Veganizmin ekonomik ve mali alan üzerindeki mevcut ve olası etkileri
Current and potential impacts of veganism on the economic and fiscal space
- Tez No: 1001854
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KEMAL ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik çevre, Mali alan, Vegan, Çevresel maliyet, Çevresel sürdürülebilirlik, Ecological environment, Fiscal space, Vegan, Environmental accountant, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Tezimde, veganizmin ekonomi ve mali alan üzerindeki mevcut etkileri ile olası gelecek yansımaları incelenmiştir. Veganizm yalnızca bir beslenme tercihi değil, aynı zamanda sağlık, çevre, etik ve sürdürülebilirlik temelli çok boyutlu bir yaşam biçimi olarak ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde, veganizmin tanımı, tarihsel gelişimi ve dalları (etik, çevreci, sağlık temelli ve dini temelli veganizm) kuramsal çerçevede irdelenmiştir. İkinci bölümde ise vegan ekonomisinin çok sektörlü yapısı detaylandırılmış; sağlık, ilaç, tekstil, turizm ve reklam gibi alanlarda ortaya çıkan ekonomik dönüşümler analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde, dünyada ve Türkiye'de vegan beslenme ve yaşam tarzının kamu harcamaları, vergi politikaları ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesindeki etkileri değerlendirilmiş, ayrıca gelecekte veganizmin devlet bütçeleri, teşvik mekanizmaları ve küresel ticaret yapıları üzerindeki muhtemel etkilerine dair öngörülerde bulunulmuştur. Bu kapsamda, hem bireysel tüketim tercihleri hem de devlet politikaları düzeyinde yaşanan dönüşümün ekonomik boyutları ortaya konmuştur. Bulgular, veganizmin yalnızca bireysel düzeyde değil, aynı zamanda makroekonomik düzeyde de etkili bir değişim dinamiği oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines both the current and potential future impacts of veganism on the field of economics and fiscal space. Veganism is addressed not merely as a dietary preference, but as a multifaceted lifestyle grounded in health, environmental ethics, and sustainability. The first chapter presents a conceptual framework, defining veganism and exploring its historical development and various branches, including ethical, environmental, health-based, and religious veganism. The second chapter analyzes the multisectoral structure of the vegan economy, focusing on transformative effects within the healthcare, pharmaceutical, textile, tourism, and advertising industries. In the third chapter, the effects of vegan nutrition and lifestyle on public expenditures, tax policies, and sustainable development goals in the world and in Turkey are examined. In addition, projections are made regarding the potential future impacts of veganism on state budgets, incentive mechanisms, and global trade structures. Within this scope, the research reveals the economic dimensions of a socio-cultural shift occurring both at the individual consumption level and within broader public policy frameworks. The findings indicate that veganism constitutes a powerful agent of change, not only at the micro level but also across macroeconomic structures.