Buzağıların sütle besleme döneminde postbiyotik kullanımının performans parametreleri ile rumen sıvısı ve immun sistem değişkenlerine etkisi
The effects of postbiotic supplementation during the milk-feeding period on performance parameters, and rumen fluid and immun system variables in calves
  1. Tez No: 1001956
  2. Yazar: İSMAİL ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KANBER KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağı besleme, immun sistem, metagenom, postbiyotik, rumen, Saccharomyces cerevisiae, Calf nutrition, immune system, metagenome, postbiotics, rumen, Saccharomyces cerevisiae
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
BUZAĞILARIN SÜTLE BESLEME DÖNEMİNDE POSTBİYOTİK KULLANIMININ PERFORMANS PARAMETRELERİ İLE RUMEN SIVISI VE İMMUN SİSTEM DEĞİŞKENLERİNE ETKİSİ İsmail ÖZTAŞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak, 2026 Danışman: Prof. Dr. Kanber KARA ÖZET Bu çalışmada, buzağıların süt ile besleme döneminde Saccharomyces cerevisiae fermentasyon ürünlerinin (postbiyotik) süt ile birlikte verilmesinin büyüme parametreleri, rumen sıvısı kısa zincirli yağ asiti ve amonyak azotu konsantrasyonu, rumen metagenomik profili ve kan immun sistem değişkenlerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 7 günlük yaşta 30 baş Holstein ırkı buzağı her grupta 10 baş olmak üzere 0 g/gün (kontrol grubu), 3,5 g/gün (POST35) ve 5 g/gün (POST50) Saccharomyces cerevisiae fermentasyon ürünleri içeren ticari postbiyotik ürünü katılan tam yağlı süt ile sütten kesim yaşına (70. günlük yaş) kadar beslendi. Çalışmada rumen sıvısında laktik asit, asetik asit (AA), propiyonik asit (PA), bütirik asit (BA), valerik asit (VA), iso-bütirik asit (IBA), iso-valerik asit (IVA), düz ve dallı kısa zincirli yağ asiti (SCFA ve BSCFA), toplam kısa zincirli yağ asitleri (TSCFA) ve amonyak azotu (NH3-N) konsantrasyonu saptandı. Rumen sıvısında 16S ribozomal RNA geninin V3 ve V4 bölgelerinden metagenomik profil saptandı. Sütten kesim zamanında alınan kan örneklerinde immunglobulinler (IgM, IgG, IgA ve IgE), interlökinler (interlökin 1 beta (IL-1β), interlökin-6 (IL-6), interferon-gamma (IFN-γ), tümör nekrozis Faktör (TNF-α) ve serum amiloid-A (SAA) düzeyleri saptandı. Çalışmada buzağı cidago yüksekliği Saccharomyces cerevisiae fermentasyonu ürünü ilavesiyle arttı (P < 0,01). Dozun artışı ile postbiyotiğin buzağı rumen sıvısındaki IBA, BA, PA, AA, SCFA, BSCFA ve TSCFA molaritelerini linear olarak artırdığı saptandı (P < 0,05). Buzağılarda POST35 ile BA, VA ve NH3-N konsantrasyonuna POST50'den daha olumlu etki gösterdi (P < 0,05). POST50 grubunda PA, SCFA ve TSCFA molariteleri POST35 ve kontrol grubundan daha yüksekti (P < 0,05). POST35 ile, 35 günlük yaşta rumen laktik asit konsantrasyonu kontrol grubuna göre daha yüksekti (P > 0,05), ancak 70. günde kontrol grubuyla benzerdi (P > 0,05). Rumen sıvısı pH değeri POST50 ile yükseldi (P <0,05). Rumen sıvısında genus Shuttleworthia, Saccharimonadales_uncultured_genus, Olsenella, Eubacterium_ruminantium_group ve Candidatus_Saccharimonas relatif oranları postbiyotiğin artan dozu ile linear olarak arttı (P < 0,05). Genus Dialister, Lachnospiraceae_uncultured_genus, Acetitomaculum, Rikenellaceae_RC9_gut_group ise relatif oranları postbiyotiğin dozu arttıkça azaldı (P < 0,05). POST35 grubunda g__Lachnospiraceae_NK3A20_group, g__Selenomonadaceae_uncultured_genus, g__Treponema, g__Erysipelotrichaceae_UCG_009 relatif oranları kontrol ve POST50 gruplarına göre daha yüksekti (P < 0,05). Serum IgG ve IgM konsantrasyonu POST50 grubunda sütten kesim yaşında arttı (P < 0,05). Sonuç olarak, postbiyotiklerin buzağıların büyümesini, rumen fermentasyonunu olumlu etkilediği (kısa zincirli yağ asiti ve amonyak azotu) ve rumendeki bakteri profilini değiştirdiği ve ayrıca bağışıklık sistemini desteklediği sonucuna varıldı. Bunun yanında özellikle 3,5 g/gün postbiyotik ilavesi yemlerdeki yapısal (g__Lachnospiraceae_NK3A20_group, g__Erysipelotrichaceae_UCG_009, g__Erysipelotrichaceae_UCG_009) ve