Kadınların üreme organlarına ve kendi kendine vulva muayenesine ilişkin bilgi düzeylerinin, genital benlik imajı ve kanser tarama tutumlarıyla ilişkisinin incelenmesi
Kadinlarin üreme organlarina ve kendi kendine vulva muayenesine i̇lişkin bilgi düzeylerinin, genital benlik i̇maji ve kanser tarama tutumlariyla i̇lişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 1002251
  2. Yazar: ZEHRA EFİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA DEMİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Women's Health, Reproductive Organs, Vulva Examination, Cancer Screening, Genital Self-İmage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırma, kadınların üreme organlarına ve kendi kendine vulva muayenesine ilişkin bilgi düzeylerinin, genital benlik imajı ve kanser tarama tutumlarıyla ilişkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Üreme organlarına ve kendi kendine vulva muayenesine ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirerek, bu bilgi düzeylerinin genital benlik imajı ve kanser tarama tutumları ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma verileri 15 Haziran 2025- 01 Şubat 2026 tarihleri arasında İstanbul ilinde kesitsel araştırma yöntemi ile yürütüldü. Araştırma, 30–65 yaş aralığında yer alan 323 kadınla çevrim içi ortamda veri toplandı. Veri toplama sürecinde, araştırmacı tarafından hazırlanan Google Form bağlantısı ile katılımcılara sosyal medya platformları üzerinden ulaşıldı. Araştırmada Bilgilendirilmiş Onam Formu, Tanıtıcı Bilgi Formu, Üreme Organları Bilgi Formu, Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği, Kanser Taramalarına Yönelik Tutum Ölçeği, Kendi Kendine Vulva Muayene Uygulama Formu olmak üzere toplam altı veri toplama formu kullanıldı. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 40,34 ±9,79 olup, %44,3'ünün daha önce kanser taraması yaptırdığı, sadece %5,3'ünün düzenli olarak KKVM yaptığı belirlenmiştir. Regresyon analizi, üreme organları bilgi düzeyindeki artışın KKVM farkındalığını ve uygulama pratiğini %31,3 oranında açıkladığını göstermiştir. Araştırma sonucunda kadınların üreme organlarına yönelik bilgi düzeylerinin orta, genital benlik imajı puanlarının ise görece düşük olduğu belirlenmiştir. Düzenli KKVM yapma oranı düşük olmakla birlikte, üreme organları bilgi düzeyi ile KKVM bilgi ve uygulama düzeyi arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Üreme organlarına ilişkin bilgi düzeyindeki artışın KKVM farkındalığı ve uygulamasında belirleyici olduğu görülmüştür. Kadınların üreme sağlığına yönelik bilgi düzeyinin artırılmasının KKVM davranışlarının geliştirilmesinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted using a descriptive and correlational design to examine the relationship between women's knowledge levels regarding their reproductive organs and self-vulva examination, and their genital self-image and cancer screening attitudes. By assessing their level of knowledge about reproductive organs and self-vulva examination, it aimed to reveal the relationship between this level of knowledge and their genital self-image and cancer screening attitudes. The research data was collected using a cross-sectional research method in Istanbul between June 15, 2025- February 1, 2026. The study collected data online from 323 women aged 30–65. During the data collection process, participants were reached via social media platforms using a Google Form link prepared by the researcher. A total of six data collection forms were used in the study: Informed Consent Form, Introductory Information Form, Reproductive Organs Information Form, Female Genital Self-Image Scale, Attitude Scale Towards Cancer Screening, and Self-Vulva Examination Application Form. The average age of the women participating in the study was 40.34 ±9.79, and it was determined that 44.3% had previously undergone cancer screening, while only 5.3% regularly performed cervical cancer screening. Regression analysis showed that an increase in knowledge about reproductive organs explained 31.3% of the difference in cervical cancer screening awareness and practice. The study found that women's knowledge level about their reproductive organs was moderate, while their genital self-image scores were relatively low. Although the rate of regular contraceptive use was low, a moderate, positive, and significant relationship was found between the level of knowledge about reproductive organs and the level of knowledge and practice of contraceptive use. It was observed that an increase in the level of knowledge about reproductive organs was a determining factor in VGE awareness and practice. It reveals that increasing women's level of knowledge about reproductive health plays a critical role in developing VGE behaviors.