Potentials and complexities of neo-traditional urbanism: Case studies from europe and Türkiye
Yeni-geleneksel şehirciliğin potansiyelleri ve karmaşıklıkları: Avrupa ve Türkiye'den örnekler
- Tez No: 1001871
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YETİŞKUL ŞENBİL, PROF. DR. ALİ UZAY PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent sosyolojisi, Kent tarihi, Urban sociology, Urban history
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
Özet
Yeni-geleneksel kentleşme, modernist planlamanın mekânsal, toplumsal ve çevresel sınırlılıklarına bir alternatif olarak, çağdaş kentsel tasarım tartışmalarında önemli bir yaklaşım haline gelmiştir. İnsan ölçeği, yürünebilirlik, sokak temelli kamusal yaşam ve tarihsel kentsel biçimle süreklilik gibi ilkeleri merkeze alan yeni-geleneksel kentleşme, geleneği nostaljik bir referans olarak değil, çağdaş kent üretimi için üretken bir kaynak olarak ele alır. Bu bakış açısında kentsel tarih, evrensel modeller sunan bir geçmişten ziyade, bağlama özgü tasarım bilgisi sağlayan eleştirel bir temel olarak değerlendirilir. Yeni-geleneksel kentleşmeyi bağlama duyarlı ve tasarım odaklı bir kentsel pratik olarak incelemekte; tarihsel kentsel referansların doğrudan kopyalamadan çağdaş kentsel tasarıma nasıl aktarılabileceğini araştırmaktadır. Çalışma, her kentsel bağlamın kendi tarihsel derinliğine ve mekânsal bilgisine sahip olduğu ve bu birikimin gelenekten beslenen tasarım yaklaşımları için zengin bir kaynak sunduğu varsayımından hareket etmektedir. Araştırma hem tarihsel hem de geleneksel açıdan kentleşmeyi; Poundbury (Birleşik Krallık), Weespersluis (Hollanda), Sulukule (İstanbul, Türkiye) ve Angora Evleri (Ankara, Türkiye) örneklerini kapsayan karşılaştırmalı vaka analizleriyle birleştirmektedir. Bu çerçevede, yeni-geleneksel kentsel ilkelerin farklı sosyo-mekânsal ve yönetsel koşullar altında nasıl yorumlandığı, dönüştürüldüğü ve sınırlandığı incelenmektedir. Nitel ve karşılaştırmalı bir yöntem izleyen çalışma, kentsel tarih, kentsel tasarım kuramı ve mekânsal analiz araçlarını bir araya getirerek tasarım niyetleri ile ortaya çıkan kentsel sonuçlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmektedir. Tezin bulguları, neo-geleneksel kentleşmenin değerinin biçimsel taklitten ziyade, yerel tarihsel bilgi, toplumsal süreklilik ve yönetim yapılarıyla uyumlu olduğunda ortaya çıktığını göstermektedir. Bu çalışma, yeni-geleneksel kentleşmeyi öğrenmeye dayalı bir çerçeve olarak yeniden konumlandırarak, daha kapsayıcı ve uyarlanabilir kentsel tasarım yaklaşımlarına yönelik kavramsal bir zemin sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Neo-traditional urbanism has emerged as a significant methodology in contemporary urban design discourses, as an indicator to the spatial, social, and environmental constraints resulting from modernist planning approaches. It proposes tradition not as a nostalgic reference, but as a productive resource for contemporary city-making. Hence, urban history is considered to be an essential foundation for design, the purpose of providing context-specific understandings rather than generic paradigm. This thesis examines neo-traditional urbanism as a context-sensitive and design-led urban practice, focusing on how historical urban references can inform contemporary urban design without direct replication. The research asserts that every urban context carries its own distinct historical depth and spatial knowledge; serves as inspiration for design methodologies which are motivated by tradition. The research combines a historical analysis of traditional urbanism with a comparative examination of four case studies: Poundbury, Weespersluis, Sulukule, and Angora Houses. Through this comparative framework, the thesis investigates how neo-traditional urban principles are interpreted, adapted, and constrained under different socio-spatial and governance conditions. The research involves qualitative and comparative analysis, which encompasses urban history, urban design theory, and spatial analysis, in order to evaluate the design goals and the urban outcome which the relevance of neo-traditional urbanism lies on its capacity to cultivate a coherent urban structure when it is interwoven with the historical context, social continuity, and governance frameworks. This thesis contributes to a nuanced and context-aware tradition-inspired urban design; offers insights for developing inclusive, adaptable urban environments by repositioning neo-traditional urbanism as a learning framework.