Son trimester gebelerde uyku kalitesi ve uyku hijyeninin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality and sleep hygiene in last trimester pregnant women
- Tez No: 1001970
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN YENGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, son trimester, uyku kalitesi, uyku hijyeni, Gebelik, Gebelik öncesi bakım, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Pregnant, last trimester, sleep quality, sleep hygiene, Pregnancy, Preconceptional care, Pittsburg sleep quality index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada son trimester gebelerde uyku kalitesi ve uyku hijyeni düzeyinin değerlendirilmesi ve gebelerin uyku kalitesine etki eden faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran son trimester döneminde olan 140 gebe ile yürütüldü. Çalışmamız tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı ve ankete dayalı niteliktedir. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Pitssburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Uyku Hijyeni İndeksi (UHİ) uygulandı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 35,4±12,2 yıldır. PUKİ toplam puan ortalaması 7,83±3,37 bulundu. Katılımcıların %82,9'unun uyku kalitesi kötü saptandı. Yaşanılan yer (p=0,001), sigara kullanımı (p=0,029), gebeliğin planlı olmaması (p=0,003), günlük tüketilen çay miktarı (p=0,047) ve gebelikte uyku problemi yaşama (p=<0,001) faktörlerinin uyku kalitesini olumsuz etkilediği saptandı. PUKİ ile UHİ arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ve anlamlı bir korelasyon (p=0,001, r=0,280). Uyku kalitesi kötü olan katılımcılarda (13,5) uyku kalitesi iyi olan katılımcılara göre (9,5) UHİ puanı daha yüksek saptandı (p=0,013). Yaşanılan yer (p<0,001), sigara kullanımı (p=0,008), gebelikten önce uyku problemi yaşama (p=0,001), günlük tüketilen çay miktarı (p=0,021) ve uykuya dalmak için yapılan alışkanlık (p=0,009) faktörlerinin uyku hijyenini olumsuz etkilediği saptandı. Sonuç: Sonuç olarak, son trimesterdeki gebelerin uyku kalitesinin kötü olduğu buna paralel olarak uyku hijyeni düzeyinin de olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Bu nedenle gebeliği olan kadınlarda uyku kalitesini ve uyku hijyenini etkileyebilecek başka faktörlerin araştırılması; uyku sorunlarına yönelik müdahalelerin planlanıp uygulanmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the sleep quality and sleep hygiene levels in last trimester pregnant women and to investigate the factors affecting the sleep quality of pregnant women. Materials and Methods: Our study was conducted with 140 pregnant women in their last trimester who applied to Hatay Mustafa Kemal University Medical Faculty Hospital, Gynecology and Obstetrics and Family Medicine Polyclinics. Our study is single-center, cross-sectional, descriptive and survey-based. Sociodemographic data form, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Sleep Hygiene Index (SHI) were applied to the participants. Data were analyzed with IBM SPSS 22.0 program. Results: The mean age of the participants was 35.4±12.2 years. The total mean PSQI score was found to be 7.83±3.37. Sleep quality was found to be poor in 82.9% of the participants. It was found that factors such as place of residence (p=0.001), smoking (p=0.029), unplanned pregnancy (p=0.003), daily tea consumption (p=0.047) and having sleep problems during pregnancy (p=<0.001) negatively affected sleep quality. There was a weak and significant positive correlation between PSQI and SHI (p=0.001). SHI scores were higher in participants with poor sleep quality (13.5) compared to participants with good sleep quality (9.5) (p=0.013). It was determined that factors such as place of residence (p<0.001), smoking (p=0.008), having sleep problems before pregnancy (p=0.001), amount of tea consumed daily (p=0.021) and habits for falling asleep (p=0.009) negatively affected sleep hygiene. Conclusion: As a result, it was determined that the sleep quality of pregnant women in the last trimester was poor and, in parallel, the level of sleep hygiene was also negatively affected. Therefore, it may be recommended to investigate other factors that may affect sleep quality and sleep hygiene in pregnant women; and to plan and implement interventions for sleep problems.