Enstrüman eğitiminin ses eğitimi üzerindeki etkisi
The effect of instrumental education on voice education
  1. Tez No: 319919
  2. Yazar: TUĞÇEM KAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEBNEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Enstrüman, Nefes, Bedensel Bilinçlenme, Eğitim, Voice, Instrument, Breath, Body Awareness, Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırma, ?Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimi Üzerindeki Etkisi?ni belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada; birinci uygulama grubu olarak Güzel Sanatlar Liseleri ya da Konservatuarların lise seviyesinden farklı enstrümanlar çalarak mezun olmuş ve bireysel ses eğitimi almamış bir denek grubu oluşturulmuş; ikinci uygulama grubu olarak hiç enstrüman eğitimi ve bireysel ses eğitimi almamış bir denek grubu oluşturulmuştur.Her iki uygulama grubunun üyelerine ön test kapsamında ilk evre olarak stroboskobik ses muayenesi ve CSL ses analiz programı ile ses analizi uygulanmış ve seslerindeki mevcut anatomik durum saptanmıştır. Ön test kapsamındaki ikinci evrede her iki uygulama grubuna da foniatri testi uygulanmış ve ses anatomisi bilgileri ölçülmüştür. Ön test kapsamındaki son evrede ise deneklerin Türkçe bir eseri piyano eşliğinde seslendirmeleri ve bu performansın kaydedilerek 3 kişilik bir jürinin değerlendirmesine sunulmak üzere hazırlanması sağlanmıştır. Ardından tezin uygulamalarına başlanmış ve altı hafta için planlanan ses eğitimi programı iki gruba da uygulanmıştır. Ön test için yapılan tüm uygulamalar aynı şekilde 6 haftalık uygulama sonrasında son test için tekrar gerçekleştirilmiştir.Ses muayeneleri ve ses analizi verileri Çapa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Bölüm Başkanı ve araştırmanın eş danışmanı Prof. Dr. Sayın Kemal Değer ve ekibince değerlendirilmiştir. Performans kayıtları ise İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Ses Eğitmeni ve araştırmanın danışmanı Doç. Sayın Şebnem Ünal ve jüri üyelerince değerlendirilmiştir. Foniatri testi ise araştırmacı tarafından değerlendirmeye alınmıştır.Araştırmaya destekleyici olması düşüncesiyle, enstrüman eğitiminde solunum bilinçlenmesi ve bedensel bilinçlenmenin yani beden farkındalığının önemi ve enstrüman çalmaktan kaynaklanan fiziksel rahatsızlıklar enstrüman eğitimcilerine uygulanan görüşme ile belirlenmiştir. Lise seviyesinde enstrüman eğitimi aldıktan sonra, lisans seviyesinde ses eğitimi almaya başlamış olan öğrencilerin; Türkiye'de ya da yurt dışında başarı elde etmiş Türk opera sanatçılarının ve ses eğitimcilerinin enstrüman eğitimlerinin ses eğitimlerine olan etkisi anket tekniği ile ölçülmüştür.Araştırma verileri kaynak tarama, görüşme (interview), anket ve uygulama teknikleri ile elde edilerek, betimsel istatistik yöntemlerine göre çözümlenmiş, yorumlanmış ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research project is made with the purpose of assessing ?The Effect of Instrumental Education on Voice Education?. As the first observation group, the groups of students have been chosen among the ones who have educated from the Fine Arts High Schools or conservatories? high school levels that will be able to play various instruments but did not get voice education. In the contrary, the second observation group has been chosen among the students who neither got instrumental education nor voice education.In the frame of the pre-test as the first phase, voice analysis via CSL voice analysis software and stroboscopic voice therapy have been applied to both groups and as a result actual anatomical situation in their voice characteristic have been detected. Taking into consideration the second phase of the pre-test Phoniatry test has been applied to both groups and voice anatomy information were evaluated. The last and third phase covers the presentation of the volunteer students? singing performances of a musical piece in Turkish accompanied by the piano and the evaluation of these recorded performances by the jury that consist of three field experts. Afterwards, the thesis applications have started and voice education program that covers six weeks have been applied to both groups. All these applications were applied as pre-tests and also as final tests to validate the entire process after six weeks.Voice therapy results and voice analysis data have been evaluated by the Çapa Faculty of Medicine Ear, Noise and Throat Department Chair and the research projects? co advisor Prof. Dr. Kemal Değer and his staff. And the performance records were assessed by the Istanbul University State Conservatory Voice Educator and the research projects? advisor Assistant Professor Şebnem Ünal and the other jury members. Phoniatry test was also assessed by the researcher herself.As a supportive approach to the research, the significance of the body awareness in instrumental and voice education and physical complaints arisen from playing instruments have been determined via interviews with the instrument educators. A questionnaire method has been used to measure the effect of instrumental educations of voice educators, the successful Turkish opera singers in national and international levels and students who had priority instrumental education at high school level and got voice education at university level to voice education.Research data have been collected via literature review, interview, questionnaire and application techniques, and was solved, interpreted and proposals have been presented via descriptive statistics.