D vitamini düzeylerinin vestibüler fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of vitamin D levels on vestibular functions
- Tez No: 1002362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KÖYCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Odyoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Audiology
- Anahtar Kelimeler: Kolekalsiferol, İç kulak, Cholecalciferol, Ear-inner
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; (1) serum 25(OH)D düzeylerine göre gruplandırılan katılımcılarda vestibüler fonksiyonların Servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (cVEMP), Oküler Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (oVEMP), Functional Head Impulse Test (fHIT) ve Video Head Impulse Test (vHIT) ile değerlendirilmesi, (2) D vitamini grupları arasında bu ölçümlere ait parametrelerin farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi ve (3) fHIT ile vHIT ölçümleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma prospektif klinik tasarımda yürütülmüş olup değerlendirmeler Başkent Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Ünitesi ile Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz–Odyoloji Ünitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Toplam 39 katılımcı, serum 25(OH)D düzeylerine göre ≤20 ng/mL, 20–29 ng/mL ve ≥30 ng/mL olmak üzere üç gruba (her grupta n=13) ayrılmıştır. Verilerin dağılımı normallik testleri ile değerlendirildikten sonra uygun non-parametrik analiz yöntemleri kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgulara göre gruplar yaş ve cinsiyet açısından homojen bulunmuştur (p>0,05). cVEMP amplitüd asimetri oranının D vitamini grupları arasında anlamlı farklılık gösterdiği saptanmış (p<0,05), P1 ve N1 latans ölçümlerinde ise anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). oVEMP ölçümlerinde (P1, N1 latans ve amplitüd asimetri oranı) gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). fHIT değerlendirmesinde posterior doğru cevap yüzdesi (DCY) (p<0,01) ve anterior DCY (p<0,05) değerleri D vitamini gruplarına göre anlamlı farklılık göstermiş, lateral DCY değerlerinde anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). vHIT bulgularında anterior kazanç ölçümünün D vitamini gruplarına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiş (p<0,01), lateral ve posterior kazanç ölçümlerinde anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Korelasyon analizinde anterior DCY ile posterior kazanç arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak, serum D vitamini düzeylerinin bazı vestibüler parametrelerde (özellikle cVEMP amplitüd asimetri oranı, fHIT anterior ve posterior DCY ile vHIT anterior kazanç) farklılıklarla ilişkili olabileceği görülmüştür. Bulguların daha geniş örneklemlerle desteklenmesi, D vitamini düzeyi ile vestibüler fonksiyonlar arasındaki ilişkinin daha net ortaya konmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to (1) evaluate vestibular functions in participants grouped according to serum 25(OH)D levels using Cervical Vestibular Evoked Myogenic Potentials (cVEMP), Ocular Vestibular Evoked Myogenic Potentials (oVEMP), Functional Head Impulse Test (fHIT), and Video Head Impulse Test (vHIT); (2) examine whether the parameters obtained from these measurements differ among vitamin D groups; and (3) investigate the relationship between fHIT and vHIT measurements. This study was conducted with a prospective clinical design. The assessments were performed at the Audiology Unit of the Department of Otorhinolaryngology, Başkent University, and the Otorhinolaryngology–Audiology Unit of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. A total of 39 participants were divided into three groups according to their serum 25(OH)D levels (≤20 ng/mL, 20–29 ng/mL, and ≥30 ng/mL), with 13 participants in each group. After evaluating the data distribution using normality tests, appropriate non-parametric statistical methods were applied, and the level of significance was set at p<0.05. The groups were found to be homogeneous in terms of age and sex (p>0.05). A statistically significant difference was observed in the cVEMP amplitude asymmetry ratio among the vitamin D groups (p<0.05), whereas no significant differences were found in P1 and N1 latency measurements (p>0.05). No significant differences were detected in oVEMP measurements (P1 latency, N1 latency, and amplitude asymmetry ratio) among the groups (p>0.05). In the fHIT evaluation, posterior correct response percentage (CRP) (p<0.01) and anterior CRP (p<0.05) showed significant differences among the vitamin D groups, while lateral CRP did not differ significantly (p>0.05). In vHIT findings, anterior gain values differed significantly among the vitamin D groups (p<0.01), whereas lateral and posterior gain values did not show significant differences (p>0.05). Correlation analysis revealed a low-level positive significant correlation between anterior CRP and posterior gain (p<0.05). In conclusion, serum vitamin D levels may be associated with differences in certain vestibular parameters, particularly cVEMP amplitude asymmetry ratio, fHIT anterior and posterior CRP, and vHIT anterior gain. Further studies with larger sample sizes are needed to clarify the relationship between vitamin D levels and vestibular functions.