Antik Çağ'da Kilikya Bölgesi'ndeki korsanlık faaliyetleri (MÖ. 4-1.yy.)
Pirate activities in the Cilician region during Antiquity (4th–1st century BCE)
  1. Tez No: 1002145
  2. Yazar: NECATİ ERTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Roma, Eski Çağ tarihi, Kilikya, Mithridates VI, Roma İmparatorluğu, Ancient Rome, Old Age history, Cilicia, Mithridates VI, Roman Empire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Antik Çağ'da Kilikya bölgesinde MÖ 4. yüzyıldan 1. yüzyıla kadar ortaya çıkan korsanlık faaliyetlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kilikya, coğrafi konumu itibarıyla karasal ulaşımı zor, deniz kıyılarının ise çok sayıda doğal liman ve sığınaklarla donatılmış olması nedeniyle korsanlar için ideal bir bölge olmuştur. Tez kapsamında, Kilikya'daki korsanlığın sosyo-politik, ekonomik ve stratejik boyutları ele alınmaktadır. Büyük İskender'in ölümünün ardından ortaya çıkan siyasi boşluk ve Hellenistik krallar arasındaki güç mücadeleleri, Akdeniz'in kontrolünün merkezi otoritelerden kopmasına ve korsanların güçlenmesine zemin hazırlamıştır. Korsanlar, yalnızca deniz ticaret yollarını tehdit etmekle kalmamış, aynı zamanda bazı Hellenistik krallarla işbirliği yaparak siyasi güç kazanmışlardır. Tezde, bu dönemde korsanların kullandığı kentler, stratejik üsler, filolar ve yönetim biçimleri arkeolojik ve edebi kaynaklar ışığında incelenmektedir. Ayrıca Kilikya korsanlığının Roma Cumhuriyeti ve İmparatorluğu üzerindeki etkisi, Roma'nın doğu Akdeniz politikaları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Korsanlık faaliyetlerinin Roma tarafından bastırılması süreci, bölgedeki siyasi, ekonomik ve askeri yapının yeniden şekillenmesine katkı sağlamıştır. Sonuç olarak tez, Kilikya'daki korsanlığın sadece bir suç veya kanunsuzluk olgusu olmadığını; aynı zamanda bölgesel güç dinamiklerini etkileyen, Hellenistik ve Roma döneminin siyasi ve ekonomik tarihini anlamada önemli bir olgu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the piracy activities in the region of Cilicia from the 4th to the 1st century BCE. Due to its geographical location, Cilicia—with its rugged terrain and numerous natural harbors along the coast—provided an ideal environment for pirate operations. The study explores the socio-political, economic, and strategic dimensions of piracy in the region. Following the death of Alexander the Great, the resulting power vacuum and the rivalry among Hellenistic kings led to the fragmentation of central authority over the Mediterranean, allowing pirates to gain strength. Pirates not only threatened maritime trade routes but also collaborated with certain Hellenistic rulers to expand their political influence. This thesis investigates the cities, strategic bases, fleets, and organizational structures utilized by the pirates, drawing upon both archaeological and literary sources. Moreover, the impact of Cilician piracy on the Roman Republic and early Empire is analyzed within the framework of Rome's Eastern Mediterranean policies. The suppression of piracy by Rome reshaped the political, economic, and military structures of the region. In conclusion, this thesis demonstrates that piracy in Cilicia was not merely an illicit activity but a significant phenomenon that influenced regional power dynamics and offers critical insights into the political and economic history of the Hellenistic and Roman periods.