyodemografik özellikler değerlendirildiğinde hasta gruplarında sağlıklı kontrollere kıyasla daha düşük eğitim düzeyi, daha yüksek işsizlik oranı ve daha fazla sigara kullanımı saptanmıştır. Hasta gruplarında klinik özellikler karşılaştırıldığında; BD grubunda ailede bipolar bozukluk öyküsü, hastalık süresinin daha uzun olması, daha fazla hastane yatış sayısı, intihar girişimi sayısının daha fazla olduğu ve mevsimsel özellik daha belirgin olduğu görülmüştür. Depresyon süresi ise MDB grubunda daha uzun saptanmıştır. HDDÖ toplam puanları ile BİDÖ ve BUÖ puanları açısından BD ve MDB grupları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. HDDÖ'nün alt madde analizlerinde ise BD grubunda psikomotor retardasyon, çalışma ve aktivitelere ilgi azalması, genital semptomlar ve içgörü kaybı, MDB grubunda ise uykuya dalmakta güçlük ve somatik anksiyete belirtileri daha belirgin bulunmuştur. IGF sistemi parametreleri ilk analizlerde hasta gruplarında sağlıklı kontrollere kıyasla daha düşük saptanmış; ancak yaş ve sigara gibi karıştırıcı değişkenler için yapılan düzeltilmiş analizlerde IGF-1, IGF-2, IGFBP-2 ve IGFBP-3 düzeylerindeki farklar istatistiksel anlamlılığını yitirmiştir. Buna karşın IGF-1/IGFBP-3 oranı, düzeltilmiş analizlerde BD ve sağlıklı grup arasında anlamlı farklılığını korumuştur. Sonuç: Bu çalışma, IGF sistemi parametrelerinin duygudurum bozukluklarıyla ilişkili olmakla birlikte, yaş ve sigara gibi biyolojik değişkenlerden belirgin biçimde etkilendiğini göstermektedir. IGF-1/IGFBP-3 oranının karıştırıcı değişkenlere rağmen BD grubunda anlamlılığını koruması, bu oranın IGF-1 biyoyararlanımını kısmen yansıtan ve BD tanılı hastaları ayırt edici potansiyel bir biyolojik gösterge olabileceğini düşündürmektedir. Gelecekte yapılacak uzunlamasına ve daha geniş örneklemli çalışmalarda, IGF-1/IGFBP-3 oranının merkezi ve periferik biyolojik göstergelerle birlikte değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare clinical characteristics and scale scores in patients diagnosed with bipolar depression (BD), and major depressive disorder (unipolar depression, MDD), and to evaluate the potential biological role of mood disorders by comparing serum IGF-1, IGF-2, IGFBP-2, IGFBP-3 levels and the IGF-1/IGFBP-3 ratio with those of healthy controls. Materials and Methods: Patients diagnosed with BD and MDD, along with an age and sex matched healthy control group, were included in the study. Sociodemographic and clinical data were recorded for all participants. Depression severity was assessed using the Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), suicidal ideation using the Beck Scale for Suicide Ideation (BSSI), and hopelessness using the Beck Hopelessness Scale (BHS). Serum IGF-1, IGF-2, IGFBP-2, and IGFBP-3 levels were measured, and the IGF-1/IGFBP-3 ratio was calculated. Age, sex, body mass index (BMI), and smoking status were considered confounding variables, and adjusted statistical models were applied in the analyses. Results: Compared with healthy controls, patient groups showed lower educational attainment, higher unemployment rates, and higher rates of smoking. In comparisons of clinical characteristics between patient groups, the BD group exhibited a higher frequency of a family history of bipolar disorder, longer illness duration, a greater number of hospitalizations, a higher number of suicide attempts, and more prominent seasonal features. The duration of depressive episodes was longer in the MDD group. No significant differences were found between the BD and MDD groups in total HDRS scores or in BSSI and BHS scores. Subscale analyses of the HDRS revealed more pronounced psychomotor retardation, reduced interest in work and activities, genital symptoms, and impaired insight in the BD group, whereas difficulties in initiating sleep and somatic anxiety symptoms were more prominent in the MDD group. Initial analyses showed lower IGF system parameters in patient groups compared with healthy controls; however, after adjustment for confounding factors such as age and smoking, differences in IGF-1, IGF-2, IGFBP-2, and IGFBP-3 levels lost statistical significance. In contrast, the IGF-1/IGFBP-3 ratio remained significantly lower in the BD group compared with healthy controls in adjusted analyses. Conclusion: This study indicates that although IGF system parameters are associated with mood disorders, they are substantially influenced by biological variables such as age and smoking. The persistence of a significantly lower IGF-1/IGFBP-3 ratio in the BD group after adjustment for confounders suggests that this ratio may partially reflect IGF bioavailability and represent a potential biological marker distinguishing BD. Future longitudinal studies with larger samples are warranted to evaluate the IGF-1/IGFBP-3 ratio in conjunction with central and peripheral biological markers.