Madde kullanım suçu nedeniyle ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü erkeklerin bağımlılık, duygu düzenleme güçlükleri ve psikolojik dayanıklılık açısından değerlendirilmesi
Evaluation of addiction, emotion regulation difficulties and psychological resilience in convicted male offenders incarcerated for substance use crimes
- Tez No: 1002245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL TAŞTEKİN KOŞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Ceza infaz kurumları, Duygu düzenleme güçlüğü, Hükümlüler, Madde kullanım bozuklukları, Psikolojik dayanıklılık, Dependency, Prisons, Emotion dysregulation, Convicts, Substance-related sdisorders, Hardiness on psychological
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, madde kullanım suçu nedeniyle ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü erkeklerin duygu düzenleme güçlükleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca bu değişkenlerin yaş, medeni durum, eğitim durumu ve çalışma durumu gibi sosyodemografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte çalışma kapsamında oluşturulan madde kullanımını değerlendirmeye yönelik sorular aracılığıyla madde kullanımı ile duygu düzenleme güçlükleri ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Yozgat ilinde bulunan 1 ve 2 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan toplam 300 hükümlü erkek oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, hükümlü erkeklerin duygu düzenleme güçlükleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Duygu düzenleme güçlüklerinin yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim durumu ve çalışma durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Psikolojik dayanıklılık düzeylerinin yaşa göre farklılaşmadığı, ancak medeni durum ve çalışma durumu değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı tespit edilmiştir. Düzensiz çalışan hükümlü erkeklerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Madde kullanımına bağlı olarak aile, iş veya sosyal ilişkilerinde sorun yaşayan ve madde kullanımına yönelik isteklilik hisseden erkeklerin duygu düzenleme güçlüğünün daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ceza infaz kurumlarında duygu düzenleme becerilerini ve psikolojik dayanıklılığı güçlendirmeye yönelik psikososyal müdahalelere ağırlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotion regulation difficulties and psychological resilience levels of convicted male offenders incarcerated due to substance use crimes. Additionally, it was aimed to determine whether these variables differ according to sociodemographic characteristics such as age, marital status, education level, and employment status. Furthermore, within the scope of the study, it was aimed to examine the relationship between substance use and emotion regulation difficulties and psychological resilience through questions developed to assess substance use. The study was designed using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of a total of 300 convicted male offenders incarcerated in Yozgat 1st and 2nd Type T Closed Penal Institutions. Data collection tools included a Personal Information Form, questions assessing demographic characteristics and substance use, the Difficulties in Emotion Regulation Scale, and the Psychological Resilience Scale for Adults. According to the findings of the study, no significant relationship was found between emotion regulation difficulties and psychological resilience levels of the convicted male offenders. It was determined that emotion regulation difficulties did not show a significant difference according to age, marital status, having children, education level, and employment status. Psychological resilience levels did not differ according to age; however, they differed significantly according to marital status and employment status. It was found that the psychological resilience levels of irregularly employed offenders were lower than those of other employment groups. Additionally, it was determined that offenders who experienced problems in family, work, or social relationships due to substance use and who felt a desire to use substances had higher levels of emotion regulation difficulties. Based on the findings obtained, it is recommended that psychosocial interventions focusing on strengthening emotion regulation skills and psychological resilience be prioritized in correctional institutions.