Ebeveynleri boşanmış beliren yetişkinlerin romantik ilişkilerinde yaşadıkları duygusal güven eksikliği ve mutluluk korkusunun ilişki kalitesine etkisi
The impact of emotional insecurity and fear of happiness on relationship quality in adults with divorced parent
  1. Tez No: 1002230
  2. Yazar: EZGİ BURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal güvenlik, Mutluluk korkusu, İlişki kalitesi, Emotional security, Fear of happiness, Relationship quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ebeveynleri boşanmış beliren yetişkinlik döneminde olan bireylerin romantik ilişkilerinde yaşadığı duygusal güven eksikliği ve mutluluk korkusunun, ilişki kalitesi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Beliren yetişkinlik dönemi, bireylerde kimlik arayışının olduğu, duygusal olarak birine bağlanmanın ve romantik ilişki deneyimleri açısından sabitliğin olmadığı bir geçiş sürecidir. Bu bağlamda ebeveynlerin boşanmasından sonra, bireylerde oluşan duygusal kopukluk ve travmalar bireylerin romantik ilişkilerinde duygusal güven duygusunu nasıl etkilediği ve mutluluğun bu bireylerde nasıl korkuya dönüşüp dönüşmediği araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, duygusal güvenlik, mutluluk korkusu ve algılanan romantik ilişki kalitesi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yaş, cinsiyet, ebeveynlerin eğitim düzeyi, bireylerin kiminle yaşadığı ve ebeveynleri sık görmesi gibi sosyodemografik değişkenler de dikkate alınmıştır. Duygusal güven eksikliği ve mutluluk korkusunun bireylerin romantik ilişki kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın temel amacı, ebeveyn boşanmasının bireylerin romantik ilişki kalitesi üzerindeki etkilerine dikkat çekerek bu konuda farkındalık oluşturmak ve bireylerin duygusal olarak zorlandıkları süreçlerde yararlanabilecekleri terapötik desteklerin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Araştırma, bireylerin sağlıklı romantik ilişki dinamikleri kurmalarına yardımcı olacak şekilde alanyazına yeni bir bakış açısı kazandırması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of emotional insecurity and fear of happiness experienced in romantic relationships on the quality of these relationships. Emerging adulthood is a transitional period characterized by identity exploration, emotional attachment challenges, and a lack of stability in romantic experiences. In this context, the study investigates how emotional disconnection and traumas resulting from parental divorce affect individuals' sense of emotional security in their romantic relationships and whether happiness turns into a source of fear for these individuals. Within the scope of the research, the relationships between emotional security, fear of happiness, and perceived romantic relationship quality were analyzed. Sociodemographic variables such as age, gender, parents' educational level, with whom the individual lives, and frequency of seeing parents were also taken into account. The findings reveal that emotional insecurity and fear of happiness negatively affect individuals' romantic relationship quality. The primary aim of the study is to raise awareness about the effects of parental divorce on individuals' romantic relationship quality and to contribute to the development of therapeutic support that individuals can benefit from during emotionally challenging periods. It is expected that the research will offer a new perspective to the literature, helping individuals establish healthy romantic relationship dynamics.