Needs assessment with special emphasis on individual differences based on teaching and assessment methods in science and technology classes by primary school teachers
Fen ve teknoloji sınıflarında öğrenci farklılıklarını temel alan öğretim ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin sınıf öğretmenleri ihtiyaç analizi
  1. Tez No: 199346
  2. Yazar: PINAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİBEL GÜNEYSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, bireysel farklılıklar, sınıf öğretmenleri, ihtiyaç analizi, öğretim ve değerlendirme yöntemleri, Science education, individual differences, primary school teachers, needsassessment, teaching and assessment methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Bu çalışmanın amacı Ankara ili Yenimahalle ve Çankaya bölgesinde görev yapanilköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji derslerinde öğrenci farklılıklarını gözönüne alan öğretim ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin görüşlerini ve ihtiyaçlarınıbelirlemektir. Bu çalışmada ayrıca sınıf öğretmenlerinin yeni fen ve teknoloji programına veöğrencilerin bireysel faklılıklarına yönelik görüşleri de ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Buaraştırma deneysel olmayan anket ve nitel araştırma yöntemlerini içermektedir.Bu çalışma 2005-2006 öğretim yılı bahar döneminde Ankara'da gerçekleştirilmiştir.Sınıf öğretmenlerinden bilgi toplamak amacıyla üç farklı veri toplama yöntemi kullanılmıştır.Oncelikle 155 sınıf öğretmenine ihtiyaç analizi anketi uygulanmıştır. Ayrıca 13 sınıföğretmeni ile yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Buna ek olarak iki ayrı fen ve teknolojisınıfında video kamera kullanılarak gözlem çalışması yapılmıştır. Araştırmada elde edilennicel veriler SPSS paket programı kullanılarak (frekans ve yüzde hesapları, ANOVA), nitelveriler ise nitel analiz yöntemleri kullanılarak (kodlama, temalama) analiz edilmiştir.Araştırmadan elde edilen verilerin nicel ve nitel analiz sonuçlarına göre sınıföğretmenlerinin bireysel farklılıkları göz önüne alan öğretim ve değerlendirme yöntemlerininkullanımlarına ilişkin birçok ihtiyaçları olduğu söylenebilir. Bu ihtiyaçlar daha çok bilgi,deneyim, öğrenciler, veliler, yöneticiler, kaynaklar, fırsatlar, zaman ve fen ve teknolojikitapları ile ilişkilidir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin yeni fen ve teknoloji programında onerilenproje ve bireysel sunumlar gibi yeni yöntemleri kullandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore and investigate perceptions and needsof the primary school teachers? in 4th and 5th grade public schools in Yenimahalle andÇankaya districts related to the teaching and assessment methods based on individualdifferences in science and technology classes. Furthermore this study investigated theteachers? perceptions on new science and technology curriculum in Turkey and theirperceptions on individual differences. The research type of this study include survey,causal-comparative, and also qualitative research in nature which are non-experimentalresearch methods.The study was conducted in the 2005-2006 academic year in Ankara. Three datacollection methods were used to collect data from primary school teachers. First, aneeds assessment questionnaire was administered on 155 primary school teachers.Then, the researcher carried out in depth interviews with 13 primary school teachers.Furthermore an observational case study including video typing in two science andtechnology classes was carried out. Quantitative part of the study was analyzed bydescriptive and inferential statistics by using SPSS (e.g., frequences, percentageanalysis, and analyses of variance). Qualitative part of the study was analyzed by usingqualitative methods (Generating categories, themes, patterns and coding the data).The findings from quanitative and qualitative data indicated that primary schoolteachers have various needs to apply teaching and assessment methods based onindividual differences related to knowledge, experience, students, parents,administrators, resources, opportunities, time, and science books. Also teachers mostlyuse new approaches in new Science and Technology Curriculum such as individualpresentations.