Buzağılarda sütle besleme döneminde bireysel ve çift olarak barındırmanın sütten kesim öncesi büyüme performansı ile kıl kortizol konsantrasyonları üzerine etkisi
Effects of individual and pair housing on pre-weaning growth performance and hair cortisol concentrations in dairy calves during the milk-feeding period
  1. Tez No: 1017149
  2. Yazar: ŞEVVAL ALSAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükbaş hayvanlar, Hayvan barınakları, Hayvan refahı, Livestocks, Animal housisng, Animal welfare
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada sütle besleme döneminin ilk 15 günlük periyodunda dişi buzağıların bireysel veya çift olarak barındırılmasının, sütten kesim öncesi büyüme performansı ile kıl kortizol konsantrasyonları üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Holstein ırkı 20 baş dişi buzağı, bireysel (n = 11) ve çift barındırma (n = 9) olmak üzere iki gruba ayrılmış ve doğum sonrası ilk 15 gün boyunca zeolit altlıklı buzağı bölmelerinde bireysel veya çift olarak barındırılmıştır. Araştırmada buzağılara ilk üç gün boyunca her öğünde 1.5 lt olmak üzere günde 3 öğün ve toplam 4.5 lt kolostrum içirilmiş olup sonraki 12 gün boyunca yine her öğünde 1.5 lt olmak üzere günde 3 öğün ve toplam 4.5 lt süt ikame yemi verilmiştir. Araştırmanın 16. gününden itibaren buzağılar besleme robotu olan 25 buzağı kapasiteli grup bölmelerine alınmış ve araştırma sonuna kadar (85. gün) grup bölmelerinde barındırılmıştır. Grup bölmelerinde buzağılara dönemsel olarak en az 6 lt en fazla ise10 lt süt ikame yemine ek olarak saman yonca karışımlı kuru kaba yem ve pelet buzağı başlangıç yemi verilmiştir. Araştırma süresince, denemeye dahil edilen bütün buzağılar aynı bakım ve besleme koşulları altında tutulmuştur. Araştırma kapsamında buzağılardan doğum ağırlığı ile doğum sonrası 3., 15., 30., 45., 60. ve 85. günlerde (sütten kesim ağırlığı) olmak üzere toplamda 7 defa canlı ağırlık ölçülmüş, doğumda (doğum sonrası ilk 24 saat içerisinde) ve doğum sonrası 15., 30., 60. ve 85. günlerde ise kan örnekleri alınmıştır. Ayrıca araştırma buzağılarından doğumda (doğum sonrası ilk 24 saat içerisinde) ve doğum sonrası 85. günde (sütten kesimde) sağ omuz bölgesinden kıl örnekleri toplanmıştır. Alınan ölçüm ve örneklerde buzağıların dönem canlı ağırlıkları, günlük canlı ağırlık artışları ve kıl kortizol konsantrasyonları araştırılmıştır. Araştırma süresince bireysel ve çift olarak barındırmanın canlı ağırlık ve kıl kortizol konsantrasyonları üzerine etkisinin istatistik olarak önemli olmadığı (P>0.05) saptanmışken, dönem faktörünün canlı ağırlık ve kıl kortizol konsantrasyonları üzerine etkisinin önemli (P<0.05) olduğu belirlenmiştir. Günlük canlı ağırlık artışı bakımından ise grup x dönem interaksiyonu istatistik olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur. Araştırma sonucunda sütle besleme döneminde bireysel ve çift barındırma uygulamasının buzağıların genel büyüme performansı ve kronik stres göstergesi olarak değerlendirilen kıl kortizol konsantrasyonları üzerinde belirgin bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of individual versus pair housing of female calves during the first 15 days of the milk-feeding period on pre-weaning growth performance and hair cortisol concentrations. For this purpose, a total of 20 Holstein female calves were allocated to either individual housing (n = 11) or pair housing (n = 9) and housed individually or in pairs in zeolite-bedded calf pens during the first 15 days after birth. During the first three days of the experiment, calves were fed colostrum at a rate of 1.5 L per meal, three times daily, totalling 4.5 L per day. For the subsequent 12 days, calves received milk replacer following the same feeding regimen (1.5 L per meal, three times daily, totalling 4.5 L per day). From day 16 onward, calves were transferred to group pens equipped with an automatic milk-feeding robot (capacity: 25 calves) and remained group-housed until the end of the study (day 85). In the group pens, calves were provided with a minimum of 6 L and a maximum of 10 L of milk replacer depending on the experimental period, in addition to ad libitum access to a roughage mixture of straw and alfalfa hay and a pelleted calf starter feed. Throughout the study, all calves were maintained under identical management and feeding conditions. Body weights were recorded at birth and on days 3, 15, 30, 45, 60, and 85 (weaning), resulting in a total of seven measurements per calf. Blood samples were collected within the first 24 h after birth and subsequently on days 15, 30, 60, and 85 postpartum. In addition, hair samples were obtained from the right shoulder region within the first 24 h after birth and on day 85 at weaning. The collected measurements and samples were used to evaluate period-specific body weights, average daily gain, and hair cortisol concentrations. Statistical analyses revealed that housing type (individual vs. pair) had no significant effect on body weight or hair cortisol concentrations throughout the study (P>0.05), whereas the effect of period was significant for both variables (P<0.05). For average daily gain, the group × period interaction was found to be statistically significant (P<0.05). In conclusion, individual and pair housing practices during the milk-feeding period did not result in marked differences in overall growth performance or hair cortisol concentrations, which were evaluated as an indicator of chronic stress in calves.