Tek kanallı televizyon yayıncılığı döneminde TRT'de âşıklık geleneğinin işlenişi
The tradition of minstrels on TRT during the era of single-channel television broadcasting
  1. Tez No: 1001823
  2. Yazar: NİGAR DİLŞAT KANAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: TRT, Âşıklık Geleneği, Halkbilimi, Kamu Yayıncılığı, Sözlü Kültür, Kültür Politikası, TRT, Tradition of Minstrelsy, Folklore, Public Broadcasting, Oral Culture, Cultural Policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi ile 18. yüzyıldan itibaren tüm dünyaya yayılmayan başlayan teknolojik gelişmeler, her alana etki ettiği gibi ses ve görüntü kayıt teknolojilerinin ortaya çıkmasını ve geliştirilmesini sağlamıştır. Telsiz, radyo, plak, kaset ve televizyon, kültür ekonomileri kavramını doğurmuş ve kültür, bilgi, sanat, halkbilimi unsurları da erişilebilir, paylaşılabilir kılınmıştır. Bu gelişmelerin 20. yüzyıldan itibaren getirdiği küreselleşmenin etkisiyle kültürün korunması, aktarımı, yozlaşmasının önüne geçilmesi konuları da önem kazanmıştır. Ülkemizde devlet eliyle sistemli televizyon yayıncılığı, 1968 yılından itibaren kamu yayıncısı sıfatıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından başlamıştır. 1968-1986 yılları arası Türkiye'nin tek kanallı televizyon yayıncılığı dönemidir. Çalışmanın konusunu, tek kanallı televizyon yayıncılığı döneminde âşıklık geleneğinin televizyonda işlenişi oluşturmaktadır. Bu kapsamda T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Beş Yıllık Kalkınma Planları çerçevesinde ilgili dönemdeki kültür politikalarının bu programlara yansıması, TRT'nin tek kanallı döneminde âşık edebiyatı ve âşıklık geleneğinin aktarımındaki yayın politikası, TRT genel müdürleri ve Türk siyasi tarihindeki dalgalanmaların yapımların biçimine, niteliğine, katılan âşık profiline yansımaları; âşıklık geleneğinin elektronik kültürdeki seyrinde radyo ve ses kayıt teknolojilerinden sonra televizyon yayınlarında âşıklara yer verilmesinin geleneğe etkileri, yapımların içerik ve sunuluşlarının, katılan âşıkların, seslendirilen dalların, program metinlerinin, mekân kullanımı ve gelenek aktarımının ortaya konması; yayınlanan âşıklık içerikli programların folklorun işlevleri bakımından hangi işlevle örtüştüğünün tespiti ve iletişim kuramları çerçevesinde değerlendirilmesi ortaya konmuştur. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde âşıklık kavramı, geleneğin unsurları ve aktarımı, kültür endüstrileri ve elektronik kültürde âşıklığın seyri konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde Türkiye ve dünyada televizyon yayıncılığı, TRT'nin kuruluşu, genel müdürleri ve kurumun özerkliği meselesi, Devlet Planlama Teşkilatı Beş Yıllık Kalkınma Planları kültür politikaları ve incelenen televizyon programlarındaki kitle iletişim yaklaşımları aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise incelenen dönemdeki program içerisinden örneklem seçilen/seçilmeyen programların deşifreleri, âşık edebiyatı ve âşıklık geleneğinin televizyona aktarımının gelenek unsurları bakımından değerlendirilmesi, örneklem programların halkbiliminin işlevleri bakımından incelemesi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological advancements that began sprea throughout the world with the Industrial Revolution in the 18th century affected every field, including the emergence and development of sound and image recording technologies. Wireless, radio, records, cassettes and television have created the concept of cultural economies and elements of culture, knowledge, art and folklore have become accessible and shareable. With the influence of globalization brought by these developments since the 20th century, the issues of preserving culture, its transmission and preventing its degeneration have also gained importance. In our country, systematic state-run television broadcasting began in 1968 with the Turkish Radio and Television Corporation as a public broadcaster. The years between 1968 and 1986 were the period of wired television broadcasting in Turkey. The subject of the study is the treatment of the Tradition of Minstrelsy on television during the single-channel television broadcasting period. In this context, the reflection of the cultural policies of the relevant period on these programs within the framework of the Five-Year Development Plans of the State Planning Organization of the Prime Ministry of the Republic of Turkey; the broadcasting policy of TRT in the transmission of minstrel literature and the Tradition of Minstrelsy during its single-channel period; the reflections of the fluctuations in TRT general managers and Turkish political history on the form, quality, and profile of the minstrels participating in the productions; the effects of the inclusion of minstrels in television broadcasts after radio and sound recording technologies in the course of the Tradition of Minstrelsy in electronic culture on the tradition; the content and presentation of the productions, the minstrels participating, the branches sung, program scripts, use of space, and the transmission of tradition; the determination of the function of the broadcasted minstrel programs in terms of the functions of folklore and their evaluation within the framework of communication theories are presented. The study consists of three parts. The first part addresses the concept of minstrelsy, the elements and transmission of tradition, cultural industries, and the course of minstrelsy in electronic culture. In the second part, television broadcasting in Turkey and the world, the establishment of TRT, its general managers and the issue of the institution's autonomy, the cultural policies of the State Planning Organization Five-Year Development Plans and the mass communication approaches in the examined television programs are presented. In the third part, the decipherments of the programs that were selected/not selected as samples from the programs in the examined period, the evaluation of the transfer of the minstrel literature and the tradition of minstrelsy to television in terms of traditional elements, and the examination of the sample programs in terms of the functions of folklore are presented.