7. sınıf görsel sanatlar dersinde soyut resim yapma becerilerinin kazandırılmasında kolaj tekniğinin etkisi
The effect of collage technique on acquiring abstract painting skills in 7th grade visual arts class
  1. Tez No: 1001822
  2. Yazar: GÜLBEYAZ SARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİRE MERAL YAĞÇI TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kolaj, soyut resim, Collage, abstract painting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET 7.Sınıf Görsel Sanatlar Dersinde Soyut Resim Yapma Becerilerinin Kazandırılmasında Kolaj Tekniğinin Etkisi Bu araştırmada 7.Sınıf Görsel Sanatlar Dersinde Soyut Resim Yapma Becerilerinin Kazandırılmasında Kolaj Tekniğinin Etkisi incelenmiştir. Araştırma, karma yöntem yaklaşımıyla yürütülmüş; nicel ve nitel veriler birlikte kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıfında öğrenim gören 18 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma süreci 5 hafta sürmüş; öğrencilerle ön resim, kolaj çalışmaları ve son resim uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin çalışmaları, uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan Dereceli Puanlama Ölçeği (DPÖ) ile üç görsel sanatlar öğretmeni tarafından değerlendirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin kolaj tekniği ve soyut resme ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, kolaj tekniği uygulamaları sonrasında öğrencilerin kompozisyon kurma, oran-orantı, nesne yapısını algılama, renk kullanımı, özgünlük ve soyutlama becerilerinde belirgin gelişmeler görülmüştür. Ön resim ve son resim puanları arasında tüm öğrencilerde anlamlı artışlar tespit edilmiştir. Özellikle başlangıç düzeyi düşük olan öğrencilerde kolaj tekniğinin daha güçlü bir geliştirici etki yarattığı belirlenmiştir. Kolaj sürecinin öğrencilerin özgüvenlerini artırdığı, derse katılım ve motivasyonlarını olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen bulgularda öğrencilerin kolaj tekniğini çoğunlukla kesme, yapıştırma, birleştirme ve sınırsız malzeme kullanımı gibi uygulamaya dayalı ifadelerle tanımladıkları görülmüştür. Öğrencilerin büyük çoğunluğu kolaj tekniğinin amacını soyut düşünme, özgür ifade, hayal gücü geliştirme ve duygu-düşünceleri aktarma olarak belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin kolaj tekniğini Kübizm, Dadaizm ve Sürrealizm gibi sanat akımlarıyla ilişkilendirdikleri; Picasso ve Georges Braque gibi sanatçıları tanıdıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, kolaj tekniğinin görsel sanatlar dersinde soyut resim yapma becerilerinin kazandırılmasında etkili, öğrenci merkezli ve geliştirici bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda, görsel sanatlar derslerinde kolaj çalışmalarına daha fazla yer verilmesi, ders sürelerinin artırılması ve atölye ortamlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Collage Technique on the Acquisition of Abstract Painting Skills 7th Grade Visual Arts Classes This study examined“The Effect of Collage Technique on Developing Abstract Painting Skills in 7th Grade Visual Arts Classes.”The research was conducted using a mixed-methods approach, combining quantitative and qualitative data. The studygroup consisted of 18 students enrolled in the 7th grade at Diyarbakır Namık Kemal Imam Hatip Middle School during the 2024–2025 academic year. The research process lasted 5 weeks; preliminary drawing, collage work, and final drawing applications were carried out with the students. The students' work was evaluated by three visual arts teachers using a Graded Scoring Scale (GSS) prepared in line with expert opinions. In addition, a semi-structured interview form was applied to determine the students' views on collage technique and abstract painting. According to the research findings, after the collage technique applications, significant improvements were observed in the students' composition, proportion, object structure perception, color use, originality, and abstraction skills. Significant increases were detected in the preliminary and final painting scores of all students. It was determined that the collage technique had a stronger developmental effect on students with low starting levels. It was observed that the collage process increased students' self-confidence and positively affected their participation and motivation in class. Findings from semi-structured interviews revealed that students mostly defined the collage technique using application-based expressions such as cutting, pasting, combining, and unlimited use of materials. Most students stated that the purpose of the collage technique was abstract thinking, free expression, developing imagination, and conveying feelings and thoughts. The vast majority of students stated that the purpose of the collage technique was abstract thinking, free expression, developing imagination, and conveying feelings and thoughts. It was also determined that students associated the collage technique with art movements such as Cubism, Dadaism, and Surrealism, and that they were familiar with artists such as Picasso and Georges Braque. In conclusion, it was concluded that the collage technique is an effective, student-centered, and developmental method for acquiring abstract painting skills in visual arts classes. Based on the research findings, it is recommended that more space be given to collage work in visual arts classes, class durations be increased, and workshop environments be improved.