XVIII. Hanedanlık kraliyet Yontuları
The royal sculptures of XVIII Dynasty
  1. Tez No: 1002101
  2. Yazar: YUSUF KENAN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, Anıtsal heykel, Firavun, Heykeltraşlık, Taş heykeller, Ancient Ages, Monumental sculpture, Pharooh, Sculpture, Stone sculptures
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada XVIII. Hanedanlık dönemine ait kraliyet yontuları incelenmiştir. Araştırmada özellikle kral ve kraliçe heykellerinin sanatsal ve ikonografik özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında çeşitli heykel örnekleri duruş biçimi, kompozisyon düzeni ve sembolik unsurlar açısından analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, XVIII. Hanedanlık döneminde kraliyet heykellerinin yalnızca sanatsal bir eser değil aynı zamanda kraliyet ideolojisini ve siyasi otoriteyi yansıtan önemli temsil araçları olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines royal sculptures from the Eighteenth Dynasty. In the research, the artistic and iconographic features of king and queen statues are particularly evaluated. Within the scope of the study, various sculpture examples are analyzed in terms of posture, compositional arrangement, and symbolic elements. The findings indicate that royal sculptures in the Eighteenth Dynasty were not only artistic works but also significant representational tools reflecting royal ideology and political authority.