Solunum yolu enfeksiyonlarını hızlı tanısında patojenlerin Multipleks PCR yöntemi ile tanımlanması
Identification of pathogens by multiplex PCR method for the rapid diagnosis of respiratory tract infections
- Tez No: 1002011
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI GAMZE ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon hastalıkları, Polimeraz zincirleme reaksiyonu, Polymerase chain reaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Akut solunum yolu enfeksiyonları, hem çocukluk çağında hem de erişkinlerde önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olup, küresel sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Viral, bakteriyel ve fungal etkenlerin neden olabildiği akut solunum yolu enfeksiyonu, yılda yaklaşık 3,5 milyon ölüme yol açmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde görülen fırsatçı solunum yolu enfeksiyonları hastane ortamlarında ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Düşük sosyoekonomik durum, aktif ve pasif sigara maruziyeti, kronik hastalıklar ve bağışıklık yetmezlikleri enfeksiyon sıklığını artıran başlıca risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Bu çalışma, Balıkesir Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen nazofaringeal örneklerde akut solunum yolu enfeksiyon etkenlerini Multipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemi ile tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile, rutin kültür yöntemleriyle saptanması mümkün olmayan etkenlerin tespit edilmesi; böylece olası bir salgının erken dönemde önlenmesi ya da mevcut tedavi rejimlerinin daha uygun şekilde yönlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Acute respiratory tract infections represent a significant cause of morbidity and mortality in both childhood and adulthood, posing a serious threat to global public health. Acute respiratory tract infections, which can be caused by viral, bacterial, and fungal pathogens, are responsible for approximately 3.5 million deaths annually. Opportunistic respiratory infections, particularly in immunocompromised individuals, can lead to severe outcomes in hospital settings. Low socioeconomic status, passive exposure to cigarette smoke, chronic diseases, and immunodeficiencies are among the major risk factors that increase the incidence of these infections. This study was conducted to identify the causative agents of acute respiratory tract infections using the multiplex polymerase chain reaction method in nasopharyngeal samples submitted to the Medical Microbiology Laboratory of Balikesir University. The aim of this study was to detect pathogens that cannot be identified through routine culture methods, thereby enabling the early prevention of a potential outbreak or facilitating the modification of existing treatment regimens.