Biyolojik ajan kullanan uzun hastalık süreli aksiyel spondiloartrit hastalarında atlantoaksiyel instabilite sıklığı ve ilişkili faktörler
Frequency of atlantoaxial instability and related factors in patients with long-standing axial spondyloarthritis treated with biological agents
- Tez No: 1001967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE PEKDİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, aksiyel spondiloartrit, atlanto-aksiyel eklem, radyografi, servikal vertebra, Ankylosing spondylitis, axial spondyloarthritis, atlantoaxial joint, radiography, cervical vertebrae
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aksiyel spondiloartrit (AxSpA) omurganın inflamatuvar romatizmal hastalığı olmasına rağmen AxSpA'lı olgularda atlantoaksiyel instabilite (AAİ) konusunda çalışmalar çok kısıtlıdır ve AAİ'nin tüm formlarını inceleyen çalışma yoktur. Çalışmamızdaki amacımız, AxSpA olgularında AAİ sıklığını ve varsa ilişkili faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız üçüncü basamak romatoloji ünitemizde gerçekleştirilen kesitsel ve tanımlayıcı bir klinik çalışmadır. Veriler elektronik hasta dosyalarından elde edilmiştir. Erişkin, inflamatuvar bel ağrısı süresi >10 yıl olan ve hedefe yönelik (biyolojik veya sentetik) tedavi alan axSpA olguları çalışmaya alındı. Omurgayı etkileyebilecek (inflamatuvar ve non-inflamatuvar) ikinci bir hastalığa sahip olanlar dışlandı. Atlantoaksiyel instabilite lezyonları lateral nötral, tam ekstansiyon, tam fleksiyon ve ağız açık anteroposterior servikal grafiler ile değerlendirildi. Son bir yıl içinde çekilen radyografiler hastalara kör iki romatolog tarafından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya %57,9'u erkek, ortalama yaşı 47±11,3 yıl ve ortalama hastalık süresi 17,1±9,1 yıl olan toplam 159 AxSpA olgusu (ankilozan spondilit: %89,3; non-radyografik AxSpA: %10,7) dahil edildi. Toplam 31 hastada (%19,5) toplam 33 adet AAİ lezyonu saptandı; iki olguda iki adet lezyon mevctuttu. En sık anterior atlantoaksiyel subluksasyon (%54,5), ardından subaksiyal (%33,3) ve vertikal subluksasyon (%6,1) izlendi. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde; hastalık süresi (p=0,004), ilk semptom yaşı (p=0,02, OR = 0,95; %95 GA = 0,91–0,99), üveit (p=0,049, OR = 2,82; %95 GA= 1,01–7,90) ve sakroiliit evresi (p=0,039 OR = 1,46; %95 GA = 1,02–2,09) ile AAİ ilişkili idi. Çok değişkenli analizde yalnızca hastalık süresini AAİ için bağımsız prediktör olarak saptadık (p=0,027). Sonuç: Çalışma grubumuzun özellikleri düşünüldüğünde bulduğumuz AAİ sıklığı AxSpA'lı olgularda üst limiti işaret edebilir. Günümüzde AxSpA'lı olgularda AAİ monitörizasyonu için konsensus yoktur ancak uzun hastalık süreli AxSpA olgularında AAİ için rutin radyografik tarama akılcı bir yaklaşım olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although axial spondyloarthritis (axSpA) is an inflammatory rheumatic disease primarily affecting the spine, studies investigating atlantoaxial instability (AAI) in axSpA are extremely limited, and no research has comprehensively evaluated all forms of AAI. The aim of this study was to determine the frequency of AAI and the associated clinical factors in patients with axSpA. Materials and Methods: This was a cross-sectional and descriptive clinical study conducted in the tertiary rheumatology unit. Data were obtained from electronic medical records. Adult axSpA patients with an inflammatory back pain duration of >10 years and receiving targeted therapy (biologic or synthetic agents) were included. Patients with a secondary inflammatory or non-inflammatory disease that could affect the spine were excluded. Atlantoaxial instability lesions were assessed using lateral neutral, full extension, full flexion, and open-mouth anteroposterior cervical radiographs. Radiographs obtained within the last year were independently evaluated by two blinded rheumatologists. Results: A total of 159 AxSpA cases (ankylosing spondylitis: 89.3%; non-radiographic AxSpA: 10.7%) were included in the study. 57.9% were male, mean age was 47±11.3 years, and mean disease duration was 17.1±9.1 years. A total of 33 AAI lesions were detected in 31 patients (19.5%); two patients had two lesions. The most common was anterior atlantoaxial subluxation (54.5%), followed by subaxial (33.3%) and vertical subluxation (6.1%). In univariate logistic regression analysis; Disease duration (p=0.004), age at first symptom (p=0.02, OR = 0.95; 95% CI = 0.91–0.99), uveitis (p=0.049, OR = 2.82; 95% CI = 1.01–7.90), and sacroiliitis stage (p=0.039 OR = 1.46; 95% CI = 1.02–2.09) were associated with AAI. In multivariate analysis, we found only disease duration as an independent predictor of AAI (p=0.027). Conclusion: Considering the characteristics of our study population, the observed frequency of AAI may represent the upper limit among axSpA patients. Although there is currently no consensus on AAI monitoring in axSpA, routine radiographic screening may be a reasonable approach for patients with long disease duration.