Ebeveynlerin dijital farkındalıkları ile çocuklarının dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin sosyoekonomik bağlamda incelenmesi: Sultangazi ve Kadıköy örnekleri
Examining the relationship between parents' digital awareness and their children's digital literacy in a socioeconomic context: The cases of Sultangazi and Kadıköy
- Tez No: 1002297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR ASMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveyn, Dijital ebeveynlik farkındalığı, Dijital okuryazarlık, Digital parent, Digital parenting awareness, Digital literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ebeveynlerin dijital farkındalıkları ile ilkokul 3. ve 4. sınıfa devam eden çocuklarının dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin sosyoekonomik bağlamda incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu, İstanbul ili Kadıköy ve Sultangazi ilçelerinde bulunan iki ilkokulda 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 3. ve 4. sınıf düzeyindeki toplam 360 öğrenci ile ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri; araştırmacı tarafından hazırlanan ve ebeveynlere uygulanan 'Sosyodemografik Bilgi Formu' ile geliştiricilerinden izin alınarak kullanılan 'Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği (DFÖ)' ve öğrencilere uygulanan 'İlkokul Öğrencilerine Yönelik Dijital Okuryazarlık Ölçeği' aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 26.0 programı kullanılarak yapılmış; değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon testi ve MANOVA analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre Kadıköy grubunda yer alan ebeveynlerin dijital farkındalık düzeyleri ile çocuklarının dijital okuryazarlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Sultangazi grubunda yer alan ebeveynlerin dijital ihmal düzeyleri ile çocukların gizlilik ve güvenlik bilgisi arasında zayıf düzeyde negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=-0,244). Ayrıca ebeveynlerin risklerden korunma düzeyleri ile çocukların gizlilik ve güvenlik bilgileri arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir (r=0,147).
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the relationship between parents' digital awareness and the digital literacy of their children enrolled in the 3rd and 4th grades of elementary school within a socio-economic context. The sample group of the research consists of a total of 360 students in grades 3 and 4 studying in the 2024-2025 academic year at two elementary schools in the Kadıköy and Sultangazi districts of Istanbul and their parents. The research was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The research data were collected using the 'Sociodemographic Information Form' prepared by the researcher and administered to parents, the 'Digital Parenting Awareness Scale (DFÖ)' used with permission from its developers, and the 'Digital Literacy Scale for Elementary School Students' administered to students. The analysis of the obtained data was performed using the SPSS 26.0 program; the relationships between the variables were evaluated using Pearson correlation tests and MANOVA analyses. According to the research findings, there is no statistically significant relationship between the digital awareness levels of parents in the Kadıköy group and their children's digital literacy (p>0.05). A weak negative correlation was found between the digital neglect levels of parents in the Sultangazi group and their children's privacy and security knowledge (r=- 0.244). In addition, a weak positive correlation was found between parents' risk protection levels and their children's privacy and security knowledge (r=0.147).