Kıymetli metal analizlerinin yapıldığı kimya laboratuvarında HAZOP, FMEA ve JSA metodlarıyla iş sağlığı ve güvenliği incelemeleri
Occupational health and safety examinations with HAZOP, FMEA and JSA methods in the chemistry laboratory where precious metals analyses are performed
  1. Tez No: 1002261
  2. Yazar: GÜLAY ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE KAŞARCI HAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Chemistry, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Risk analizi, Risk değerlendirmesi, İş riski, İş sağlığı ve güvenliği, Risk analysis, Risk assesment, Job risk, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, HAZOP, FMEA ve JSA metodlarıyla ilgili laboratuvarların İSG çalışmaları değerlendirilmiştir. Araştırmada bu konunun seçilme sebebi, laboratuvarlarda çeşitli türde ürün ve maddelerin bir arada bulunması ve beraberinde önemli risk unsurlarını getirmesidir. Özellikle kimya laboratuvarlarında görev yapan personel, yüksek düzeyde risk faktörleriyle karşı karşıyadır. Kimyasal maddelerin bir arada bulunması ve bu maddelerin potansiyel olarak birbirleriyle reaksiyona girmesi, yangın, patlama ve zehirlenme gibi ciddi tehlikelerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla, laboratuvar ortamlarında kapsamlı güvenlik önlemlerinin alınması elzemdir. Bu çalışmada, kıymetli metal analizlerinin gerçekleştirildiği kimya laboratuvarlarında, İSG uygulamalarının HAZOP, FMEA ve JSA yöntemleriyle incelenmesi amaçlanmıştır. HAZOP yöntemiyle ulaşılan sonuçlar; kupelasyon fırını çevresinde kurşun buharına maruziyet, yetersiz havalandırma ve yüksek sıcaklık; asit odasında bu buharın solunması, havalandırma sistemlerinin arızalanması, ters hava akımı ve kişisel koruyucu donanımın eksik kullanımı; çekiçleme işlemleri, pürmüz kullanımı ve gaz dolumu gibi faaliyetler sırasında meydana gelebilecek yaralanma, yanma ve zehirlenme riskleri olduğunu göstermektedir. FMEA kapsamında, en yüksek risk kupelasyon fırınında kurşun buharına maruziyet riski belirlenmiştir. Asit odasında belirlenen yüksek riskler arasında asit buharı solunması, cam malzeme kırılması ve asit sıçraması yer alıp, acil müdahale donanımı ve eğitim önlemleri geliştirilmiş, son aşamada KKD kullanımıyla desteklenmiştir. Fiziki alanlarda çekiçle dövme, hadde makinesinde el kaptırma ve tavlama işlemlerinde yanma gibi mekanik riskler değerlendirilmiş; el koruma aparatları, acil durdurma sistemleri ve periyodik ekipman bakımları önerilmiştir. Tartım aşamasında, altın parçacıklarının ele batması ve makasla kesilme gibi nispeten daha düşük ancak tekrarlanabilir kazalar belirlenmiştir. Uygun eldiven kullanımı ve alet bakım prosedürleri önerilmiştir. JSA değerlendirmelerinde, kimyasallarla çalışma, yüksek sıcaklık, ekipmanla temas ve ergonomik faktörler yüksek risk düzeyinde belirlenmiş; teknik mühendislik önlemleri, teknik mühendislik önlemleri ve eğitim faaliyetleri uygulanmış, son aşamada KKD kullanımıyla risklerin azaltılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the OHS practices of laboratories using HAZOP, FMEA, and JSA methods. This topic was chosen because the presence of various types of products and substances in laboratories presents significant risks. Personnel working in chemical laboratories, in particular, face high levels of risk; the presence of chemical substances and their potential reactions can lead to serious hazards such as fire, explosion, and poisoning. Therefore, comprehensive safety precautions are essential in laboratory environments. This study aimed to examine OHS practices in chemical laboratories where precious metal analyses are performed using HAZOP, FMEA, and JSA methods. The results obtained using the HAZOP method indicate that exposure to lead vapor, inadequate ventilation, and high temperatures around the cupellation furnace; inhalation of this vapor in the acid chamber; malfunctioning ventilation systems,reverse airflow, and inadequate use of personal protective equipment; and risks of injury, burns, and poisoning during activities such as hammering, blowtorch use, and gas filling. As part of the FMEA, the highest risk was identified for lead vapor exposure in the cupellation furnace. High risks identified in the acid room included acid vapor inhalation, glassware breakage, and acid splash. Emergency response equipment and training measures were developed, supported by the use of personal protective equipment (PPE). Mechanical risks, such as hammering, hand entrapment in the rolling mill, and burns during annealing operations, were assessed in physical areas. Hand protection devices, emergency stop systems, and periodic equipment maintenance were recommended. Relatively low-risk but reproducible accidents, such as gold particles stuck in the hand and scissors being cut during the weighing phase, were identified. Appropriate glove use and tool maintenance procedures were recommended. In the JSA assessments, working with chemicals, high temperature, equipment contact, and ergonomic factors were identified as high risk. Technical engineering measures, technical engineering measures, and training activities were implemented, and the final stage aimed to reduce risks through the use of personal protective equipment.