Lise ve üniversite anatomi eğitiminde görsel-terminoloji uyum analizi: Anatomik görseller üzerinden karşılaştırmalı inceleme
Visual-terminology compatibility analysis in high school and university anatomy education: A comparative study based on anatomical images
  1. Tez No: 1002252
  2. Yazar: AHMET YAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi Eğitimi, Görsel Analiz, Görsel-Terminolojik Uyum, İçerik Analizi, Lise ve Üniversite Karşılaştırması, Anatomy Education, Content Analysis, High School And University Comparison, Visual Analysis, Visual-Terminological Coherence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
LİSE VE ÜNİVERSİTE ANATOMİ EĞİTİMİNDE GÖRSEL-TERMİNOLOJİ UYUM ANALİZİ: ANATOMİK GÖRSELLER ÜZERİNDEN KARŞILAŞTIRMALI İNCELEME AHMET YAPAR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Anatomi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak, 2026 Danışman: Doç. Dr. Hatice GÜLER ÖZET Bu araştırmada, lise ve üniversite düzeyinde kullanılan anatomik görsellerin, görsel-terminolojik uyum bağlamında karşılaştırmalı analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında aynı anatomik yapıyı betimleyen ancak farklı eğitim düzeylerine yönelik üretilmiş görseller, betimsel içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmeye alındı. Değerlendirmede, görsel netlik, anatomik yapıların gösterim biçimi, terminolojik doğruluk, etiketleme yöntemi, anlatım dilinin akademik düzeyi, hedef öğrenme düzeyine uygunluk ve yapılar arası ilişkilerin sunumu gibi ölçütler esas alındı. Elde edilen bulgular, üniversite düzeyinde kullanılan görsellerin terminolojik açıdan daha doğru, etiketleme bakımından daha tutarlı ve yapılar arası ilişkileri daha bütünlüklü bir şekilde sunduğunu gösterdi. Buna karşın lise düzeyindeki görsellerde, bilgi sadeliği ön planda tutulmuş; ancak bu sadelik, terminolojik indirgeme ve sınırlı açıklayıcı öğeler nedeniyle kavramsal öğrenmede bazı boşluklara yol açmıştır. Ayrıca, üniversite düzeyindeki görsellerin, öğrencilere daha yüksek düzeyde mekânsal farkındalık kazandırdığı ve akademik anlatım açısından daha nitelikli olduğu gözlendi. Sonuç olarak, görsel-terminolojik uyumun sağlanması, sadece terminolojik doğrulukla değil, görsel anlatımın bütünlüğü ve öğrenme düzeyine uygunlukla doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, görsel materyallerin eğitim düzeyine göre pedagojik ve terminolojik yönden yeniden yapılandırılması gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
VISUAL-TERMINOLOGY COMPATIBILITY ANALYSIS IN HIGH SCHOOL AND UNIVERSITY ANATOMY EDUCATION: A COMPARATIVE STUDY BASED ON ANATOMICAL IMAGES Ahmet YAPAR Erciyes University, Institute of Health Sciences, Department of Anatomy Master's Thesis, January 2026 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hatice GÜLER ABSTRACT In this study, a comparative analysis was conducted on anatomical visuals used at high school and university levels within the context of visual-terminological alignment. Visuals that depict the same anatomical structure but are designed for different educational levels were evaluated using a descriptive content analysis method. The evaluation was based on criteria such as visual clarity, the representation of anatomical structures, terminological accuracy, labeling method, academic level of the explanatory language, appropriateness to the target learning level, and the presentation of inter-structural relationships. The findings indicated that visuals used at the university level demonstrated greater terminological accuracy, more consistent labeling, and a more integrated presentation of relationships between anatomical structures. In contrast, high school-level visuals prioritized simplicity of information; however, this simplicity, due to terminological reduction and limited explanatory elements, led to certain gaps in conceptual learning. Additionally, university-level visuals were observed to provide students with a higher level of spatial awareness and a more qualified academic narrative. In conclusion, ensuring visual-terminological alignment is directly related not only to terminological accuracy but also to the coherence of visual representation and appropriateness to the learner's level. In this context, the need for pedagogical and terminological restructuring of visual materials according to educational levels has been highlighted.