İngilizce öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları öğretim yöntem, teknik ve değerlendirme etkinlikleri: Problemler ve çözüm önerileri
Teaching methods, techniques and evaluation activities English teachers use in their lessons: Problems and solution suggestions
  1. Tez No: 1002058
  2. Yazar: FATMA BURÇAK DERYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Ölçme ve değerlendirme, Öğretim yöntemleri, İngilizce, Foreign language, Teaching methods, English
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dili bir iletişim aracı olarak gören günümüz modern yöntemler sadece okuma ve yazmanın değil dilin bir bütün olarak görülmesini ve dört temel dil becerisinin de geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. İngilizce öğreniminin ve öğretiminin günümüze kadar gelen tarihsel süreci birçok yöntem ve tekniğin ortaya çıkmasında rol oynamıştır. 21. Yüzyıl sınıfları iletişimsel modellere vurgu yaparak, dilin gerçek hayatta anlamlı öğrenmeler ile edinmesini hedeflemiştir. Bu çalışmada, İngilizce öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları öğretim, yöntem, teknik ve değerlendirme etkinlikleri: öğretim sürecinde yaşadıkları problemler ve yaşanan bu problemlere karşı geliştirdikleri çözüm önerileri görüşleri ışığında ele alınarak incelenmiştir. Nitel araştırma olarak yürütülen bu çalışma, 2025-2026 eğitim öğretim yılında Adana ilinde görev yapmakta olan 84 İngilizce öğretmenine uygulanan görüşme formu sonucu elde edilen verilerin betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Görüşme formu, dört temel dil becerisi ve kelime öğretimi, değerlendirme uygulamaları ve teknoloji destekli dil öğretimine karşı benimsenen öğretmen görüşlerini ortaya koymuştur. Öğretmenlerin öğrenme ortamlarında tercih ettikleri uygulamalara yönelik tutum ve tecrübelerinin bütüncül bir yaklaşımda incelenerek İngilizce öğretiminde yaşanan mevcut eğitimleri ve engellerin açığa çıkarılması hedeflenmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde, İngilizce öğretmenlerinin öğrencileri merkeze alan yaklaşımları açıkça benimsedikleri görülmektedir. Öğretmenlerin bu yaklaşıma belirgin şekilde yönelmelerinin özellikle dilin dört temel becerisinin öğrenciye kazandırılmasına fırsat sunmasıdır. Benzer şekilde sınıf içi etkileşimi artıran iletişimsel etkinliklerin ve anlamlı öğrenmeler sunan materyallerin öğretmenler tarafından sıklıkla tercih edildiği tespit edilmiştir. İngilizce öğretmenleri dil öğretiminde çağdaş yöntem ve teknikleri, materyal ve etkinlikler ile desteklemektedirler. Günümüzde de öğrenci temelli yaklaşıma uygun olan tekniklerin iletişimsel dil yöntemi başta olmak üzere bahsi geçen diğer modern yöntem ve tekniklerle harmanlanarak öğrenim sürecinde kullanımının tercih edildiği görülmektedir. Dili bir iletişim aracı olarak gören günümüz modern yöntemler sadece okuma ve yazmanın değil dilin bir bütün olarak görülmesini ve dört temel dil becerisinin de geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Sonuçlar, İngilizce öğretiminde kullanılan yöntem, teknik ve teknolojinin birbiri ile bir bütün olarak ele alınması, entegrasyon sağlanmasının gerekli olduğu; teknoloji kullanımında ve değerlendirme sürecinde karşılaşılan problemler sebebiyle çağdaş yaklaşımlara tam olarak yönlenemediğini ortaya koymaktadır. Öğretmen görüşlerinin merkeze alındığı bu çalışmada, başta hedeflenen katılımcı sesinin ön plana çıkarma düşüncesi ekseninde gelişmiş ve alana dair kapsamlı bir değerlendirme sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Teacher-centered methods have been evolving toward learner-centered approaches, where the needs and development of the individual are increasingly prioritized. Contemporary methods, which view language as a tool for communication, emphasize that language should be treated as a whole rather than just focusing on reading and writing, necessitating the development of all four basic language skills. The methods used in foreign language teaching are characterized as instruments that enable the implementation of the theoretical framework of language learning. The historical trajectory of English learning and teaching has led to the emergence of numerous methods and techniques. 21st-century classrooms aim for language acquisition through meaningful learning in real-life contexts, placing a strong emphasis on communicative models. This study examines the teaching methods, techniques, and assessment activities used by English teachers in their lessons, alongside the challenges they face during the instructional process and the solutions they propose, based on their own perspectives. Conducted as a qualitative study, the data were collected through interview forms administered to 84 English teachers working in the province of Adana during the 2025-2026 academic year and analyzed using the descriptive analysis method. The interview form revealed teacher opinions regarding the four basic language skills, vocabulary teaching, assessment practices, and technology-assisted language instruction. By examining teachers' attitudes and experiences concerning their preferred classroom practices through a holistic lens, the study aimed to uncover current trends and obstacles in English language teaching. The research results clearly indicate that English teachers have adopted learner-centered approaches. The primary reason for this shift is that such approaches provide students with the opportunity to acquire the four fundamental language skills. Similarly, it was found that teachers frequently prefer communicative activities that increase classroom interaction and materials that offer meaningful learning experiences. English teachers support contemporary methods and techniques with various materials and activities. Today, it is observed that techniques aligned with learner-based approaches—primarily Communicative Language Teaching—are preferred and blended with other modern methods in the learning process. The findings demonstrate that teaching methods, techniques, and technology must be handled as an integrated whole in English language teaching. However, it was also revealed that a full transition to contemporary approaches is hindered by problems encountered in technology integration and the assessment process. This study, centered on teacher opinions, was developed with the primary goal of amplifying the participants' voices and provides a comprehensive evaluation of the field.