kolay fermente olan karbohidratları (g__Selenomonadaceae_uncultured_genus, g__Lachnospiraceae_NK3A20_group, g__Treponema, g__Erysipelotrichaceae_UCG_009) ve proteinleri fermente eden (g_Prevotella) bakterilerin relatif oranını artırarak rumeni modüle ettiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF POSTBIOTIC SUPPLEMENTATION DURING THE MILK-FEEDING PERIOD ON PERFORMANCE PARAMETERS, AND RUMEN FLUID AND IMMUN SYSTEM VARIABLES IN CALVES İsmail ÖZTAŞ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases Master Thesis, January 2026 Supervisor: Prof. Dr. Kanber KARA ABSTRACT This study aimed to determine the effects of feeding Saccharomyces cerevisiae fermentation products (postbiotics) with milk during the milk feeding period on growth parameters, rumen fluid short-chain fatty acid and ammonia nitrogen concentrations, rumen metagenomic profile, and blood immune system variables in calves. In the study, 30 Holstein calves aged 7 days were fed with full-fat milk containing commercial postbiotic products with 0 g/day (control group), 3.5 g/day (POST35 group), and 5 g/day (POST50 group) of Saccharomyces cerevisiae fermentation products until weaning age (70 days). In this study, the concentrations of lactic acid, acetic acid (AA), propionic acid (PA), butyric acid (BA), valeric acid (VA), iso-butyric acid (IBA), iso-valeric acid (IVA), straight and branched short-chain fatty acids (SCFA and BSCFA), total short-chain fatty acids (TSCFA), and ammonia nitrogen (NH3-N) were determined in rumen fluid. Metagenomic profiles were determined from the V3 and V4 regions of the 16S ribosomal RNA gene in rumen fluid at weaning age. In blood samples taken at weaning time, immunoglobulin (IgM, IgG, IgA and IgE), interleukins (interleukin 1 beta (IL-1β), interleukin-6 (IL-6), interferon-gamma (IFN-γ), tumor necrosis factor (TNF-α) and serum amyloid-A (SAA) levels were determined. In the study, calf wither height increased with the addition of Saccharomyces cerevisiae fermentation product (P < 0,01). The postbiotic linearly increased the molarities of IBA, BA, PA, AA, SCFA, BSCFA and TSCFA in calf rumen fluid (P < 0,05). In calves, BA, VA and NH3-N concentrations of POST35 were higher than those of POST50 (P < 0,05). The PA, SCFA and TSCFA molarities of POST50 were higher than those of POST35 and conrol groups (P < 0,05). With POST35, rumen lactic acid concentration at 35 days of age was higher than control (P > 0,05), but similar to control at day 70 (P > 0,05). Rumen fluid pH increased with POST50 (P < 0,05). Genus relative rates of Shuttleworthia, Saccharimonadales_uncultured_genus, Olsenella, Eubacterium_ruminantium_group and Candidatus_Saccharimonas increased linearly with increasing dose of postbiotics (P < 0,05). Genus relative rates of Dialister, Lachnospiraceae_uncultured_genus, Acetitomaculum, and Rikenellaceae_RC9_gut_group increased with the dose of postbiotic (P < 0,05). In the POST35 group, the relative proportions of Lachnospiraceae_NK3A20_group, Selenomonadaceae_uncultured_genus, Treponema, and Erysipelotrichaceae_UCG_009 were higher compared to the control and POST50 groups (P < 0,05). Serum IgG and IgM concentrations increased at weaning age in the POST50 group (P < 0,05). In conclusion, it was determined that it positively affects the growth of calves, rumen fermentation (short-chain fatty acids and ammonia nitrogen), changes the bacterial profile in the rumen, and also supports the immune system. In addition, it was concluded that the addition of postbiotics, especially 3,5 g/day, modulated the rumen by increasing the relative proportion of bacteria that ferment structural (g__Lachnospiraceae_NK3A20_group, g__Erysipelotrichaceae_UCG_009, g__Erysipelotrichaceae_UCG_009) and easily fermentable carbohydrates (g__Selenomonadaceae_uncultured_genus, g__Lachnospiraceae_NK3A20_group, g__Treponema, g__Erysipelotrichaceae_ UCG_009) and proteins (g_Prevotella) in the feed.