Kumar oynama bozukluğu ile kumar oynama davranışı arasındaki ilişki: Travma ve kendine yeterlilik faktörleri
The relationship between pathological gambling disorder and gambling behavior: Trauma and self-efficacy factors
  1. Tez No: 1002295
  2. Yazar: FERİDE TAŞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psikiyatri, Psychology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar Oynama Bozukluğu, Kumar Davranışı, Travmatik Yaşantılar, Öz-Yeterlilik, Bağımlılık, Davranışsal bağımlılık, Kendi kendine yeterlilik, Kumar oynama, Psikolojik dayanıklılık, Psikolojik travma, Öz yeterlilik, Öz yeterlilik algısı, Gambling Disorder, Gambling Behavior, Traumatic Experiences, Self-Efficacy, Addiction, Behavioral addiction, Self sufficiency, Gambling, Hardiness on psychological, Psychological trauma, Self-efficacy belief
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
KUMAR OYNAMA BOZUKLUĞU İLE KUMAR OYNAMA DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ: TRAVMA VE KENDİNE YETERLİLİK FAKTÖRLERİ Bu araştırmanın amacı, kumar bağımlılığı nedeniyle klinik destek alan bireyler ile sosyal düzeyde kumar oynayan bireylerin travmatik yaşantı düzeyleri ve öz-yeterlilik algıları açısından karşılaştırılması ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini reşit 100 erkek katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların yarısı, başta Kahramanmaraş Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) olmak üzere kumar davranışı nedeniyle klinik destek alan bireylerden; diğer yarısı ise sosyal düzeyde kumar oynayan bireylerden oluşmaktadır. Katılımcılar gönüllülük esasına göre çalışmaya dâhil edilmiş ve veriler anonim olarak toplanmıştır. Örneklemin iki gruptan eşit sayıda bireyden oluşturulması, gruplar arası karşılaştırmalarda istatistiksel dengeyi sağlamış ve elde edilen bulguların yorumlanabilirliğini artırmıştır. Veriler, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOGS), Genel Öz-Yeterlilik Ölçeği ve Travmatik Yaşantılar Ölçeği aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler SPSS 27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar ve değişkenler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, klinik destek alan bireylerin kumar oynama düzeylerinin sosyal kumar oynayan bireylere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p < .05). Buna karşın, iki grup arasında öz-yeterlilik ve travmatik yaşantı düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p > .05). Medeni durum değişkenine göre yapılan analizlerde, evli bireylerin kumar oynama düzeylerinin bekar, boşanmış veya dul bireylere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, travmatik yaşantılar ile öz-yeterlilik arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar, kumar oynama davranışının psikolojik ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkili çok boyutlu bir yapı sergilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN GAMBLING DISORDER AND GAMBLING BEHAVIOR: TRAUMA AND SELF-EFFICACY FACTORS The purpose of this study was to compare the levels of traumatic experiences and self-efficacy perceptions of individuals receiving clinical support for gambling addiction with those engaging in social gambling, and to examine the relationships between these variables. The study was conducted using a quantitative research method and a correlational screening model. The sample consisted of 100 adult male participants. Half of the participants were individuals receiving clinical support for gambling behavior, primarily through the Kahramanmaraş Yeşilay Counseling Center (YEDAM), while the other half consisted of individuals engaging in social gambling. Participation was based on voluntary consent, and data were collected anonymously. The equal distribution of participants across the two groups ensured statistical balance and improved the interpretability of the findings. Data were collected using the South Oaks Gambling Screening Test (SOGS), the General Self-Efficacy Scale, and the Traumatic Experiences Scale. Statistical analyses were performed using SPSS 27. Group comparisons and relationships between variables were examined using appropriate statistical methods. The findings indicated that individuals receiving clinical support exhibited significantly higher levels of gambling behavior compared to those engaging in social gambling (p < .05). However, no significant differences were found between the two groups in terms of self-efficacy or traumatic experience levels (p > .05). Analyses based on marital status revealed that married individuals had significantly higher gambling levels than single, divorced, or widowed individuals. In addition, a weak but significant negative correlation was found between traumatic experiences and self-efficacy. Overall, the results suggest that gambling behavior has a multidimensional structure influenced by both psychological and sociodemographic factors.