Okul öncesi çocukların okula hazır bulunuşlukları ile ebeveynlerinin kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between preschool children's school readiness and their parents' anxiety levels
  1. Tez No: 1002106
  2. Yazar: NURAN KORKMAZ ODABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Okula Hazır Bulunuşluk, Ebeveyn Kaygısı, Durumluk kaygı, Okul olgunluğu, Okul öncesi çocuklar, Sürekli kaygı, Preschool Period, School Readiness, Parental Anxiety, State anxiety, Preschool children, Trait anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi çocuklarının okula hazır bulunuşluk düzeyleri ile ebeveynlerinin kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın modeli, genel tarama modellerinin bir çeşidi olan ilişkisel tarama modelidir. Bu araştırmanın örneklemi, amaçsal örneklemin bir türü olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmaya, İstanbul ilinde bulunan bir kamu hastanesinde yer alan çocuk gelişimi polikliniğine başvuran 60-78 ay grubu 100 çocuk ve ebeveyni katılım sağlamıştır. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği ve Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizi, istatistiksel paket programı kullanılarak yapılmıştır. Normallik analizi test sonuçlarına göre parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney U Testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çocukların cinsiyeti, okul öncesi eğitimi alma durumları, ebeveynlerinin öğrenim durumları ile okula hazır bulunuşluk düzeyleri arasında farklı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Çocukların yaş grubu ile okula hazır bulunuşluk düzeyleri arasında ise anlamlı fark bulunamamıştır. Ebeveynlerin durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ile çocukların yaş grupları, cinsiyeti, okul öncesi eğitimi alma ve baba öğrenim durumları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Ancak, ebeveynlerin durumluk kaygı düzeylerinin anne öğrenim durumu bakımından anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ebeveynlerin durumluk kaygı düzeyleri ile çocukların okula hazır bulunuşlukları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin sürekli kaygı düzeyleri ile çocukların okula hazır bulunuşlukları arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmanın sonucunda, çocukların okula hazır bulunuşlukları ile ebeveynlerin durumluk kaygıları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, ebeveynlerin okula hazır bulunuşluk ve çocuğun okula hazır bulunuşluğunu destekleme konusunda eğitimlerin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between preschool children's school readiness levels and their parents' anxiety levels. The research model is a correlational survey model, a type of general survey model. The sample for this study was determined using criterion sampling, a type of purposive sampling. The study involved 100 children aged 60-78 months and their parents who attended the child development clinic at a public hospital in Istanbul. The data for the study were obtained using a Personal Information Form, the Marmara Primary School Readiness Scale, and the State-Trait Anxiety Inventory. Data analysis was performed using statistical package software. Based on the results of the normality analysis test, non-parametric tests such as the Kruskal Wallis Test, Mann Whitney U Test, and Spearman Correlation Analysis were used. The results of the study revealed significant differences in various subdimensions between children's gender, preschool education status, parents' educational status, and school readiness levels. However, no significant difference was found between children's age groups and their school readiness levels. No significant differences were found between parents' state and trait anxiety levels and children's age groups, gender, preschool education, and father's educational status. However, parents' state anxiety levels were found to show significant differences in terms of mothers' educational status. A negative relationship was found between parents' state anxiety levels and children's school readiness. No significant relationship was found between parents' trait anxiety levels and children's school readiness. The results of the study revealed a negative correlation between children's readiness for school and parents' state anxiety. Therefore, it is recommended that parents receive more training on supporting their children's readiness for school.