Theoretical investigation of perlite bed filtration
  1. Tez No: 7050
  2. Yazar: BÜLENT ESENDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMRA SİBER ULUATAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: antrasit kömürü, lâl taşı, ufalanmış ham perlit, filtrasyon modülü, anthracite coal, garnet, crushed raw perlite and filtration modulus
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET. PERLİT YATAK FİLTRASYONU TEORİK ARAŞTIRMASI ESENDAL, Bülent Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Semra Siber ULUATAM Ekim 1989, 132 Sayfa Suda çözülmüş katıların gözenekli ortamlardan geçirilerek temizlenmesi su arıtımında en fazla kullanılan metodlardandır. Kullanılan malzeme genellikle kum, antrasit kömürü. ve lâl taşı olup Türkiye'de oldukça pahalıya malolmaktadır. Ufalanmış ham perlit gibi yeni filtrasyon malzemelerinin araştırılması filtrasyon olayına etkin bir yaklasım getirecektir. Filtrasyon düzeneğinin bütün temel kuralları bilinmekle beraber yeni bir dizayn ve aynı bağlamda gelişim, gözleme ve sınama yanılma metoduna dayanmaktadır. Bu nedenle yeni bir filtrasyon malzemesi olarak ufalanmış ham perlit deneyi ve deney sonuçlarının teorik olarak, onanması bir gerekliliktir. Bu nedenle, derişim-derinlik-zaman. ve yükkaybı-derinlik-zaman baglantıları filtrasyon modülü (A) formülü ve filtrasyon teorileri derinlemesine incelenmiştir. Sonuçlar; deney kısmında ölçülen şebeke turbiditesi, vfiltrasyon hızı, yük kaybı ölçümü/ filtrasyon zamanı, kon santrasyon dağılımı, filtrasyqn efektivitesi, tıkanma in deksi, filtrasyon indeksi, tekrar yerleşme hız ölçümü ve durabilite analizi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABTRACT THEORETICAL INVESTIGATION OF PERLİTE BED FILTRATION ESENDAL, Bülent M. S in Civil Engineering- Supervisors Assoc. Prof. Semra Siber ULUATAM October 1989, 132 pages. The removal of suspended, solids through beds of porous media is one of the most widely used water treatment operations, The common materials used in filtration process are sand, anthracite coal and garnet which are rather expensive materials in Turkey. Research on new filtration materials such as crushed raw perlite will bring an effective approach to the filtration process. Although most of the basic principles and mechanisms of filtration have been identified, the design and, for that matter the facility development continue to be based on emprical criteria and a trial and error processes. Therefore an experimental research on crushed raw perlite as a new filtration material and the verification of the experimental results to the filtration theory is a need. On this bases, the concentration -depth- time and headloss depth-time relations are deeply investigated with filtration modulus (A) formula and the theory of filtration. Supported by the iiicomparison of control parameters, as; tap water turbidity, filtration velocity,, head loss measurement, filter run duration, concentration distribution, filtration efficiency, breakthrough index, filtration index fall velocity measurement and durability analysis obtained on the experimental part of the study.