Grandiyöz ve kırılgan narsisizmin sharenting davranışı üzerindeki etkisinin incelenmesi
An examination of the effects of grandiose and vulnerable narcissism on sharenting behavior
- Tez No: 1002159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN HERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Sharenting, Narcissism, Sharenting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşen çağda ebeveynlerin çocuklarına ilişkin sosyal medya paylaşımları (sharenting), yalnızca bilgilendirici bir davranış değil; aynı zamanda ebeveynlerin benlik sunumu ve psikolojik ihtiyaçlarıyla ilişkili bir olgu olarak ele alınmaktadır. Narsisizm kuramları çerçevesinde, özellikle grandiyöz ve kırılgan narsisizmin sosyal medya kullanım biçimleriyle ilişkili olabileceği öngörülmektedir. Literatürde sharenting davranışını ele alan çalışmalar giderek artmakla birlikte, bu davranışın narsisizmin farklı görünümleriyle ilişkisini inceleyen araştırmalar sınırlıdır. Bu araştırmada, ebeveynlerin sharenting davranışı ile grandiyöz ve kırılgan narsisizm arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 20–45 yaş aralığında, en az bir çocuğu bulunan ve sosyal medya kullanan 235 ebeveyn ile yürütülmüştür. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, grandiyöz narsisizmi ölçmek amacıyla Narsisistik Kişilik Envanteri (NKE-16), kırılgan narsisizmi ölçmek amacıyla Kırılgan Narsisizm Ölçeği (KNÖ) ve sharenting davranışını değerlendirmek amacıyla Paylaşım Değerlendirme Ölçeği (PDÖ) kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada Kolmogorov–Smirnov normallik testi, Spearman korelasyon analizi, Mann–Whitney U testi ve Kruskal–Wallis testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, grandiyöz narsisizm ile sharenting davranışı ve PDÖ'nün tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kırılgan narsisizmin ise sharenting davranışıyla daha sınırlı olmakla birlikte, sosyal davranış ve öz-kontrol alt boyutlarıyla anlamlı ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Çocuk paylaşım sıklığı arttıkça narsisistik eğilimlerin ve sharenting puanlarının yükseldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the digital age, parents' social media sharing related to their children (sharenting) is considered not only an informative behavior but also a phenomenon associated with parents' self-presentation and psychological needs. Within the framework of narcissism theories, it is suggested that especially grandiose and vulnerable narcissism may be related to social media usage patterns. Although studies addressing sharenting behavior have increased in the literature, research examining the relationship between this behavior and different manifestations of narcissism remains limited. The aim of this study is to examine the relationship between parents' sharenting behavior and grandiose and vulnerable narcissism. The study was conducted with 235 parents aged between 20 and 45 who have at least one child and actively use social media. Data were collected using the Demographic Information Form, the Narcissistic Personality Inventory (NPI-16) to measure grandiose narcissism, the Vulnerable Narcissism Scale (VNS) to measure vulnerable narcissism, and the Sharing Evaluation Scale (SES) to assess sharenting behavior. The data were analyzed using the SPSS program. Kolmogorov–Smirnov normality test, Spearman correlation analysis, Mann–Whitney U test, and Kruskal–Wallis test were applied. The results indicated significant positive relationships between grandiose narcissism and sharenting behavior as well as all subdimensions of the SES. Vulnerable narcissism showed more limited associations with sharenting behavior; however, it was found to be significantly related to the social behavior and self-control subdimensions. As the frequency of child-related sharing increased, both narcissistic tendencies and sharenting scores were observed to increase.