Kronik böbrek hastalığı oluşturulmuş sıçanlarda fibroblast büyüme faktörü-23 (FGF-23) reseptör inhibisyonunun kardiyovasküler ve renal etkileri
Cardiovascular and renal effects of fibroblast growth factor-23 (FGF-23) receptor inhibition in rats with induced chronic kidney disease
- Tez No: 1001968
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERT VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, FGF-23, FGFR4, endotel disfonksiyonu, inflamasyon, ADMA, TNF-α, IL-1β, Chronic kidney disease, FGF-23, FGFR4, endothelial dysfunction, inflammation, ADMA, TNF-α, IL-1β
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, folik asit ile kronik böbrek hastalığı (KBH) oluşturulmuş sıçanlarda fibroblast büyüme faktörü-23 (FGF-23) ve FGFR4 reseptörünün kardiyovasküler ve renal etkilerdeki rolünü incelemek ve FGFR4 inhibisyonunun bu patolojik süreçler üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada sağlıklı kontrol, hasta kontrol, vehikül ve FGFR4 inhibitörü (Roblitinib) tedavi grupları oluşturulmuştur. Deney hayvanlarından kan, böbrek, karotid arter ve aorta dokuları elde edilmiştir. Kanda kreatinin, FGF-23 düzeyleri, kanda ve aort doku homojenatında TNF-α, IL-1β ve ADMA düzeyleri ölçülmüştür. Torasik aort halkalarında karbakol ve SNP ile endotel bağımlı ve bağımsız gevşeme yanıtları organ banyosu ile değerlendirilmiştir. Renal fibrozis ve karotid arterde intima-media kalınlığı histopatolojik olarak analiz edilmiştir. Bulgular: KBH modeli artmış kreatinin düzeyleriyle doğrulanmış; ayrıca hasta ve vehikül gruplarında düzeltilmiş böbrek ağırlıkları sağlıklı gruba göre artarken tedavi grubunda hasta grubuna göre azaldığı gözlenmiştir. KBH'ye bağlı olarak hem endotel bağımlı hem bağımsız gevşeme yanıtlarında bozulma gözlenmiş ancak FGFR4 inhibitörü bu bozulmayı geri çevirmemiştir. Gruplar arasında FGF-23 düzeyleri anlamlı farklılık göstermese de tedavi grubunda azalma mevcuttur. Aorta doku ve serum inflamatuvar belirteçlerinde KBH'ye bağlı istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artışlar izlenmiş, tedavi ile bu durumda belirgin bir değişme kaydedilmemiştir. Böbrek histopatolojisi ve karotid media kalınlıklarında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Bulgular, oluşan KBH modelinin, hastalığın erken evrelerini yansıttığı, FGF-23/FGFR4 ekseninin KBH patofizyolojisinde rol oynayabileceğini ancak FGFR4 inhibisyonunun tek başına renal ve kardiyovasküler bozuklukları düzeltmede yeterli olmadığını göstermekte; daha kapsamlı, çoklu FGFR hedefli ve uzun süreli çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the role of fibroblast growth factor-23 (FGF-23) and its receptor FGFR4 in the cardiovascular and renal effects observed in rats with folic-acid–induced chronic kidney disease (CKD), and to evaluate the potential therapeutic impact of FGFR4 inhibition on these pathological processes. Materials and Methods: Healthy control, disease control, vehicle, and FGFR4 inhibitor (Roblitinib) treatment groups were established. Blood, kidney, carotid artery, and aorta tissues were collected from experimental animals. Serum creatinine and FGF-23 levels, as well as TNF-α, IL-1β, and ADMA levels in both serum and aortic tissue homogenates, were measured. Endothelium-dependent and endothelium-independent relaxation responses were assessed in thoracic aorta rings using carbachol and SNP in organ bath experiments. Renal degeneration and carotid artery intima-media thickness were analyzed histopathologically. Results: The CKD model was confirmed by elevated creatinine levels; adjusted kidney weights were increased in the patient and vehicle groups compared to the healthy group, but decreased in the treatment group relative to the patient group. CKD impaired both endothelium-dependent and -independent relaxation responses, which were not reversed by FGFR4 inhibition. Although FGF-23 levels did not differ significantly between groups, a decreasing trend was observed in the treatment group. CKD-related increases in aortic tissue and serum inflammatory markers were observed without statistical significance, and treatment did not induce significant changes. No significant differences were detected in renal histopathology or carotid media thickness among the groups. Conclusion: The findings suggest that the CKD model reflects the early stages of the disease, that the FGF-23/FGFR4 axis may play a role in the pathophysiology of CKD, but that FGFR4 inhibition alone is not sufficient to correct renal and cardiovascular disorders. This highlights the need for more comprehensive, multi-FGFR-targeted, and long-term studies.