Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve şiddet algısı: İstanbul örneği
Violence against women and perception of violence in Turkey: The case of Istanbul
  1. Tez No: 1002182
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel şiddet, Cinsel şiddet, Duygusal şiddet, Ekonomik şiddet, Fiziksel şiddet, Kadına yönelik şiddet, Psikolojik şiddet, Sembolik şiddet, Sözel şiddet, Individual intensity, Sexual violence, Emotional violence, Economic violence, Physical violence, Violence against women, Psychological violence, Symbolic violence, Verbal abuse
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin algısal boyutunu İstanbul örneğinde incelemektedir. Araştırma, kadına yönelik şiddetin bireysel ve toplumsal düzeyde nasıl algılandığı, anlamlandırıldığı ve değerlendirildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu analiz sürecinde, şiddete yönelik tutumların meşruiyet ve tolerans eşiklerinin katılımcıların anlatılarından hareketle keşfedilmesi hedeflenmektedir. Saha çalışması, İstanbul'un farklı sosyo-ekonomik yapılarını temsil eden 6 ilçede; 18-75 yaş arası 54 katılımcıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlara dayanmaktadır. Görüşmelere tematik doygunluk sağlanana kadar devam edilmiş; mülakatlar katılımcıların kendilerini rahat hissettikleri kafe ve park gibi gündelik yaşam alanlarında gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde, mülakatlardan elde edilen anlatıları derinlemesine incelemek, yorumlamak ve sistematik bir biçimde sunmak amacıyla ardışık nitel analiz yöntemlerinden oluşan kapsamlı bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu süreçte, öncelikle verideki genel örüntüleri belirlemek için tematik analiz uygulanmış, ardından bu temaların katılımcıların öznel deneyim dünyalarındaki anlamını derinlemesine keşfetmek için yorumlayıcı fenomenolojik analiz (IPA) kullanılmış, son olarak da bu anlamların hangi toplumsal ve kültürel anlamlandırma kalıpları içinde şekillendiğini ortaya çıkarmak üzere çerçeve analizi yapılmıştır. Bu üç yöntemin birbirini desteklemesi, yöntemsel bir üçgenleme sağlamıştır. Nihayetinde, bu analizlerden elde edilen karmaşık verileri özetlemek ve temaların dağılımını betimsel olarak sunabilmek için betimsel analiz (içerik analizi) yapılmıştır. Kuramsal çerçevede şiddet ve algı olgusu; felsefe, psikoloji, sosyoloji ve antropoloji literatürü eşliğinde ele alınmıştır. Veriler; fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sözel şiddet türlerine ilişkin algı kalıplarını içerik analizi ile derinlemesine ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarına göre; trafik öfkesi ve kardeşler arası şiddet gibi davranışların genellikle“olağan”karşılandığı; şiddet algısının toplumsal cinsiyet rolleri ve kültürel kodlarla şekillendiği tespit edilmiştir. Bu çalışma, kadına yönelik şiddet literatüründeki kavramsal boşlukları doldurmayı ve şiddetin normalleştirilmesi olgusunun algısal zeminini anlamayı hedeflemektedir. Şiddetin toplumda bir“gerçeklik”olarak nasıl içselleştirildiğinin anlaşılması, etkili önleme politikaları geliştirilmesi açısından önemlidir. Elde edilen bulgular, Türkiye'de kadınlara yönelik şiddet algısı ile gerçekliği arasındaki farkı görünür kılarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the perceptual dimension of violence against women in Turkey through the case of Istanbul. The research aims to reveal how such violence is perceived, interpreted, and evaluated at individual and social levels. Within this analysis, it is intended to explore the thresholds of legitimacy and tolerance regarding attitudes toward violence based on participants' narratives. The fieldwork is based on semi-structured interviews conducted with 54 participants (aged 18-75) in six districts representing Istanbul's diverse socio-economic structures. Interviews continued until thematic saturation was achieved and were conducted in everyday settings like cafes and parks to ensure participant comfort. A comprehensive approach consisting of sequential qualitative methods was adopted to analyze, interpret, and systematically present the narratives. In this process, first, thematic analysis identified general patterns, followed by interpretative phenomenological analysis (IPA) to explore meanings within participants' subjective experiences. Finally, frame analysis was conducted to uncover the social and cultural interpretative patterns shaping these meanings. The mutual support of these three methods provided methodological triangulation. Ultimately, descriptive analysis (content analysis) was performed to summarize complex data and present thematic distributions. In the theoretical framework, violence and perception are addressed through philosophy, psychology, sociology, and anthropology literature. The data deeply reveal perception patterns regarding physical, psychological, economic, and verbal violence through content analysis. According to the research results, behaviors such as road rage and inter-sibling violence are generally perceived as“ordinary”, and the perception of violence is shaped by gender roles and cultural codes. This study aims to fill conceptual gaps in the literature and understand the perceptual basis of the normalization of violence. Understanding how violence is internalized as a“reality”is crucial for developing effective prevention policies. The findings contribute to the literature by highlighting the gap between the perception and reality of violence against women in Turkey.