Çiftlik hayvanlarında yapılan marker destekli seleksiyon çalışmaları
Marker-assisted selection studies conducted in farm animals
  1. Tez No: 1002085
  2. Yazar: ENFAL ÖNCÜ GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY BARITCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Marker destekli seleksiyon, DNA belirteçler, genetik varyasyon, Marker-assisted selection, DNA markers, genetic variation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel nüfus artışı ve buna bağlı olarak hayvansal gıdalara yönelik talebin yükselmesi, çiftlik hayvanlarında verimlilik, ürün kalitesi ve hastalıklara direnç gibi ekonomik öneme sahip özelliklerin genetik olarak iyileştirilmesini zorunlu kılmıştır. Geleneksel seleksiyon yöntemleri fenotipik kayıtlara dayalı olmaları nedeniyle zaman alıcı ve çevresel faktörlerden etkilenebilirken, moleküler belirteç teknolojileri genotip düzeyinde bilgi sağlayarak seleksiyon doğruluğunu artırmaktadır. Bu derleme tezde, çiftlik hayvanlarında gerçekleştirilen marker destekli seleksiyon çalışmalarının gelişimi RAPD, AFLP, RFLP, SSR ve SNP belirteç sistemleri çerçevesinde kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. İncelenen çalışmalar, söz konusu moleküler belirteçlerin süt verimi, canlı ağırlık artışı, karkas özellikleri, döl verimi ve hastalıklara dayanıklılık gibi temel ekonomik karakterlerle ilişkili gen bölgelerinin belirlenmesinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. RAPD ve AFLP belirteçleri genetik çeşitlilik ve populasyon yapısının analizinde kullanılırken, RFLP yöntemi aday gen polimorfizmlerinin saptanmasında güvenilir sonuçlar sunmuştur. SSR belirteçlerinin yüksek polimorfizm düzeyi sayesinde genetik haritalama ve akrabalık analizlerinde önemli avantaj sağladığı; SNP belirteçlerinin ise yüksek yoğunluklu genotipleme ve genomik seleksiyon uygulamalarında en güçlü ve güncel yaklaşımı temsil ettiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, marker destekli seleksiyonun generasyon aralığını kısalttığını, erken yaşta genetik üstün bireylerin belirlenmesini mümkün kıldığını ve ıslah programlarının etkinliğini artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, belirteç etkinliğinin populasyon yapısı ve fenotipik veri kalitesi ile doğrudan ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, moleküler belirteçlerin geleneksel ıslah yöntemleriyle entegre edilmesi sürdürülebilir hayvancılık açısından önemli katkılar sağlamakta olup, özellikle SNP temelli genomik seleksiyon yaklaşımlarının gelecekte daha yaygın ve etkili biçimde kullanılacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the global population and the corresponding increase in demand for animal-derived foods have necessitated the genetic improvement of economically important traits in farm animals, including productivity, product quality, and disease resistance. Traditional selection methods, which rely primarily on phenotypic records, are time-consuming and susceptible to environmental influences, whereas molecular marker technologies enhance selection accuracy by providing information at the genotypic level. In this review thesis, studies on marker-assisted selection in farm animals were comprehensively evaluated within the framework of RAPD, AFLP, RFLP, SSR, and SNP marker systems. The reviewed literature indicates that these molecular markers are effective in identifying genomic regions associated with key economic traits such as milk yield, body weight gain, carcass characteristics, reproductive performance, and disease resistance. RAPD and AFLP markers have been widely used in the analysis of genetic diversity and population structure, while the RFLP method has provided reliable results in detecting candidate gene polymorphisms. SSR markers offer significant advantages in genetic mapping and kinship analysis due to their high level of polymorphism, whereas SNP markers represent the most powerful and up-to-date approach for high-density genotyping and genomic selection applications. The findings demonstrate that marker-assisted selection shortens the generation interval, enables the early identification of genetically superior individuals, and improves the efficiency of breeding programs. However, marker effectiveness is strongly influenced by population structure and the quality of phenotypic data. Consequently, the integration of molecular markers with conventional breeding methods contributes substantially to sustainable livestock production, and SNP-based genomic selection approaches are expected to become increasingly widespread and effective in the future.