D vitamini düzeylerinin metabolik sendrom ve komponentleri ile ilişkisi
The relationship between vitamin D levels and metabolic syndrome and its components
- Tez No: 926822
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL BEKTAŞ UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamin eksikliği, Metabolik sendrom, D vitamin deficiency, Metabolic syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
D vitamininin esas fonksiyonu paratiroid hormon (PTH) ile birlikte kalsiyum ve fosfat homeostazisini düzenlemektir. Son zamanlar yapılan çalışmalarda vitamin D'nin iskelet dışı etkileri gündeme gelmiĢtir ve antiinflamatuar, antiproliferatif, antioksidatif ve immünomodülatör etkilerinin olduğu da gösterilmiştir. Deneysel çalışmalar, birçok farklı dokuda vitamin D Reseptör (VDR) ekspresyonunun varlığını göstermekte ve vitamin D'nin vücudun tüm doku, organ ve sistemlerin işleyişinde rol aldığı öngörülmektedir. Çalışmamızda 01.01.2022-31.03.2023 dönemi arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Dahiliye polikliniğine baĢvuran 18 yaş ve üzerinde herhangi bir nedenle D vitamin düzeyi ölçülen ve aynı zamanda HDL, trigliserit, açlık plazma glukoz, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, PTH, HbA1c değerleri bulunan hastaları değerlendirmeyi planladık. Aynı zamanda poliklinik muayaneleri sırasında ölçülen arteriyel kan basıncı değerleri, bel çevresi, boy, kilo, vücut kitle indeksi ölçümleri ve hastaların özgeçmiĢ sorgulamalarında egzersiz durumu ve sigara, alkol kullanımı mevcut kayıtlardan alınacak. Geçmişe yönelik olarak hasta dosyalarından tüm veriler taranacak.Metabolik sendrom kriterleri NCEP ATP III 2001 kılavuzu kullanılarak belirlendi. Hipertansiyon tanısı için JNC VII (JointNationalCommittee) rehberi doğrultusunda, kan basıncı 140/90 mmHg ve üzerinde olanlar ile hipertansiyon öyküsü bulunanlar hipertansif olarak kabul edildi. D vitamin düzeyleri 30 ng/ml'nin üzerindeki düzey yeterli, 21 ile 29 ng/ml arasındaki düzey yetersizlik, 20 ng/ml'nin altındaki düzey eksiklik olarak kabul edildi. Araştırmamızda D vitamin düzeyi ile metabolik sendrom komponentleri arasındaki ilişkiyi retrospektif olarak incelemeyi planladık.
Özet (Çeviri)
The primary function of vitamin D is to regulate calcium and phosphate homeostasis along with parathyroid hormone (PTH). Recent studies have brought attention to the extra-skeletal effects of vitamin D, demonstrating its antiinflammatory, antiproliferative, antioxidative, and immunomodulatory effects. Experimental studies have shown the presence of vitamin D receptor (VDR) expression in many different tissues, suggesting the involvement of vitamin D in the functioning of all tissues, organs, and systems in the body. In our study, we evaluated patients aged 18 and over who had their vitamin D levels measured for any reason between 01.01.2022 and 31.03.2023 at the Internal Medicine outpatient clinic of Adnan Menderes University Faculty of Medicine Hospital in Aydın. We also assessed patients who had measurements of HDL, triglycerides, fasting plasma glucose, calcium, phosphorus, alkaline phosphatase, PTH and HbA1c during the same period. Additionally, arterial blood pressure values measured during outpatient clinic visits, waist circumference, height, weight, body mass index measurements, and information regarding exercise status and smoking/alcohol use from patients' medical records collected. All data were scanned from patient files retrospectively. Metabolic syndrome criteria were determined using the NCEP ATP III 2001 guidelines. For the diagnosis of hypertension, according to the JNC VII (Joint National Committee) guidelines, those with blood pressure of 140/90 mmHg or higher or those with a history of hypertension were considered hypertensive. Vitamin D levels above 30 ng/ml were considered sufficient, levels between 21 and 29 ng/ml were considered insufficient and levels below 20 ng/ml were considered deficient. In our study we retrospectively examined the relationship between vitamin D and metabolic syndrome components.