Havacılık sektöründe işletmeler arası paylaşım ekonomisi dinamikleri: Keşfedici bir araştırma
B2B sharing economy dynamics in the aviation industry: An exploratory research
- Tez No: 1001856
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TOKGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Sivil Havacılık, Business Administration, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık, Sivil havacılık işletmeleri, Civil aviation, Civil aviation companies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havacılık sektöründe işletmeler, operasyonel maliyetler ve zaman duyarlılığının son derece yüksek olduğu bir rekabet ortamında faaliyet göstermektedir. Paylaşım ekonomisi ise kaynakların paylaşımı yoluyla etkin kullanımını artırmakla birlikte, karşılaşılan sorunların hızlı ve etkili bir şekilde çözümüne olanak sağlayan bir alternatif olarak ön plana çıkmaktadır. Havacılık işletmeleri arasındaki paylaşım faaliyetlerinin incelenmesine ilişkin keşfedici bir yaklaşımın benimsendiği mevcut çalışmada nitel araştırma deseni benimsenmiştir. Veri toplamak üzere sektörde faaliyet gösteren yer hizmetleri, havayolları ve havaaracı bakım işletmelerinde orta ve üst düzeyde yönetici olarak çalışmakta olan toplamda 15 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde MAXQDA24 nitel veri analizi programından yararlanılmıştır. Ulaşılan bulgular, paylaşım unsurları, paylaşım faaliyetlerinin yapısı, paylaşıma etki eden faktörler, paylaşımın faydaları, paylaşımın riskleri ve yönetimi olmak üzere beş tema altında incelenmiştir. Çalışma kapsamında paylaşım faaliyetlerinin doğrudan veya platformlar aracılığıyla gerçekleşebildiği belirlenmiştir. Paylaşım faaliyetlerinin belirli bir sözleşme dahilinde formal olarak ve sözleşme olmaksızın informal olarak uygulandığı örnek uygulamalara ulaşılmıştır. Paylaşım ekonomisinin sektördeki işletmelere ekonomik, operasyonel ve ilişkisel faydalar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, paylaşım ekonomisinin ekonomik, operasyonel ve emniyete ilişkin birtakım riskler barındırdığı tespit edilmiştir. Uygulamaya yönelik karşılaşılan sorunlar ortaya konularak, geleceğe ilişkin çözüm önerileri ile çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses in the aviation industry operate in a highly competitive environment where operational costs and time sensitivity are extremely high. The sharing economy, on the other hand, stands out as an alternative that increases the efficient use of resources through sharing and enables the rapid and effective resolution of problems encountered. This study, which adopts an exploratory approach to examining sharing activities among aviation businesses, employs a qualitative research design. Semi-structured interviews were conducted with a total of 15 participants working as middle and senior managers in ground services, airlines, and aircraft maintenance companies operating in the industry to collect data for the study. MAXQDA24 qualitative data analysis software was used to analyze the data obtained from the interviews. The findings obtained from the analysis of the data were examined under five themes: sharing elements, the structure of sharing activities, factors affecting sharing, the benefits of sharing, and the risks and management of sharing. The study determined that sharing activities can take place directly or through platforms. Examples were found where sharing activities were implemented formally under a specific contract and informally without a contract. It was concluded that the sharing economy provides economic, operational, and relational benefits to businesses in the industry. However, it was also determined that the sharing economy carries certain economic, operational, and safety risks. The study concluded by identifying the problems encountered in implementation and proposing solutions for the future.