Acil servise başvuran hipertansif hastalarda kardiyovasküler hastalık risk farkındalığının hastalık uyumuna etkisi
The effect of cardiovascular disease risk awareness on disease compliance in hypertensive patients admitted to the emergency department
- Tez No: 1002010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM PASLI GÜRDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta uyumu, Hipertansiyon, Kalp hastalıkları, Kardiyovasküler hastalıklar, Risk, Patient compliance, Hypertension, Heart diseases, Cardiovascular diseases, Risk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde en yaygın görülen kronik hastalıklardan biri olan hipertansiyon kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Hipertansiyon, kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen önlenebilir ve tedavi edilebilir kronik hastalıklardan biridir. Hastaların hipertansiyon ve buna bağlı kardiyovasküler riskler konusundaki farkındalıkları, tedaviye uyumlarını ve yaşam tarzı değişikliklerini uygulama düzeylerini doğrudan etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, acil servise hipertansif atak nedeniyle başvuran hastalarda kardiyovasküler hastalık risk farkındalığının hastalık uyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu çalışma, bir devlet hastanesinin acil servisine, Şubat-Mayıs 2025 tarihleri arasında hipertansif atak ile başvuran 138 hasta ile yürütüldü. Veriler,“Hasta Bilgi Formu”,“Kardiyovasküler Hastalık Risk Farkındalığı Değerlendirne Ölçeği”ve“Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği”kullanılarak toplandı. Verilerin analizi SPSS 22.0 programında yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra gruplar arası kaşılaştırmalarda Student t testi ve Tek Yönlü ANOVA testi, kardiyovasküler hastalıklar risk farkındalığının kronik hastalıklara uyum üzerine etkisini belirlemede ise çoklu lineer regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 52,84±15,21 yıl, hipertansiyon tanı süresi ortalaması ise 9,30±8,53 yıldır. Kardiyovasküler Hastalık Risk Farkındalığı Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması 41,07±7,12, Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği toplam puan ortalaması 90,10±13,32 olarak bulundu. Kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı bilgi düzeyinin ve kardiyovasküler hastalık risk farkındalığının kronik hastalığa uyumun %37,4'ünü açıkladığı belirlendi (R2=0,374, F=41,862, p<0,001). Bu araştırmanın sonuçları hastaların kardiyovasküler hastalık risklerine ilişkin bilgi düzeyleri ve kardiyovasküler risk farkındalıklarının ortalamanın üzerinde, kronik hastalıklara uyumları ise genel olarak iyi düzeyde olduğunu göstermiştir. Hastaların kardiyovasküler hastalık risklerine ilişkin bilgi düzeyleri ve kardiyovasküler hastalık risk farkındalıkları, kronik hastalıklara fiziksel, sosyal ve psikolojik uyumları üzerinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
Hypertension is one of the most common chronic diseases worldwide and ranks among the leading causes of cardiovascular morbidity and mortality. It is a preventable and treatable condition that can lead to serious complications such as heart attacks, strokes and kidney failure. Patients' awareness of hypertension and associated cardiovascular risks can directly influence their adherence to treatment and their implementation of lifestyle changes. This study examined the effect of awareness of cardiovascular disease risk on adherence to treatment in patients presenting to the emergency department due to hypertensive crisis. This descriptive, cross-sectional study examined 138 patients presenting with a hypertensive crisis to the emergency department of a state hospital between February and May 2025. Data were collected using the“Patient Information Form”, the“Cardiovascular Disease Risk Awareness Assessment Scale”and the“Chronic Disease Coping Scale”. Data analysis was performed using the SPSS 22.0 programme. Descriptive statistical methods were used alongside Student's t-test and One-Way ANOVA for intergroup comparisons, and multiple linear regression analysis was used to determine the impact of cardiovascular disease risk awareness on chronic disease management. Statistical significance was set at p < 0.05. The mean age of the patients participating in the study was 52.84 ± 15.21 years, and the mean duration since receiving a hypertension diagnosis was 9.30 ± 8.53 years. The mean total score on the Cardiovascular Disease Risk Awareness Assessment Scale was 41.07 ± 7.12 and on the Chronic Disease Coping Scale it was 90.10 ± 13.32. The level of knowledge about and awareness of cardiovascular disease risk was found to explain 37.4% of chronic disease adjustment (R² = 0.374, F = 41.862, p < 0.001). The results of this study suggest that patients have above-average knowledge of and awareness of cardiovascular disease risks, and that their adaptation to chronic diseases is generally good. Patients' knowledge of and awareness of cardiovascular disease risks impact their physical, social and psychological adaptation to chronic diseases.