Sürdürülebilirlik temalı işbirlikli yaratıcılık etkinlikleri: 60-72 aylık çocukların çevre bilinci farkındalığını arttırmaya yönelik bir çalışma
Sustainability themed collaborative creativity activities: A study aimed at increasing environmental awareness of 60-72 month old children
  1. Tez No: 1002102
  2. Yazar: EMİNE METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR AKCANCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Bilinci, Sürdürülebilirlik Eğitimi, İşbirlikli Yaratıcı-lık, Okul Öncesi Eğitim, Eylem Araştırması, Environmental Awareness, Sustainability Education, Collaborative Creativity, Preschool Education, Action Research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, işbirlikli yaratıcılıkla desteklenen sürdürülebilirlik temalı etkinliklerin 60–72 aylık çocukların çevre bilinci farkındalıkları ve çevre dostu davranış-ları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, eylem araştırması deseni çerçevesinde yürütülmüş olup, araştırmacının hem öğretmen hem de uygulayıcı olarak yer aldığı dön-güsel ve yansıtıcı bir süreç temel alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Çanakkale il merkezinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı 23 Nisan Anaokulunda öğrenim gören top-lam 34 çocuk oluşturmaktadır. Çocuklar iki deney grubuna ayrılmış ve her iki gruba da sürdürülebilirlik temelli işbirlikli yaratıcılık etkinlikleri altı hafta boyunca planlı biçimde uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gezgin (2019) tarafından geliştiri-len Çevre Bilinci Testi, araştırmacı tarafından hazırlanan Çevre Bilinci Gözlem Formu ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Çevre Bilinci Testi ön test–son test olarak uygulan-mış; gözlem formları süreç öncesi ve sonrası doldurulmuş; araştırmacı günlüğü ise hafta-lık uygulamalar sonrasında düzenli olarak tutulmuştur. Nicel veriler betimsel istatistik-lerle, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, sürdürülebilirlik temalı işbirlikli yaratıcılık etkinliklerinin çocukların çevre bilinci far-kındalıklarında anlamlı artış sağladığını göstermektedir. Hem Deney Grubu- 1 hem de Deney Grubu- 2'de son test puanlarının ön test puanlarına göre yükseldiği belirlenmiştir. Gözlem ve günlük verileri, çocukların çevreyi koruma, geri dönüşüm, tasarruf, iş birliği ve yaratıcı problem çözme davranışlarında belirgin gelişmeler olduğunu ortaya koymuş-tur. Sonuç olarak bu çalışma, okul öncesi çevre eğitimi alanında sürdürülebilirlik ve iş-birlikli yaratıcılığı bütünleştiren özgün bir pedagojik model sunmakta ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin temel ilkeleriyle uyumlu öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of sustainability-themed collabora-tive creativity activities on the environmental awareness and environmentally friendly behaviors of children aged 60–72 months. The study was conducted using an action rese-arch design, based on a cyclical and reflective process in which the researcher assumed the roles of both teacher and practitioner. The study group consisted of 34 children atten-ding the 23 Nisan Kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Çanakkale. The children were divided into two experimental groups, and sustainability-based collaborative creativity activities were systematically implemented in both groups over a six-week period. Data were collected using the Environmental Awareness Test developed by Gezgin (2019), an Environmental Awareness Observation Form designed by the researcher, and a researcher diary. The Environmental Awareness Test was administered as a pre-test and post-test, observation forms were completed for each child before and after the implementation process, and the researcher diary was ma-intained regularly following weekly activities. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, while qualitative data were examined through content analysis. The findings indicate that sustainability-themed collaborative creativity activities led to a significant increase in children's environmental awareness. Post-test scores in both expe-rimental groups were higher than pre-test scores. Observation and diary data revealed noticeable improvements in children's behaviors related to environmental protection, recycling, resource conservation, collaboration, and creative problem-solving. In conclu-sion, this study presents an original pedagogical model that integrates sustainability and collaborative creativity in early childhood environmental education and offers meaning-ful contributions aligned with the principles of the Türkiye Century Maarif Model. The results emphasize that environmental education in early childhood should go beyond knowledge transmission and be supported by creativity, collaboration, and action-oriented learning experiences.