Konteyner kentlerde kalan çocukların teknoloji kullanımı ve beslenme davranışlarında annelerin bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi
Investigation of mothers' knowledge, attitudes and behaviors on technology use and nutritional behaviors of children staying in temporary housing
- Tez No: 1002363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Beslenme ve Diyetetik, Public Health, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Anneler, Beslenme davranışı, Konteyner kent, Okul öncesi çocuklar, Teknoloji kullanımı, Mothers, Nutritional behavior, Preschool children, Technology use, Temporary housing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, konteyner kentlerde yaşayan annelerin, çocuklarının beslenme alışkanlıkları ve teknoloji kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Kesitsel türde olan bu çalışmaya Malatya Battalgazi ve Yeşilyurt İlçelerindeki Malet 1-2, Teknokent, Mabek, Yeni Hayat Konteyner Kentlerinde sağlık hizmeti verilen birimlere başvuran anneler dahil edilmiştir. Örneklem büyüklüğü, %95 güven düzeyi ve %80 güçle 176 kişi olarak hesaplanmıştır. Veri toplama aracı, üç bölümden oluşan anket formudur. İlk bölümde anne ve çocuklara ait sosyo-demografik bilgiler, ikinci bölümde“BSATÖ”, üçüncü bölümde ise“TKETÖ”kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde Ki-Kare testi, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada annelerin büyük çoğunluğunun (%93,2) akıllı telefona sahip olduğu, deprem sonrası teknoloji kullanımının annelerin %49,4'ünde ve çocukların %59,7'sinde arttığı belirlenmiştir. Anne yaşı, eğitim durumu, meslek, aile tipi ve gelir ile TKETÖ davranışsal alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken; teknolojinin iş, sosyal medya ve whatsapp amacıyla kullanılması ile deprem sonrası teknoloji kullanımındaki artışın davranışsal tutumlarla ilişkili olduğu saptanmıştır. BSATÖ toplam puanları çoğu sosyodemografik ve yaşam tarzı değişkenine göre farklılık göstermemiş, yalnızca ara öğün yapan annelerin beslenme sürecine yönelik tutum puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Deprem sonrası konteyner kentlerde yaşayan çocukların teknoloji kullanımı ve beslenme davranışlarının, annelerin teknoloji kullanım alışkanlıkları ve beslenmeye yönelik tutumlarıyla ilişkili olduğu; bu nedenle afet sonrası süreçte aile temelli, beslenme ve teknoloji okuryazarlığını birlikte ele alan multidisipliner destek ve eğitim programlarının planlanmasının önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the knowledge, attitudes, and behaviors of mothers living in container settlements regarding their children's nutritional habits and technology use. Material and Method: The population of this cross-sectional study consists of mothers with children residing in Malet 1-2, Teknokent, Mabek, and Yeni Hayat Container Cities, which receive health services under the responsibility of Community Health Centers affiliated with the Battalgazi and Yeşilyurt District Health Directorates in Malatya city center following the disaster. The sample size was calculated as 176 participants with a 95% confidence level and 80% power. The data collection tool is a three-part questionnaire. The first part includes socio-demographic information of the mothers and children, the second part utilizes the BSATÖ, and the third part utilizes the TKETÖ. Chi-square test, Mann-Whitney U test, and Kruskal-Wallis Variance Analysis were employed for statistical analysis. Results: The study determined that the vast majority of mothers (93.2%) owned a smartphone and that technology use increased in 49.4% of mothers and 59.7% of children following the disaster. While no significant relationship was found between maternal age, educational level, occupation, family type, or income and the behavioral sub-dimension of the TKETÖ; it was found that the use of technology for work, social media, and WhatsApp, as well as the increase in technology use post-disaster, were associated with behavioral attitudes. BSATÖ total scores did not show significant differences across most sociodemographic and lifestyle variables; however, it was determined that mothers who consumed snacks had higher attitude scores regarding the nutritional process. Conclusion: The findings indicate that children's technology use and nutritional behaviors in container settlements after an earthquake are associated with mothers' technology use habits and feeding attitudes. Therefore, planning family-based, multidisciplinary support and education programs that address both nutrition and technology literacy together is considered essential in the post-disaster period.