Rekabet hukukunda taahhüt mekanizması ve uygulamaları
Commitment mechanism and practices in competition law
- Tez No: 1001853
- Danışmanlar: PROF. DR. RAUF KARASU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alternatif uyuşmazlık, Rekabet hukuku, Türk ticaret hukuku, Özel hukuk, Alternate dispute, Competence law, Turkish commercial law, Private law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Henüz bir ihlal hâline gelmemiş rekabet sorunlarının rekabet otoriteleri ile taraflar arasında uyuşma yoluyla çözülmesine ve muhtemel rekabet ihlallerinin önlenmesine dair mekanizmalar artırılmakta ve güçlendirilmektedir. Amaçları ve/veya sonuçları itibarıyla birbirlerine benzeyen, yaptırımları önleyici, giderici veya hafifletici müesseselerden biri olan taahhüt mekanizması, rekabet otoritelerinin incelemelerini taraflarca sunulan taahhütleri kabul ederek sonlandırdığı bir tür alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. Taahhüt mekanizması sayesinde rekabet otoriteleri, klasik rekabet hukuku incelemelerine kıyasen daha az emek ve zaman harcayarak etkin rekabetin tesisini yeniden sağlayabilmekte veya bunu koruyabilmektedir. Teşebbüsler ise rekabet ihlalinin neden olacağı idari para cezasından ve itibar kaybından kurtulmaktadır. Ayrıca ilgili pazarda rekabeti kısıtlayıcı uygulamaların önüne geçilmesi ve rekabetin güçlendirilmesi her şeyden önce rakip teşebbüslerin, rekabetin geliştirilmesi nedeniyle fiyatlar düşeceğinden ve seçenekler artacağından nihai olarak da tüketicilerin yararınadır. Ülkemiz rekabet hukuku için henüz çok yeni olan taahhüt mekanizmasına dair sistem Avrupa Birliği örnek alınarak inşa edilmiştir. Öte yandan, mekanizmanın çıkış yeri olan Amerika Birleşik Devletleri'nde kısmen yürütme ve yargı organlarının işbirliği ile yürütülen ikili bir sistem bulunmaktadır. Kanaatimizce, karşılaştırmalı hukuktan ve rekabet hukuku teorisinden faydalanılarak ülkemiz düzenlemeleri ve uygulamaları daha iyi hâle getirilebilir. Taahhüt mekanizmasının, teşebbüslerin daha istekli bir şekilde taahhüt başvurusunda bulunmalarını sağlayacak ve Rekabet Kurulu'nun yaşayabileceği potansiyel sorunların önüne geçecek şekilde ve düzenlenen sektörlerin otoriteleri ile işbirliği artırılarak daha etkin ve yararlı olarak kullanılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Mechanisms for resolving competition issues that have not yet become violations through settlement between the competition authorities and the parties, and for preventing potential competition violations, are being increased and strengthened. The commitment mechanism, one of the similar mechanisms in terms of purpose and/or results, which prevent, remedy, or mitigate sanctions, is a type of alternative dispute resolution where competition authorities conclude their investigations by accepting commitments submitted by the parties. Thanks to the commitment mechanism, competition authorities can restore or maintain effective competition with less effort and time compared to classical competition law investigations. Undertakings, on the other hand, are spared from administrative fines and reputational damage caused by competition violations. Furthermore, preventing practices that restrict competition in the relevant market and strengthening competition ultimately benefits competing undertakings, as prices will fall and options will increase due to improved competition, and ultimately consumers. The commitment mechanism, which is still very new to our country's competition law, has been built based on the European Union model. On the other hand, in the United States, where the mechanism originated, there is a dual system that is partly implemented through the cooperation of the executive and judicial branches. In our opinion, our regulations and practices can be improved by utilizing comparative law and competition law theory. It is possible to use the commitment mechanism more effectively and beneficially, including encouraging undertakings to apply for commitments more willingly, preventing potential problems that the Competition Board might face, and increasing cooperation with the authorities of the regulated sectors.