Kognitive lernstrategien für kinder, jugendliche und erwachsene im Türkischen daf-kontext
Türkiye'deki Almanca eğitimi bağlamında çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik bilişsel öğrenme stratejileri
  1. Tez No: 1001834
  2. Yazar: DEREN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Almanca, Bilişsel öğrenme, Dil eğitimi, Gençler, Stratejiler, Yabancı dil eğitimi, Yetişkinler, Çocuklar, German, Cognitive learning, Language education, Youngs, Strategies, Foreign language education, Adults, Children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bireyin öğrenme yolculuğunda başarılı olabilmesi, öncelikle öğrenme sürecini anlayabilmesine bağlıdır. Bu nedenle öğrenmenin nasıl öğretileceği, eğitimin temel görevlerinden biri olarak görülmelidir. Öğrenme stratejileri, bu görevin yerine getirilmesinde önemli bir işleve sahiptir. Almanca da dâhil olmak üzere farklı ders alanlarında, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerinin sorumluluğunu üstlenmeleri ve bağımsız öğrenme becerileri geliştirmeleri için bu stratejilerin tanıtılması ve etkili biçimde kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de Yabancı Dil olarak Almanca (DaF) eğitimi bağlamında, farklı yaş gruplarına yönelik ders kitaplarında yer alan bilişsel öğrenme stratejilerinin durumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Küreselleşen dünyada Almanca, bireylere akademik ve mesleki alanlarda önemli fırsatlar sunan bir dil olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle dil öğrenimini geliştirmek ve öğrencilerin dil becerilerini daha etkili biçimde desteklemek açısından bilişsel öğrenme stratejileri özel bir önem taşımaktadır. Araştırmada çocuklar, gençler ve yetişkinler için hazırlanmış üç Almanca ders kitabı belge çözümleme yöntemiyle incelenmiştir. Kitaplarda yer alan bilişsel öğrenme stratejileri, özellikle Oxford (1990) ve Bimmel ile Rampillon'un (2000) kuramsal yaklaşımlarına dayalı bir kategori sistemi çerçevesinde tanımlanmış ve sınıflandırılmıştır. Ayrıca bu stratejilerin dil becerilerini nasıl desteklediği, öğrenme sürecine nasıl katkı sunduğu, yaş gruplarına göre nasıl farklılaştığı ve öğrenen özerkliğini ne ölçüde desteklediği değerlendirilmiştir. Bulgular, bilişsel öğrenme stratejilerinin ders kitaplarında yaş gruplarına göre farklı biçimlerde yer aldığını, ancak çoğu zaman sistematik ve açık biçimde sunulmadığını göstermektedir. Bu durum, yaşa ve bağlama duyarlı materyal tasarımına duyulan gereksinimi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
An individual's success in the learning journey depends primarily on understanding the learning process itself. For this reason, teaching how to learn should be regarded as one of the fundamental tasks of education. Learning strategies play a crucial role in fulfilling this task. In different subject areas, including German, it is of great importance to teach learners what these strategies are and how they can be used effectively so that students can take responsibility for their own learning processes and develop autonomous learning skills. This study aims to examine the status of cognitive learning strategies in textbooks designed for different age groups within the context of German as a Foreign Language (DaF) education in Türkiye. In a globalizing world, German is considered an important language that offers individuals significant academic and professional opportunities. Therefore, cognitive learning strategies have particular relevance for improving language learning and supporting students in developing their language skills as effectively as possible. In this research, three DaF textbooks prepared for children, adolescents, and adults were analyzed through document analysis. The cognitive learning strategies included in these textbooks were identified and classified on the basis of a theoretical category system, particularly drawing on Oxford (1990) and Bimmel and Rampillon (2000). The analysis also examined how these strategies support learners' language skills, contribute to the learning process, differ according to age groups, and foster learner autonomy. The findings show that cognitive learning strategies are represented differently according to age groups in DaF textbooks used in Türkiye, but they are often not presented in a sufficiently systematic and explicit manner. This highlights the need for age- and context-sensitive material design.