Matematik öğretmeni adaylarının yeni nesil soru kavramına yönelik metaforik algılarının belirlenmesi
Determining the metaphorical perceptions of mathematics teacher candidates regarding the new generation question concept
  1. Tez No: 1002069
  2. Yazar: İREMNUR EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BERNA BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri temelli sorular, Metafor, Metaforik algı, Yeni nesil soru, Skill-based questions, Metaphor, Metaphorical image, New generation question
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
2018 yılında gerçekleşen sınav sistemi değişikliği, Türkiye'deki ortaöğretime geçiş sürecinde dönüm noktası olmuştur. Bu değişiklikle birlikte Liselere Giriş Sınavı (LGS) uygulamaya konulmuştur ve bu sınav beceri temelli soruları içermektedir. Bu tür sorular, resmi olarak beceri temelli sorular olarak adlandırılsa da genel olarak halk arasında“yeni nesil sorular”olarak anılmaktadır. Bu çalışmanın amacı ilköğretim matematik öğretmen adaylarının“yeni nesil soru”kavramına yönelik algılarını incelemek olarak belirlenmiştir. Araştırmada öğretmen adaylarının bu kavrama yükledikleri anlamlar metaforlar aracılığıyla belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda 2024-2025 eğitim öğretim yılında eğitim fakültelerinde İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde 4.sınıfta öğrenim görmekte olan 381 öğrenciye temel sorusu“Yeni nesil soru…….gibidir/benzerdir. Çünkü…….”olan anket uygulanmıştır. Uygulanan anketlerden 36 anket elendikten sonra 345 ilköğretim matematik öğretmeni adayı yeni nesil soru kavramına yönelik 220 farklı metafor geliştirmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni tercih edilmiştir. Çalışma grubu ise amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde ilk olarak bütün katılımcı yanıtları kodlanmıştır. Kodlanan bu veriler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler metafor cümlelerindeki gerekçe bölümlerine göre kategorilere ayrılmıştır. Sonuç olarak elde edilen 18 farklı kavramsal kategori ilköğretim matematik öğretmen adaylarının yeni nesil soru kavramını sadece birer matematik problemi olarak değil; bilişsel, duyuşsal ve gerçek yaşamla ilgili çok boyutlu bir olgu olarak tanımladıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The 2018 exam system reform marked a turning point in the transition to secondary education in Turkey. With this reform, the High School Entrance Exam (LGS) was introduced, featuring competency-based questions. Although these types of questions are officially called skill-based questions, they are generally referred to as“new generation questions”among the public. The aim of this study was to examine primary school mathematics teacher candidates' perceptions of the concept of“new generation questions.”The meanings that teacher candidates attributed to this concept were determined through metaphors. To this end, a survey with the basic question“New generation questions are like/similar to... Because...”was administered to 381 students enrolled in the 4th year of the Elementary Mathematics Teaching Department at education faculties during the 2024-2025 academic year. After 36 surveys were eliminated from the applied surveys, 345 elementary mathematics teacher candidates developed 220 different metaphors related to the concept of new generation questions. The phenomenological research design was chosen for this study. The study group was determined using criterion sampling and maximum diversity sampling, one of the purposive sampling methods. In the analysis of the data obtained within the scope of the research, all participant responses were first coded. These coded data were transferred to a computer environment. The data obtained were then categorized according to the rationale sections in the metaphor sentences. As a result, the 18 different conceptual categories obtained show that primary school mathematics teacher candidates define the new generation question concept not only as a mathematical problem but as a multidimensional phenomenon related to cognitive, affective, and real life.