Bal kabağı ekstraktı içeren sülfatsız şampuan geliştirilmesi
Development of a sulfate-free shampoo containing pumpkin extract.
- Tez No: 1002259
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TEKİN, ÖĞR. GÖR. BESTE KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fitokimyasallar, Kozmetikler, Phytochemicals, Cosmetics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Gerçekleştirmiş olduğumuz bu çalışmada ilk adımında Cucurbita maxima türü Arıcan 97 çeşidi balkabağının kabuk, meyve ve çekirdekleri kurutularak toz haline getirilmiştir ve daha sonraki çalışma adımları için % 80'lik etanol ekstratları hazırlanmıştır. Balkabağının üç fraksiyonu arasında, toplam fenolik madde (1905,78 ± 0.83 mg GAE/100 g ekstrakt) ve toplam flavonoid (950,77 ± 0.69 mg CE/100 g ekstrakt) madde miktarı, kabuk ve meyveye kıyasla balkabağı çekirdeğinde daha yüksek olarak kaydedilirken, toplam karotenoid (45,85 ± 0.95 mg/100 g ekstrakt) madde miktarı ise kabuk ve çekirdeklere kıyasla balkabağı meyve ekstraktında daha yüksek olarak bulunmuştur. Çalışmamızın ikinci adımında ise balkabağı meyve ve çekirdek ekstraktlarını ihtiva eden sülfat içermeyen şampuan formülasyonu gerçekleştirilerek bazı şampuan kalite kriterleri belirlenmiştir. Şampuan formülasyonunun pH değeri 5.5 ± 0.04, vizkozite değeri 1.0668±0.01(×103) cP, yoğunluk değeri 0.94 ± 0.02 g/cm3, katı madde içeriği 25.62 ± 0.22 ( g/100 g), köpük hacmi 101 ± 1 mL ve köpük stabilitesi değeri 10 ± 0.36 dk olarak belirlenmiştir. İlaveten şampuan formülasyonunun mikrobiyolojik ve antimikrobiyal etkinlik testleri gerçekleştirilmiş ve şampuan formülasyonunun ''Kozmetik Ürünlerin Mikrobiyolojik Kontrolüne İlişkin Kılavuz" hükümlerine uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first step of this study, the peel, fruit, and seeds of the Arıcan 97 variety of pumpkin (Cucurbita maxima) were dried and powdered, and 80% ethanol extracts were prepared for subsequent steps. Among the three fractions of pumpkin, the total phenolic compounds (1905.78 ± 0.83 mg GAE/100 g extract) and total flavonoid compounds (950.77 ± 0.69 mg CE/100 g extract) were recorded as higher in pumpkin seeds compared to peel and fruit, while the total carotenoid compounds (45.85 ± 0.95 mg/100 g extract) were found to be higher in pumpkin fruit extract compared to peel and seed. In the second step of our study, a sulfate-free shampoo formulation containing pumpkin fruit and seed extracts was developed, and some shampoo quality criteria were determined. The shampoo formulation was determined to have a pH of 5.5 ± 0.04, a viscosity of 1.0668 ± 0.01(×103) cP, a density of 0.94±0.02 g/cm3, a solid content of 25.62 ± 0.22 (g/100 g), a foam volume of 101 ± 1 mL, and a foam stability of 10 ± 0.36 min. In addition, microbiological and antimicrobial efficacy tests were performed on the shampoo formulation, and it was determined that the shampoo formulation complies with the provisions of the“Guidelines on Microbiological Control of Cosmetic Products”.