Narsisizmin romantik ilişkilerdeki problemler ile ilişkisinin incelenmesi: Reddedilme duyarlılığı ve affetmenin aracı rolü
An examination of the relationship between narcissism and problems in romantic relationships: The mediating role of rejection sensitivity and forgiveness
- Tez No: 825631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY PEKEL ULUDAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kırılgan Narsisizm, Grandiyöz Narsisizm, Affetme, Reddedilme Duyarlılığı, İlişki İstikrarı, İlişki Problemleri, Vulnerable Narcissism, Grandiose Narcissism, Forgiveness, Rejection Sensitivity, Relationship Stability, Relationship Problems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, narsistik kişilik özellikleri ile romantik ilişki istikrarı ve ilişki problemleri arasındaki ilişkide affetme ve reddedilme duyarlılığının aracı rolü incelenmektedir. Çalışmada, narsistik kişilik özellikleri kırılgan ve büyüklenmeci narsisizm alt boyutları üzerinden incelenmiştir. Araştırma 247 katılımcıyla yürütülmüştür. Katılımcıların 143'ü kadın, 103'ü erkektir. Araştırmaya katılan bir kişi cinsiyetini belirtmek istememiştir. Çevrimiçi yol aracılığı ile ulaşılan katılımcılara sıra etkisi gözetilerek“Demografik Bilgi Formu”,“Beş Faktörlü Narsisizm Ölçeği”,“Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği”,“Heartland Affetme Ölçeği”,“İlişki İstikrarı Ölçeği”ve“Romantik Partner Çatışma Ölçeği”sunulmuştur. Analiz için SPSS ve Jamovi programları kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında, cinsiyetin kırılgan narsisizm ile ilişkili olduğu; yaşın ise grandiyöz narsisizm ile negatif ilişkili olduğu görülmüştür. Yapılan hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda kırılgan narsisizmin affetmeyi negatif, reddedilme duyarlılığını pozitif yönde yordadığı; grandiyöz narsisizmin ise affetme ve reddedilme duyarlılığını negatif yönde, ilişki problemlerini pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca, affetmenin ilişki istikrarını ve ilişki problemlerini negatif yönde yordadığı; reddedilme duyarlılığının ise ilişki istikrarını negatif, ilişki problemlerini pozitif yönde yordadığı görülmüştür. Ardından yapılan aracılık analizleri sonucunda, affetme ve reddedilme duyarlılığının kırılgan narsisizm ile ilişki istikrarı ve ilişki problemleri arasında aracı rol oynadığı bulunmuştur. Araştırma bulguları ilgili literatür eşliğinde tartışılmış ve gelecekteki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur. Son olarak, çalışmanın kuramsal ve klinik alana sağlayabileceği olası katkılardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of forgiveness and rejection sensitivity in the relationship between narcissistic personality traits and romantic relationship stability and relationship problems is examined. In the study, narcissistic personality traits were examined through the sub-dimensions of vulnerable and grandiose narcissism. The research was conducted with 247 participants. 143 of the participants were female, 103 were male. One participant in the study did not want to indicate their gender.“Demographic Information Form”,“Five-Factor Narcissism Scale”,“Rejection Sensitivity Scale”,“Heartland Forgiveness Scale”,“Relationship Stability Scale”and“Romantic Partner Conflict Scale”were presented to the participants reached via the online route, considering the order effect. SPSS and Jamovi programs were used for analysis. According to the results of the analysis, gender is associated with vulnerable narcissism; age was found to be negatively associated with grandiose narcissism. As a result of hierarchical regression analysis, vulnerable narcissism predicted forgiveness negatively and sensitivity to rejection positively; On the other hand, it was found that grandiose narcissism predicted forgiveness and rejection sensitivity negatively and relationship problems positively. In addition, forgiveness predicts relationship stability and relationship problems negatively; On the other hand, rejection sensitivity negatively predicted relationship stability and positively predicted relationship problems. As a result of subsequent mediation analyzes, it was found that forgiveness and rejection sensitivity played a mediating role between vulnerable narcissism and relationship stability and relationship problems. The research findings were discussed in the light of the relevant literature and suggestions were made for future research. Finally, the possible contributions of the study to the theoretical and clinical field are mentioned.