Durabilité du Streaming Multi-CDN: Déterminants économiques et stratégies de pilotage
Çoklu CDN Dağıtımında Sürdürülebilirlik: Ekonomik Etkenler ve İçerik Yönlendirme Stratejileri
  1. Tez No: 1002241
  2. Yazar: BURAK KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BRUNO TUFFIN, PROF. DR. GWENDAL SIMON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı video aktarımı, Sayısal video, Sayısal video iletimi, Talebe bağlı video, İsteğe bağlı video servisleri, Real time video transmission, Digital video, Digital video transmission, Video-on-demand, Video on demand services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıte de Rennes I
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sürdürülebilirlik kısıtlarının çoklu CDN video dağıtımının ekonomisini, rekabet stratejilerini ve operasyonel mekanizmalarını nasıl yeniden biçimlendirdiğini incelemektedir. Karbon vergilendirmesi gibi çevresel düzenleyici araçlar altında CDN'lerin, hizmet sağlayıcıların ve düzenleyicilerin stratejik davranışlarını karakterize eden oyun-teorik modeller geliştirilmektedir. Bu modeller, söz konusu düzenlemelerin fiyatlandırma kararları, enerji kaynağı seçimi ve daha yeşil altyapıya yatırım üzerindeki etkilerini nicelleştirmekte; sürdürülebilir dengelerin ne zaman ortaya çıktığını, ne zaman bozulduğunu ve ne zaman hedefe yönelik politika müdahalesi gerektirdiğini açığa çıkarmaktadır. Bu analitik temelin ötesinde, tez çoklu CDN mimarilerinin uyarlanabilirliğini, dayanıklılığını ve enerji farkındalığını güçlendiren protokol düzeyinde uzantılar önermektedir. CDN'ler arası müzakere ilkelleri, oynatma ilerleme ve arabellek durumuna dayalı yük devretme mantığı, dinamik kullanıcı-sunucu yeniden atama mekanizmaları ve anlamsal farkındalığa sahip kalite ve çözünürlük seçimi sunulmakta; böylece sürdürülebilirlikle ilgili özniteliklerin heterojen altyapılar genelinde dağıtım kararlarına gerçek zamanlı olarak entegre edilmesi sağlanmaktadır. Tez, genel itibarıyla büyük ölçekli sürdürülebilir video dağıtımına ve bunun pratik uygulanabilirliğine ilişkin titiz, teknik temelli özgün bir bakış açısı ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how sustainability constraints reshape the economics, competitive strategies, and operational mechanisms of multi-CDN video delivery. It develops game-theoretic models that characterize the strategic behavior of CDNs, service providers, and regulators under environmental instruments such as carbon taxation. These models quantify how such regulations influence pricing decisions, energy sourcing, and investment in greener infrastructure, revealing when sustainable equilibria emerge, destabilize, or require targeted policy intervention.Beyond this analytical foundation, the thesis proposes protocol-level extensions that strengthen the adaptiveness, resilience, and energy awareness of multi-CDN architectures. It introduces inter-CDN negotiation primitives, playhead- and buffer-informed failover logic, dynamic user-to-edge reassignment, and semantic-aware bitrate ladder selection, enabling real-time integration of sustainability-related attributes into delivery decisions across heterogeneous infrastructures.Overall, these contributions provide a rigorous, technically grounded perspective on sustainable large-scale video distribution and its practical feasibility.