İnmeli hastalarda gelişen tip 1 kompleks bölgesel ağrı sendromunda ultrason eşliğinde yapılan stellat ganglion bloğunun ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 1002296
  2. Yazar: SEHER KALIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜMA BÖLÜK ŞENLİKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu, Stellat Ganglion Blokajı, Ağrı, Fonksiyonel İyileşme, Stroke, Complex Regional Pain Syndrome, Stellate Ganglion Blockade, Pain, Functional Recovery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Subakut ve kronik inme sonrası gelişen Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu (KBAS) hastalarında, hemiplejik ekstremiteye yönelik verilen konvansiyonel fizik tedavi programına ek olarak ultrason eşliğinde uygulanan stellat ganglion blokajının (SGB) ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya dahil edilen 32 subakut ve kronik inmeli ve KBAS'lı hasta bilgisayar temelli randomizasyon programı yoluyla eşit olarak iki gruba ayrılmıştır. Grup 1 (16 hasta), yalnızca 10 seans etkilenen ekstremiteye yönelik konvansiyonel fizik tedavi programına alınmış olup; Grup 2 (16 hasta), 10 seans konvansiyonel fizik tedavi programına ek olarak tek seans SGB uygulamasına tabii tutulmuştur. Hastalar tedavi öncesi (T0), tedavi sonrası 2. Hafta (T1) ve 12. Haftalarda (T2) ağrı için vizüel analog skala (VAS) ile, motor fonksiyonlar için Brunnstrom motor evrelemesi (BR) ve Fugl-Meyer üst ekstremite değerlendirmesi (FMUE) ile yaşam kalitesi değerlendirmesi için ise İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: T1 ve T2 zaman dilimlerinde gruplararası karşılaştırmalarda Grup 2'de hareketle ortaya çıkan VAS değerleri anlamlı şekilde daha yüksektir. Her iki gruptaki iyileşme hızı ise Grup 2 lehine anlamlı saptanmıştır (p<0,05). Yaşam kalitesi skorları gruplararasında anlamlı bir farklılık göstermemiş olmasına rağmen, Grup 2'deki iyileşme hızı anlamlı bir şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ağrı skorları, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi skorları değişimine göre karşılaştırma sonuçlarında ise, istirahat VAS ve hareketle ortaya çıkan VAS değerlerinde Grup 2'de yani ek olarak SGB uygulanan grupta değişim anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre ek olarak uygulanan SGB, hastaların ağrı skorları üzerinde 12. Hafta kontrolünde bile anlamlı bir düşüş yapmıştır. Ayrıca zaman içinde yaşam kalitesi iyileşmesi ek olarak SGB uygulanan grupta daha hızlı bulunmuştur. Buna rağmen fonksiyonellik ve motor evreleme açısından ek olarak uygulanan SGB'nin herhangi bir katkısı saptanmamıştır. Araştırmamızda ultrason eşliğinde uygulanan SGB'nin herhangi bir komplikasyonu veya yan etkisine rastlanmamıştır, güvenli olduğu düşünülmektedir. İnme sonrası KBAS gelişen hastalarda ağrı kontrolüne ve yaşam kalitesinin gelişmesine katkı sağlaması açısından konvansiyonel fizik tedavi programına ek olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: To evaluate the effects of ultrasound guided stellate ganglion blockade (SGB), applied in addition to conventional physical therapy programs targeting the hemiplegic extremity, on pain, functionality, and quality of life in patients with Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) developing after subacute and chronic stroke. Materials and Methods: Thirty-two patients with subacute and chronic stroke and CRPS included in the study were equally divided into two groups using a computer-based randomization program. Group 1 (16 patients) received only 10 sessions of conventional physical therapy targeting the affected extremity; Group 2 (16 patients) received 10 sessions of conventional physical therapy in addition to one session of SGB application. Patients were evaluated for pain using the visual analog scale (VAS), for motor function using Brunnstrom motor staging (BR), Fugl-Meyer upper extremity assessment (FMUE) and for quality of life using the Stroke-Specific Quality of Life Scale (SSQoL) at pre-treatment (T0), 2nd week (T1) and 12th week (T2) after treatment. Findings: In inter-group comparisons at T1 and T2 time intervals, Group 2 showed significantly higher motion VAS scores. The rate of recovery was also significantly higher in Group 2 (p<0.05). Although quality of life scores did not show a significant difference between the groups, the rate of recovery was significantly higher in Group 2 (p<0.05). In comparisons based on changes in pain scores, functionality, and quality of life scores, the change in rest VAS and motion VAS scores were significantly higher in Group 2, the group that received additional SGB (p<0.05). Conclusion: According to the study results, additional SGB significantly reduced patients' pain scores even at the 12-week follow-up. Furthermore, improvement in quality of life over time was faster in the group that received additional SGB. However, no contribution of additional SGB was found in terms of functionality and motor staging. Current study did not observe any complications or side effects of ultrasound-guided SGB; it is considered safe. It can be applied in addition to conventional physical therapy programs to contribute to pain control and improvement of quality of life in patients who develop post-stroke CRPS.